Lastpak (2001)

Alternatieve titel: Nuisance

Regie

Frans van de Staak

Scenario

Frans van de Staak, Hans Hausdörfer, Stans Lutz

Release

3 mei 2001

Duur

72
Filminformatie

Verhaal

De hoofdpersoon van de film is een acteur die zijn leven acteert. Hij is een lastpak, maar alleen voor wie op zijn toneelstukjes is uitgekeken of zich schaamt om in de nabijheid van een clown te zijn. Zijn vrouw verbreekt de relatie omdat ze de man gewoon niet langer kan verdragen en hij lijkt dat ogenschijnlijk vanzelfsprekend te accepteren. Hij trekt weg uit de stad naar een huisje op het platteland. Al snel heeft hij nieuw publiek. Een buurvrouw en haar dochter komen nieuwsgierig kennismaken en zijn direct enthousiast over de ingenieuze eenvoud van de voorstellingen van de lastpak die voor hen nog helemaal niet lastig is, maar juist een welkome afwisseling van hun al te gewone leven. De man speelt met ouderwetse huishoudelijke voorwerpen als metalen emmers en geruite theedoeken waarvan hij een onuitputtelijke verzameling lijkt te hebben. De moeder en de dochter raken zo in de ban van dit soort inventieve uitbeeldingen van dagelijkse handelingen en gedachten dat ze zelf ook tussen de schuifdeuren willen optreden. Dan blijkt de lastpak toch zijn subversieve narrenwerk te hebben gedaan. De dochter vindt in het spel een weg om zich los te maken van de vanzelfsprekende dominantie van haar moeder.

Cast

René van het Hof, Marlies Heuer, Betty Schuurman, Nienke van Spreeuwel

Ontstaan

Van de Staak over zijn signatuur (de droogkomische taal met literaire inslag waarin de acteurs zich uitdrukken): ?Ik probeer inderdaad niet de alledaagse taal in film te reproduceren omdat ik geen reportage van de werkelijkheid wil maken. Taal zie ik als een instrument, vergelijkbaar met noten in muziek. Mischien zou je LASTPAK daarom wel een filmtoneelspel kunnen noemen.? Over het feit dat hij bij het grote publiek niet bekend is: ?Ach ja, de term ?het grote publiek? zegt me dus helemaal niets. Elke film is gemaakt voor een bepaald publiek. Mijn films moeten op hun beurt ook weer een eigen publiek weten te vinden.?

Op het IFFR vertoond op vrijdag 26 januari om 19:45 in Pathé 6, zondag 28 januari 2001 om 11:45 in Venster 4, zaterdag 3 februari 2001 om 14:15 in Cinerama 2. In het Amsterdamse Filmmuseum vertoond op zondag 10 en maandag 11 juni 2001 om 16.00 uur.

Facts

Laatste film van Van der Staak. Hij overleed op 28 mei 2001.

Filmuziek

Marcel de Hoogd, Marten Negenman

Camera

Jan Wich

Montage

Hanneke Stark, Frans van de Staak

Geluid

Marcel de Hoogd, Marten Negenman

Bezoekers

93

Kleur

Kleur