Terrorama!

Regie

Edwin Brienen

Scenario

Edwin Brienen

Studio

Ultra Vista Productions

Duur

103
Filminformatie

Verhaal

Terrorama vertelt het verhaal van een zestal mensen die mentaal beschadigd zijn in hun verleden. Zij hebben allen de keuze gemaakt niet langer deel te nemen aan de maatschappij in zijn huidige bestaan en vluchten in duistere zaken. Door Gerard van Dongen, een bekende TV-ster, te kidnappen, proberen zij een individuele vrijheid te verwerven ten compensatie van hun gemis aan zelfrespect. De terroristen confronteren van Dongen met hun donkerste gedachten en emoties tijdens een geïmproviseerde televisie-opname. Deze actie leidt tot geweldadige uitspattingen,absurde sexuele gedragingen en orgies.

Cast

Kiki Classen (producente Kiki), Michel van Dousselaere (tv-personality Gerard van Dongen), Peter Post (informele leider Peter), Esther Eva Verkaaik (terrorist Esther), Robbie Muntz (terrorist Rob), Saskia Winkelaar (terrorist Saskia), Edwin Brienen (geflipte filmregisseur Edwin), Mickey (cokedealer Mickey), Isabelle Bredewoud (befaamd model Cherie Conijn), Freek van Beesd (barman), Mimi Kok (geobsedeerde huishoudster), Lonny Eyes (wapenhandelaar), Gunnar Smitt (travestiet), Eva Dorrepaal (Eva), Theo van Gogh (godsdienstfanaat), Mental Theo (Leon de junk), Hilde (mysterieuze vrouw), Robert Vos (Jezus Christus), Ilse Schrier (hoer 1), Monica Resowidjojo (hoer 2), Martin Brozius (hoerenloper), Mac van Kampen, Damien Wasteberg, Moniek (vrienden Mickey), Tjees (Sinterklaas), Wim de Jong (Zwarte Piet), Dave S. (slaaf), P.T. (SS'er), Guy Tavares, Lizet, Edo, Jean-Pierre, Zaleska (Johnny Cohen and the New Age Nazis)

Ontstaan

Opgenomen in 20 dagen zonder budget. De medewerkenden zijn deels vrienden en bekenden van de regisseur.

Regisseur Edwin Brienen (Alkmaar, 15 juni 1971) startte zijn loopbaan als programmamaker voor de VPRO. Voor de Amsterdamse televisie maakte hij het spraakmakende programma Ultra Vista! Ook was hij betrokken als regisseur en redacteur bij diverse Veronica-programma's, waaronder Hoe Hoort Het Eigenlijk? met Menno Buch en Theo van Gogh.

Peter Post was eerder te zien in 'Goudkust'.

Op video opgenomen en ook vertoond op video. Niet op 35 mm overgezet. Engels ondertiteld. Licht: Frank de Boer.

Op 29 juni 2001 vertoond in Popular te Rotterdam als videoprojectie, op 26 september 2001 in Ekko te Utrecht (draaide niet op het Nederlands Filmfestival), op zondag 21 oktober 2001 en op woensdag 24 oktober 2001 in de Melkweg Cinema.

Facts

Film bevat veel naakte vrouwen en mannen en een cumshot. Joost Prinsen bedankte voor de rol van televisiepresentator, omdat hij het script te pornografisch vond.

Bij de beste films 2001 van 'de Volkskrant' d.d. 17 januari 2002 stond de film op 25 met 585 punten in de totaal uitslag en op 9 met 21 punten in de top 10 Nederland. Duidelijk een geval van een actie van een kleine groep fans.

Pers

Wanadoo.nl: "(...) Terrorama! is een hele akelige, gore, 'intellectuele' film geworden. Een produkt dat de naam film overigens niet mag dragen, want opgenomen op video en vertoond op video. Het is meer dan terecht dat het Nederlands Film Festival de produktie niet heeft vertoond afgelopen september. Terrorama! kenmerkt zich door godslastering (talloze keren 'godverdomme', het lezen uit de Koran door Theo van Gogh terwijl een stelletje ligt te neuken in een auto) en intellectueel aandoend gezwets in de ruimte ('Stijlvol terrorisme moet kunnen', 'Ik ben het nihilisme'). (?) Allerhande seksvarianties (neuken, pijpen, lesbisch, anaal, nazi-uniformen, amputaties, graf, stervend) zitten erin, maar op zo'n manier gefilmd dat ze geen lust oproepen. Je vraagt je echt af voor wie deze film nu eigenlijk gemaakt is. (?) Slechts één scène kan er mee door. Daarvoor zijn Kiki Classen en Michel van Dousselaere verantwoordelijk. Hun 'Grote Smurf'-scène is goed getimed. Opvallend is dat zij ook de enige personen zijn die hun kleren aanhouden."

Filmuziek

I-f

Liedjes

'Millenium' / Robbie Williams, 'Feels like I'm in love' / Kelly Marie, 'Barbie girl' / Aqua

Camera

Maurice van Bavel

Montage

Juan Morales

Geluid

Jaap Hilhorst, Chris Rebel

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.terrorama.nl

Co-productie

Exposed

Productiejaar

2001