Old man who read lovestories, The (2001)

Alternatieve titel: vieux qui lisait des romans d'amour, Le

Regie

Rolf de Heer

Scenario

Rolf de Heer

Release

8 november 2001

Producent

Michelle de Broca, Anthony Francis, Ernst Goldschmidt, Caroline Hewitt, Iñaki Núñez, Julie Ryan, Eddy Wijngaarde

Studio

Odusseia Films

Duur

114
Filminformatie

Verhaal

De oude voormalige jachtexpert Antonio leidt met zijn vriendin een teruggetrokken leven in de jungle. Als een stroper een nest met welpjes slacht, zint de moederjaguar op wraak en doodt mensen. Antonio krijgt de opdracht het dier te doden. Hij opent nog één keer de jacht. Tijdens een duel op leven en dood wordt Antonio geconfronteerd met zijn eigen verleden.

Cast

Richard Dreyfuss (Antonio Bolivar), Timothy Spall (mayor Luis Agalla), Hugo Weaving (dentist Rubicondo), Cathy Tyson (Josefina), Victor Bottenbley (Nushino), Federico Celada (Juan), Luis Hostalot (Manuel), Guillermo Toledo (Onecen), Nor-eddin Abboud, Lionel Barsacq, Patrick Crepat, Josse De Pauw (gokker), Alain Dery, Behi Djanati Ata, Alberto Dominguez, Jerome Ehlers, Viviane Emigre, Denis Fouqueray, Eric Gaudinot, Peter Geselle, Christian Giovanett, Christian Holer, Georges Laflotte, André Lichau, Jean-Pierre Soulat, Duncan Thompson, Jim van der Woude (zwijgende Indiaan), Laurent Yawalou

Ontstaan

Scenario: Rolf de Heer,'gebaseerd op de roman van Luis Sepúlveda.

Vertoond op het Melbourne Film Festival in juli 2001. Nederlandse première: dinsdag 25 september 2001 op het Nederlands Film Festival.

Prijzen

Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 7 november 2001: "(...) een mengelmoes van vage verwijzingen naar Gabriel Garcia Marquez' magisch realisme en noties over de tegenstelling tussen mens en dier, jungel en beschaving, maar meer dan het cliché dat in de jungle het vernislaagje van de beschaving verdwijnt, levert het allemaal niet op. Het lijkt erop dat de maker in het oerwoud van Frans Guyana het spoor bijster raakte. Snel terug naar Australië."

Hans Beerekamp in 'NRC Handelsblad' van 7 november 2001: "Een van de merkwaardigste films die mede dankzij de c.v.-constructie van de Nederlandse fiscus tot stand kwam is de Frans-Australisch-Nederlands-Spaanse coproductie The Old Man Who Read Love Stories, gedraaid in het Engels in Frans-Guyana en gebaseerd op een Franstalige roman van de Chileense auteur Luis Sepulveda. (...) De al te nadrukkelijke verwijzingen naar de strijd tussen natuur en cultuur doen dit curieuze mengsel van ecologisch sprookje en Amazone-avontuur geen goed. De in Nederland geboren Australische regisseur Rolf De Heer kan er zijn met films als Bad Boy Bubby gevestigde reputatie niet mee bevestigen. Vreemd is vooral de misvatting dat zo'n bijeengeraapte productie een bijdrage zou kunnen leveren aan de Nederlandse filmcultuur. Het enige waarneembare Nederlandse aandeel is een vreemde bijrol van Jim van der Woude als zwijgende indiaan."

Belinda van de Graaf in 'Trouw' van 8 november 2001: "(...) Opmerkelijk is, dat de film geen enkele poging doet om de sentimentele clichés van het Boeket reeks-genre zelf te ontstijgen. Het is bijna verstikkend, zo zwanger is de film van goedkope metaforen. Natuur en cultuur worden plichtmatig tegenover elkaar gezet, in een doodsstrijd tussen de oude man en een wraakbeluste zwarte jaguar. Het dramatische effect van 'The Old Man Who Read Love Stories' is vrijwel nihil."

Filmuziek

Graham Tardif

Camera

Denis Lenoir

Montage

Tania Nehme

Kostuums

Bernadette Corstens, Ellen Lens

Distributeur

A-film distribution

Bioszalen

3 bij première

Bezoekers

19 bezoekers in 2001 plus 158 in 2002

Kleur

Kleur

Land

Frans-Australisch-Spaans-Nederlandse co-productie