Morlang (2001)

Regie

Tjebbo Penning

Scenario

Tjebbo Penning, Ruud Schuurman, Mark Skeet, Matthew Faulk

Release

22 november 2001

Producent

Petra Goedings, Paul de Ruijter, San Fu Maltha, Vibeke Windelov

Studio

Phanta Vision

Duur

93
Filminformatie

Verhaal

Na de tragische dood van zijn vrouw Ellen heeft multimedia-kunstenaar Julius Morlang zijn leven weer opgepakt. Ann, een jongere versie van Ellen, is zijn nieuwe muze en minnares. Een grote expositie van zijn werk staat op stapel en belooft een sensatie te worden. Het leven lijkt perfect, maar het verleden achtervolgt hen. Op zijn antwoordapparaat staat opeens een bericht, ingeproken door zijn overleden vrouw. Iemand stuurt hem haar overlijdensbericht. Morlangs paranoia groeit. Kan hij zijn nieuwe liefde vertrouwen? Langzaam komt de waarheid aan het licht.

Cast

Paul Freeman (Julius Morlang), Diana Kent (Ellen Morlang), Susan Lynch (Ann Morlang), Eric van der Donk (Wim Giel), Marcel Faber (Robert Jansen), Huib Broos (Peter), Porgy Franssen (doctor), Joe Gallagher (politieagent), Freida Hand (douaneambtenaar), Robine van der Meer (Spanish girlfriend), Maxime Mewe (Spaanse galeriee-eigenaar), Nora Mullens (verpleegster), Paddy O'Connell (douanebeambte), Elvira Out (verpleegster), Derek Reid (douanebeambte), Saskia Rinsma (Heleen), Edward Stelder (artiest)

Ontstaan

Morlang is gefinancierd samen met twee andere films. Het budget is aangevuld met Iers geld en bedraagt 7,4 miljoen gulden.

De opnamen van MORLANG vonden plaats vanaf 29 augustus 2000 in Ierland. Na vijf weken op locatie in Duleek House nabij Dublin, en op de kliffen van Moher in het noorden van Ierland, startten op 11 oktober 2000 de Nederlandse opnamen die tot begin november in Rotterdam plaatsvonden. Totaal 42 draaidagen.

De hoofdrollen in dit Engels gesproken psychologische drama zijn voor de Britse acteurs Paul Freeman, Diana Kent en Susan Lynch en de Nederlanders Marcel Faber en Eric van der Donk. Licht: Peterjan van der Burgh. Marcel Faber en Eric van der Donk spreken enkele Nederlandse woorden. Eric van der Donk vond het spelen in het Engels een moeilijke uitdaging: "Het is een overweging geweest om de rol te accepteren. Mede om die taal een beetje eigen te maken. Je blijft toch Nederlander, maar dat is ook de opdracht. Ik moet een Nederlander spelen, die mag best een accent hebben. Ik cultiveer dat zelfs een beetje door hem fout te laten spreken. Dat is een goede les."

Hoofdrolspeler Paul Freeman (Barnet, Hertfordshire, Engeland, 18 januari 1943) is bekend van zowel Hollywood-producties als Raiders of the lost ark en Double team, als van art house films als THE LAST ISLAND van Marleen Gorris.

Speelfilmdebuut van regisseur Tjebo Penning. Tjebbo Penning maakte eerder de succesvolle korte cultfilm THE BITCH IS BACK. Regisseur Tjebbo Penning liet zich voor het scenario onder meer inspireren door de zaak Van Bemmelen uit de jaren zeventig, waarbij het echtpaar Van Bemmelen in een tv-uitzending aankondigde gezamenlijk zelfmoord te plegen.

Facts

Julius Morlang maakt vele schilderijen in de film. Dat zijn in werkelijkheid overgeschilderde foto?s. Dat hebben de makers al vrij vroeg besloten.

De film kreeg in april 2004 een roulement in zes Amerikaanse steden: New York, Los Angeles, Boston, Chicago, New Orleans en San Francisco.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 21 november 2001: "(...) Als psychologische thriller moet Morlang het hebben van de spanning tussen Morlangs sociale rol als sympathieke, charismatische oudere man en de keiharde egoďst, die onder dit dunne laagje huist. Freeman slaagt er nauwelijks in deze dubbelheid op te roepen, want hij oogt als Sean Connery, wat de film ons met veel close-ups inpepert. Uit zijn handelingen blijkt dat Morlang een duistere, perverse kant heeft, maar het is moeilijk om er bij deze fletse man ook in te geloven. Als ingenieuze puzzel dwingt de film bewondering af, maar als studie van menselijke perversiteit is hij ongeloofwaardig."

Bianca Stigter in 'NRC Handelsblad' van 21 november 2001: "Geen van de mensen in Morlang is sympathiek, waardoor het moeilijk is je over de uitkomst van het verhaal druk te maken. Ook hun beweegredenen worden weinig zichtbaar. Paul Freeman hoeft in de titelrol weinig meer te doen dan wel of geen baard hebben. Maar deze tekortkomingen zou je ook als verdiensten kunnen zien. Soms benaderen slechte films de waarheid nu eenmaal beter dan goede. Morlang is misschien juist door zijn onvolkomenheden als genrefilm een spiegel van de werkelijkheid, waarin ook niet alle mensen de oppervlakkige psychologische diepgang hebben die een goed geschreven scenario ze toedicht. Morlang, die werd gemaakt dankzij de inmiddels beruchte cv-constructie, is na Soul Assassin, Down en The Discovery of Heaven de zoveelste Engelstalige Nederlandse film die in korte tijd de bioscoop bereikt. Van genoemde vier is Morlang de geliktste en weerbarstigste."

Peter van Bueren in 'de Volkskrant' van donderdag 22 november 2001: "(...) De kern van dit drama heb je al snel door, hoewel Penning probeert van alles achter te houden, juist door het ingewikkeld te vertellen. Twee grondfouten: het voortdurend heen en weer zwalken maakt het niet mogelijk je in de personages te verdiepen, en verder is de vertelvorm zo dominerend dat je je voortdurend dáármee bezighoudt en niet met het psychologische conflict. Het gevolg is dat de theoretisch boeiende thriller een oppervlakkig verhaaltje wordt. Zonde, want er is veel zorg besteed aan de productie, die oogt als een internationale kwaliteitsfilm. Wat dat betreft verdient de jonge producente Petra Goedings lof, maar het talent van Tjebbo Penning (...) wordt behoorlijk verspild."

Willem Schouten in 'Sp!ts' van 22 november 2001: "(...)intrigerende debuut dat ergens tussen thriller en karakterstudie blijft hangen. (...) een mooifilmer en Morlang is daardoor bij tijd en wijle traaag. Maar de film blijft boeien en levert ook na afloop gesprekstof op. Hoe fout zit Morlang nu echt en zal hij ooit loskomen van zijn daad? Het is ook in deze door Harrry Potter gedomineerde week de moeite waard dat uit te vinden."

Prijzen

Gouden Kalf-nominatie voor beste scenario.

Gold Special Jury Award in de categorie lange speelfilm op het Houston Worldfest Film Festival in april 2003

Casting

Nora Mullens, Joyce Nettles

Camera

Han Wennink

Montage

J.P. Luijsterburg

Kostuums

Nanda Korver

Grime

Jef Simons

Geluid

Ray Cross

Stunts

Patrick Condren

Distributeur

Buena Vista International

Bioszalen

9 bij première

Bezoekers

2.389 bezoekers in 2001 plus 3.152 in 2002

Kleur

Kleur

Art director

Rikke Jelier, Alfred Schaaf