Moonlight (2002)

Regie

Paula van der Oest

Scenario

Carel Donck

Release

31 oktober 2002

Producent

Emjay Rechsteiner, San Fu Maltha, Dirk Jan Weijers

Studio

Staccato Films

Duur

87
Filminformatie

Verhaal

Hoofdpersonage is Claire, een tiener die in een chique buitenwijk vlakbij een vliegveld woont. Haar moeder is concertpianist, haar vader psychiater. Met beiden heeft ze een vrijwel emotieloze band. Op een dag vindt ze in de schuur een bebloede jongen van haar leeftijd. Hij is een jonge bolletjesslikker uit Afghanistan, neergeschoten na bewezen diensten, gebruikt als menselijk verpakkingsmateriaal. Claire besluit de jongen voor zichzelf te houden en verzorgt hem. Langzaam herstelt hij en ze worden verliefd. Als de grond onder hun voeten hen te heet wordt besluiten ze te vluchten. Opgejaagd door boeven leven ze hun leven in sneltreinvaart.

Cast

Laurien Van den Broeck (Claire), Hunter Bussemaker (Boy; jonge bolletjesslikker), Johan Leyssen (vader), Jemma Redgrave (moeder), Andrew Howard (bendeleider Curt), Stephen Tate (patiënt), Sarah Markianidis (studente), Emma Drews (Daphne), Valerie Scott (lerares), Aurélie Petrini (meisje met handicap), Jan Horsburgh, Ann Comfort (nonnen), Peter Riemens (fotograaf), Luc Schreiner (chauffeur), David Bustard, Elvir Sabanovic, Franck Sasonoff, Halina Reijn

Ontstaan

Engelstalige film, maar met weinig tekst. Budget: 6,6 miljoen gulden, waarvan 5,9 via CV-financiering.

Voor het eerst vertoond op het Nederlands Film Festival op vrijdag 27 september 2002. Geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Montréal in augustus 2003.

In Nederland trok de film slechts 859 bezoekers. Het internationale succes van MOONLIGHT staat in contrast met de bescheiden bioscoop-uitbreng in Nederland. 'Nieuwe Revu' noemde MOONLIGHT "de meest onderschatte film van het jaar" en weet dit aan het tijdstip van release, tussen vier Nederlandse 'feelgood movies' in.

De Thaise autoriteiten boycotten in februari 2004 de Nederlandse film Moonlight. Het drugsgebruik in de film stuitte de Thaise censuur ernstig tegen de borst. Producent E. Rechsteiner heeft in Bangkok naar aanleiding van de censuur een speciale persconferentie belegd om de film toe te lichten. Ten overstaan van de Thaise media probeerde Rechsteiner duidelijk te maken dat de film geenszins het gebruik van drugs propageert, maar juist gezien moet worden als een waarschuwing tegen het gebruik ervan. De Thaise censuur had eerder al een aantal scènes uit de film gehaald. ,,Alle tepels en de blowscènes waren er al uitgesneden'', licht een zegsvrouw van Staccato Films toe. ,,Voor de kijkers sloeg het verhaal op een gegeven moment nergens meer op. De kinderen lopen enige tijd stoned over straat, maar je begrijpt eigenlijk helemaal niet meer waarom ze nu eigenlijk zo raar doen.'' Voor de Thaise distributeur dreigt een strop omdat deze al aanzienlijk had geïnvesteerd in een groots opgezette advertentiecampagne. Deze richtte zich nadrukkelijk op de tieners. In antwoord op de persconferentie beloofde de Thaise censuur overigens een herkeuring.

Facts

Met Moonlight wil Van der Oest een statement maken over de huidige maatschappij. De manier waarop mensen met elkaar omgaan en de wijze waarop het kapitalistische systeem mensen behandelt die zogenaamd geen belang of waarde hebben.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 30 oktober 2002: "(...) In Moonlight schemert een uitstekende realistische film over drugskoeriertjes, maar de makers vonden dat kennelijk niet interessant genoeg. Ze maakten een film waarboven voortdurend het woord heftig zweeft. Het is geen vitale maar een gekunstelde heftigheid, die onberoerd laat. Jammer voor de Vlaamse Laurien van den Broeck, die voor haar prestatie genomineerd werd voor het Gouden Kalf, en Hunter Bussemaker, die door haar niet wordt weggespeeld."

Rob van Scheers in 'Elsevier': "Raadselachtige plotwendingen duiden erop dat het hele avontuur zich afspeelt in het hoofd van het meisje. Verhaallijn kan na afloop aanleiding geven tot fel debat, en dat is ten slotte ook wat waard. Mooie rollen van Laurien van den Broeck (...) en debutant Hunter Bussemaker".

Pieter van Lierop in 'Rotterdams Dagblad': "Moonlight mag dan nog zo mooi zijn gefilmd door Guido van Gennep en krachtig gespeeld door Laurien Van den Broek, het is bijna aanstootgevend wanneer volwassen kunstenaars - om hun eigen zwarte visie op het leven en de steeds wredere wereld uit te drukken - met zo'n vertroebelde blik naar kinderen gaan staan loeren. Echt een gênante film."

Prijzen

Op 29 september 2002 werd de PAUZE Jongeren Award toegekend aan MOONLIGHT. De jury, die bestaat uit zeven jongeren in de leeftijd van 14 tot 19 jaar, omschrijft het centrale thema van de film als het in één klap volwassen worden van een onschuldig meisje. Ze prijst de film voor 'de enorm goede spanningsopbouw door het camerawerk en de muziek.'

Op het European Cinema Festival in Lecce (Italië) kreeg MOONLIGHT in april 2003 de Student Jury Award.

Maandagavond 20 oktober 2003 op het Hollywood Film Festival uitgeroepen tot beste Europese film.

De Vlaamse Laurien Van den Broeck won op 19 november 2003 op het Fort Lauderdale International Film Festival de Young Actor's Award.

Beste Speelfilm op het Film Festival van Durango in Colorado (6 tot en met 14 maart 2004).

Camera

Guido van Gennep

Montage

Sander Vos

Geluid

Piotr van Dijk, Alain Goniva

Distributeur

A-Film Distribution BV

Bioszalen

4 bij première

Bezoekers

1.197

Kleur

Kleur

Land

Nederlands-Engels-Duits-Luxemburgse co-productie

Co-productie

Jimmy de Brabant, Michael Cowan, Jason Piette, Michael Knobloch, VARA TV

Art director

Harry Ammerlaan