Geheim van Delft, Het (1917)

Regie

Maurits H. Binger

Release

20-02-1917

Studio

Filmfabriek-Hollandia

Duur

70
Filminformatie

Verhaal

Jan Vogel, meesterknecht in een aardewerkfabriek vindt een nieuw procedé uit voor het beschilderen van porselein. Zijn neef Willem probeert hem het geheim op slinkse wijze afhandig te maken. Zo maakt hij Jans dochter Annie het hof, die daar niet van is gediend.De film culmineert in een achtervolging die op spectaculaire wijze eindigt met Annies onvrijwillige tocht op de wieken van een veertig meter hoge molen. Het geheim wordt uiteindelijk gered.

Cast

Annie Bos (pianiste Annie Vogel), Louis H. Chrispijn sr. (Van Haeften), Jan van Dommelen (Jan Vogel, meesterknecht op een plateelbakkerij), Paula de Waart (weduwe), Fred Vogeding (haar zoon Leo van Haeften), Minny Erfmann (Leo's zuster), Willem van der Veer (neef Willem), Lily Bouwmeester (Lily Vogel)

Ontstaan

Annie Bos maakte zonder hulp van een stand-in enkele 'luchtreizen' op de wieken van een molen. Voor die stunt was de camera aan de ronddraaiende wiek bevestigd. De locatie was ergens in de buurt van Nijmegen.

Opgenomen in 1916.

De naam van de porseleinmaker is bij de openingscredits 'Van Haaften', bij een tussentitel 'Van Haeften' en in een brief 'Van Drachten'.

Medewerkers van de Stichting Film en Wetenschap hebben in oktober 1994 de volledige vier akten van de film teruggevonden in een aan de Stichting overgedragen filmcollectie van verzamelaar Schartt uit het Limburgse Spaubeek. HET GEHEIM VAN DELFT beleefde zijn herpremière op 21 september 1995 tijdens het Nederlands Film Festival. Doordat over de oorspronkelijke muziek niets bekend is, kreeg Hennie Vrienten de opdracht om een nieuwe compositie te maken voor de film. In de gerestaureerde versie ontbreken 12 minuten (247 meter).

Een zeer uitgebreid artikel over de film van Ruud Bishoff staat in de brochure '100 jaar Nederlandse film'; een uitgave van het Nederlands Film Festival (p. 2 tot en met 7).

Op woensdag 27 december 1995 zond de NPS onder de titel 'Wat is het geheim van Delft?' HET GEHEIM VAN DELFT uit als driedimensionale (virtuele) televisiefilm van een uur. Regie van deze produktie: Raymond Le Gué.

Camera

H.W. Metman