Superstition (2002)

Regie

Kenneth Hope

Scenario

Paul Hoffman, Kate Dennis, Stephen Volk

Release

23 mei 2002

Producent

Terry Glinwood, Bob van Hellenberg Hubar, Denis Wigman, Jimmy de Brabant

Studio

Movie Masters

Duur

93
Filminformatie

Verhaal

De Engelse 19-jarige Julie is au-pair bij een rijk Italiaans echtpaar. Ze heeft het niet gemakkelijk. Terwijl de vader des huizes met haar flirt, verwijt de moeder de vader dat ze te veel aandacht aan de vader schenkt. Omdat Julie veel van baby Claudio houdt, besluit ze toch als au-pair bij het gezin te blijven. Echter als Claudio omkomt in een mysterieuze brand die het huis van de familie in de as legt, wijzen alle vingers naar haar. Julie komt terecht in een nachtmerrie waarin niemand haar onschuld gelooft. Ze wordt beschuldigd van hekserij door de Italiaanse pers en legt haar lot in handen van advocaat Antonio Gabrieli. Hij heeft recent zijn vrouw verloren bij een autoongeluk en wordt verteerd door verdriet. Bij zijn pogingen een verklaring te vinden voor de mysterieuze branden, stelt Gabrieli zich open voor paranormale en psychologische verklaringen. Hij schakelt de hulp in van Matteo, een bekende psychiater. Als een celgenoot haar in de gevangenis aanvalt, wordt Julie op borgtocht vrijgelaten. Ze trekt in bij Gabrieli en begint een verhouding met hem. Tijdens het proces blijkt dat Julie's moeder bij een brand is omgekomen en dat Julie is getraumatiseerd doordat ze haar niet kon redden. Uiteindelijk wordt Julie veroordeeld. De zaak is inmiddels uitgegroeid tot een showproces dat de Italiaanse regering danig in verlegenheid heeft gebracht. Daarom wordt besloten Julie vrij te laten, op voorwaarde dat ze het land binnen 24 uur verlaat.

Cast

Mark Strong (Antonio Gabrieli), Sienna Guillory (Julie), David Warner (Judge Padovani), Charlotte Rampling (Frances Matteo), Alice Krige (Mirella Cenci), Frances Barber (Isabella Flores), Derek de Lint (Alessandro Censi), David Sterne (Vassi), David Schofield (Roberto Fallaci), Wendy Veldhuis (Sarah)

Ontstaan

Engels gesproken psychologische thriller, losjes gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

Kenneth Hope was een internationaal succesvol mode-fotograaf, gaf les aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en legde zich vanaf 1993 toe op het maken van commercials. In 1996 richtte hij L'Avventura Film op en hij debuteerde in 2001 met zijn speelfilm Superstition.

Sales: Vine International Pictures Ltd.

Vertoond op zondag 23 september 2001 op het Nederlands Film Festival en op maandag 22 april 2002 tijdens de gratis 'Avond van de Nederlandse film' in Pathé Buitenhof in Den Haag.

Pers

Pieter Bots in 'Het Parool' van 22 mei 2002: "(...) nauwelijks Nederlandse inbreng. De makers hopen waarschijnlijk dat ze Superstition daardoor aan een internationaal publiek kunnen slijten. Maar gezien de kwaliteit is de kans klein. Superstition is een merkwaardige mix van nationaliteiten, genres en ideeën geworden die steeds potsierlijker wordt naarmate de film vordert. (...) Zonder dat de film één moment spannend is, klinkt telkens opnieuw onheilspellend onweer, vliegen kraaien voorbij en flakkeren de vlammen woest op. Ja, Kenneth Hope weet hoe hij sfeer moet maken. De debuterende regisseur deed ervaring op als modefotograaf en reclamefilmer, en dat is aan Superstition af te lezen. De acteurs wekken niet de indruk dat hun personages ooit eerder een voet hebben gezet in de huizen die ze bewonen. Zowel de Nederlandse cinema als de acteurs (onder wie ook Charlotte Rampling) slaan met deze film een modderfiguur."

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van 22 mei 2002: ",,Een moderne versie van Polanski, Lynch en Roeg'', stond coproducent Bob Hubar met Superstition voor ogen. (...) Het zwakke script gaat gepaard met een van dik hout zaagt men planken stijl, het resultaat met Polanski, Lynch of Roeg vergelijken is uiterst beledigend. Het publiek is de grootste verliezer bij deze gecalculeerd gemaakte televisiethriller."

Filmuziek

John Ewbank

Titelnummer

'When she smiles' / Roméo

Camera

Stephen Smith

Montage

Kevin Whelan

Geluid

Eddie de Cloe

Bioszalen

1 bij première

Kleur

Kleur

Land

Luxemburgs-Nederlands-Britse co-productie

Art director

Wilbert van Dorp