Loenatik de moevie (2002)

Alternatieve titel: Loonies

Regie

Bobby Eerhart

Scenario

Karen van Holst Pellekaan, Martin van Waardenberg

Release

10 oktober 2002

Producent

Volkert Struycken, Errol Nayci

Studio

Get Reel Productions

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

In de psychiatrische kliniek 'Zonnedael' wonen vijf psychiatrische patiŽnten: Majoor Breederoo (een schizoÔde persoonlijkheid die er van overtuigd is dat hij nog steeds majoor is in het Nederlandse leger), Bep Brul (een nymfomane romantica die zozeer in haar eigen persoonlijkheidsstoornis zit gevangen dat de realiteit haar meestal ontgaat en ze alles vertaalt naar romantiek), Fats (de in een rolstoel zittende, invaliditeit veinzende vreetzak), Mevrouw de Haas (psychopathisch, paranoia en kampend met een dwangmatig negatief zelfbeeld) en Dokter Doolittle (die manisch-depressief is en neigt te vluchten in zijn kinderlijke genegenheid voor dieren). Dit vrolijke zooitje ongeregeld moet noodgedwongen hun vertrouwde behuizing verruilen voor een ouderwetse, onpersoonlijke inrichting onder straffe leiding van een vreselijke verpleegster. Ze weten echter uit deze inrichting te ontsnappen en besluiten eigenhandig terug te lopen naar hun vertrouwde Zonnedael. Er volgt een confrontatie met de 'normale' buitenwereld en de vijf patiŽnten vallen door paniek en ruzie uit elkaar. Onafhankelijk van elkaar beleven ze alle vijf echter een avontuur dat direct met hun karakter en hun droom te maken heeft. Uiteindelijk besluiten ze toch voor elkaar en de vertrouwdheid van hun oude plek te kiezen. Ze hebben door hun avontuur geleerd om voor zichzelf op te komen en maken duidelijk dat ze nooit meer weg willen uit Zonnedael.

Cast

Karen van Holst Pellekaan (Bep Brul), Martin van Waardenberg (Majoor Breederoo), Dick van den Toorn (Fats), Judith Bovenberg (Mevrouw de Haas), John Buijsman (Dokter Doolittle), Jacqueline Blom (Zuster Ten Hoeven), Walter Crommelin (Dr. Bomhoff), Ria Eimers (Zuster Hellemans), Adriaan Adriaanse (Aadje), Gijs Scholten van Aschat (Albert), Serge Henri Valcke (Butler Gert Joris), Piet Kamerman (Suppoost), Tanja Jess (Chantal), Annet Malherbe (Boerin), Duuk van Leeuwen (Henkie), Vincent Bijlo (Pastoor), Kasper van Kooten, Edwin Jonker, Marian Mudder (douanebeambte), Jack Monkau

Ontstaan

Speelfilm gebaseerd op de gelijknamige VPRO-televisieserie.

Opgenomen in augustus-oktober 2001 in Den Haag, Alkmaar, Roelofarendsveen, Best, Hoofddorp, Rotterdam, Spaarnwoude, Velsen, Almere, Spijkerboor, Oostknollendam en Amsterdam. Aantal draaidagen: 25.

Budget: 2,8 miljoen gulden/1,27 miljoen euro, waarvan 2,5 miljoen gulden CV-financiering.

Bij de verfilming is er voor gekozen om vooral de aandacht te geven aan Bep, de Majoor en Dr. Doolittle. De serie is meer op de humor gericht, de film meer op het gevoel; op romantiek en ontroering. Regisseur Bobby Eerhart verwoordt zijn visie op de film als volgt: ?Loenatik, de Moevie, moet in mijn optiek geheel los worden gezien van de televisieserie. De personages hebben in de serie een eendimensionaal, stripachtig bestaan, in een vaste setting. In de film komen ze tot leven, doordat ze de wijde wereld in trekken, en in contact komen met de ?normale? werkelijkheid. Ondanks, of misschien dankzij hun gekte zijn de vijf ?gekken? herkenbare karakters, met wie de kijker zich op een onverwachte manier kan identificeren. Dat is ook wat mij aanspreekt in Loenatik, de Moevie. Het is een volwassen avonturenfilm voor de hele familie.? Een scŤne waarin een gek bruut wordt afgevoerd, haalde de film niet, omdat de producent hem te heftig vond.

Op 9 oktober 2003 opnieuw in roulatie gebracht, terwijl de film ook al op video en dvd uit was.

Facts

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van Bio-Kinderrevalidatie werd op zondag 22 september 2002 een speciale voorstelling georganiseerd in Pathť Arena en in de bioscoop van het Emma Kinderziekenhuis AMC.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 9 oktober 2002: "Loenatik, de moevie is het knotsgekke broertje van Ja zuster, nee zuster. Met hun prettig gestoorde personages, die met elkaar een familie vormen, vertonen de films een opmerkelijke overeenkomst. Loenatik, de moevie legt het in production value af tegen Ja zuster nee zuster, maar dat wordt goedgemaakt door de absurde dialogen: ''Zuster, zuster, niet huilen, dit is een plezierjacht."

Pieter van Lierop in 'Utrechts Nieuwsblad' van 10 oktober 2002: "Het aardige van de film, net als van de serie, blijft dat het jeugdig publiek aan de ene kant onbekommerd mag lachen om alle maffe streken van de verknipte hoofdpersonages, terwijl tegelijkertijd ook compassie wordt opgewekt voor hun weinig benijdenswaardige geestesgesteldheid en situatie. Maar beslist het belangrijkste is dat het verhaal spannend en overzichtelijk wordt verteld, zelfs als het op zeker moment over vijf verschillende sporen gaat lopen."

Filmuziek

Theo Nijland

Titelnummer

'Wanneer gaan we weer naar huis' / Brigitte Kaandorp

Camera

Jules van den Steenhoven

Montage

Job ter Burg

Bioszalen

47 bij première

Bezoekers

148.550

Kleur

Kleur

Meer info

Voor de film uitkwam verscheen de uitgave 'Loenatik, ons boek' (ISBN 90-257-3134-1).

http://www.loenatik.nl

Art director

Hubert Pouille

Boxoffice

Top 20 bioscoopbezoek-noteringen: 8, 7, 9, 10, 11, 15, 15, 18.