Billy's bad

Regie

Hidde Simons

Scenario

Jefferson Arca, Joggem Simons

Producent

Joggem Simons

Studio

J's Reality

Duur

80
Filminformatie

Verhaal

De niet bijster snuggere Amerikaan Billy Neuman is op de vlucht. De stemmen in zijn hoofd, die voor hem op de meest ongunstige momenten in menselijke gedaante verschijnen, drijven hem tot waanzin; diefstal, seksueel geweld en complete zelfdestructie zijn het gevolg. In een uiterste poging los te komen van zijn 'kwelgeesten', wendt hij zich tot zijn broer Jack in Amsterdam en smeekt hem om hulp. Het duurt niet lang voordat Billy het leven van zijn broer en diens vriendin Iris volledig op zijn kop heeft gezet. Zijn 'geklungel' leidt uiteindelijk zelfs tot de ontvoering van Jack en Iris. Op dat moment staat Billy voor de keus: het leven redden van zijn broer en de strijd aangaan met zijn kwelgeesten of werkeloos toezien hoe zij de wereld om hem heen ineen doen storten.

Cast

Tim Ward (Billy Neuman), Jefferson Arca (Jack Neuman), JoŽlke Sanderse (Iris), Kipley Wentz (Blue), Chip Bray (Yellow), Bill van Dijk (Mr Krause), Ruth Kulerman (Mmme Stravinsky), Miguel Narings (Clubber dude), Biellie-Dee Luewis (tough woman), Coen Wemers (tough man), Annelies Wielaard (nurse), Saskia Smit (waitress), Joe Hennes (coffeeshop owner)

Ontstaan

De bedoeling was simpel: drie acteurs, vijf crewleden, ťťn locatie en als script, slechts enkele verhaallijnen. De productie zou in handen vallen van Joggem Simons, zijn broer Hidde Simons zou de regie op zich nemen; er zou alleen gedraaid worden in Amsterdam en niet op film, maar digitaal. De kosten zouden nihil blijven en de geschatte draaiperiode besloeg twee weken. Het ideale productiescenario. Zo ging het echter niet. Na het uitwerken van het idee ontstond een script van maar liefst 120 pagina's. Het scenario ging uit van twintig locaties en een cast van tenminste elf sprekende rollen. Twee weken was wel erg optimistisch. Uiteindelijk namen de opnames zes weken in beslag, met medewerking van ten minste dertig man / vrouw van zowel Amerikaanse als Nederlandse afkomst.

Op aanraden van Joost Rietdijk (camera), Orm Sobrino en Sander Cijsauw (beide geluid) werd er vervolgens gekozen voor opnames op Betacam SP in plaats van het draaien op een digitale camera. Dit om de kwaliteit van de film te waarborgen.

Joggem Simons, de producent, is de broer van regisseur Hidde Simons. Joggem Simons (producent / concept) was, voordat hij J's Reality oprichtte voornamelijk werkzaam als freelance producer en editor voor uiteenlopende projecten. Hidde Simons (regie), zoon van documentairemaker Hans, studeerde in 1998 af als docent Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten, faculteit Theater, in Arnhem. De Amerikaanse scenarist Jefferson Arca zorgde voor de Amerikaanse casting. Hij woonde in 1993 en 1994 in Amsterdam. Tim Ward (Billy Neuman) studeerde af aan The American Academy of the Dramatic Arts en speelde sindsdien in zowel theater als film producties en een aantal commercials. Tevens was hij meerdere malen te zien als stand-up comedian in New York, CaliforniŽ en Amsterdam. Een week voor de opnamen werd de hoofdrolspeelster teruggestuurd naar Amerika, omdat ze zich gedroeg als een diva. JoŽlke Sanders nam haar rol over.

De film is Engelstalig en Nederlands ondertiteld.

Internationale premiŤre op het Moviepalooza Filmfestival in New York in september 2001. De film (op Betacam SP video) werd op maandag 21 en 28 januari, 11, 18 en 25 februari en 4, 11 en 18 maart 2002 vertoond in het Pompoen Theater in Amsterdam. Film begon om 20.15 uur.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 21 januari 2002: "Het scenario is niet het sterkste punt van de film, maar regie, camerawerk en acteren zijn adequaat, zodat van de tandem Simons in de toekomst meer verwacht mag worden."

Robbert Blokland in 'de Filmkrant' van februari 2002: "Het aanstekelijk enthousiasme, alle capabele jonge krachten, alle 'celebrities'en alle liefdevolle goede bedoelingen ten spijt, ontstijgt BILLY'S BAD slechts een paar momenten het aimabele amateurgevoel dat de film voornamelijk oproept. Enkele scŤnes getruigen zeker van talent en inventivitei (met een pluim voor de uiterst koddige bijrol van musicalzangeres Biellie-Dee Leeuwis als potige vrouwelijke handlanger van Krause), maar vaker oogt het acteerwerk als schooltoneel. Hoewel ook in camerawerk, regie en montage zichtbaar is geprobeerd om zoveel mogelijk variatie aan te brengen, is het de filmmakers nauwelijks gelukt de talloze budget-beperkingen het hoofd te bieden. Zeker de paar scŤnes waarin seks een rol speelt, roepen te veel het krakkemikkige pornowerk in herinnering dat elke zaterdagnacht de commerciŽle kanalen vult."

Filmuziek

Toek Numan

Titelnummer

Mathilde Santing

Camera

Joost Rietdijk

Grime

Natasja Paskas

Geluid

Guy Amitai

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.billysbad.com

Land

Amerikaans-Nederlandse co-productie

Productiejaar

2001