Little vampire, The (2001)

Alternatieve titel: kleine Vampir, Der, kleine vampier, De, petit vampire, Le

Regie

Ulrich Edel

Scenario

Angela Sommer-Bodenburg, Karey Kirkpatrick, Larry Wilson

Release

12 april 2001

Producent

Klaus Bauschulte, Alexander Buchman, Richard Claus, Carsten H.W. Lorenz, Daniel Musgrave, Anthony Waller, Larry Wilson

Studio

Avrora Media, Comet Film, Cometstone Productions, Propaganda Films, Stonewood Communications

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Het verhaal speelt zich af in een afgelegen dorpje in Schotland, waar de Amerikaanse familie Thompson zich net gevestigd heeft. De 9-jarige Tony Thompson (Jonathan Lipnicki) heeft sinds hun verhuizing om onverklaarbare redenen elke nacht last van nachtmerries over vampieren. Al snel is hij volledig geobsedeerd door deze wezens en leest hij alles wate er maar te vinden is. Op school wordt hij daarom gepest door zijn klasgenootjes. Op een avond krijgt Tony bezoek van een grote vleermuis die voor zijn ogen veranderd in de 9-jarige vampier Rudolph. Rudolph is heel zwak omdat hij nog niet gegeten heeft. Tony helpt hem en vanaf dat moment ontstaat er een hechte vriendschap tussen de twee. Achterna gezeten door vampierenjager Rookery, beleven samen de grootste avonturen in de zoektocht naar een amulet. Het is heel belangrijk dat ze dit kostbare bezit voor een bepaald tijdstip vinden, anders moeten Tony?s vrienden opnieuw 300 jaar wachten om gewone mensen te kunnen worden?

Cast

Jonathan Lipnicki (Tony Thompson), Richard E. Grant (Frederick), Jim Carter (Rookery), Alice Krige (Freda), Rollo Weeks (Rudolph), John Wood (Lord McAshton), Pamela Gidley (Dottie Thompson), Tommy Hinkley (Bob Thompson), Anna Popplewell (Anna), Dean Cook (Gregory), Elizabeth Berrington, Jake D'Arcy (boer), Iain De Caestecker (Nigel), Scott Fletcher (Flint), Johnny Meres (leraar), Ed Stoppard (Von)

Ontstaan

THE LITTLE VAMPIRE is een Duits-Nederlands-Amerikaanse co-productie opgenomen in Schotland en Duitsland. Het Nederlandse aandeel is afkomstig uit de beleggings cv ?The little Vampire? van de ABN Amro Bank. Via de belastingconstructie werd 23,4 miljoen gulden opgehaald. De totale productiekosten bedroegen 41 miljoen gulden, die voor een groot deel aan special effects zijn besteed. ABN AMRO bood in het voorjaar van 1999 de mogelijkheid om in de film te investeren. Dit naar aanleiding van het op 7 december 1998 door de Nederlandse ministerraad goedgekeurde fiscale regeling ter stimulering van de filmsector. Nederlandse particulieren staken via een film CV van ABN AMRO twintig miljoen gulden in de film, waarvan de fiscus tien tot vijftien miljoen teruggaf via aftrekposten. De meeste opwinding ging over het feit dat de film grotendeels van buitenlandse makelij was. Waarom moest Nederland aan zulke producties meebetalen? Dat zette de Belastingdienst aan het nadenken.

Nederlandse inbreng: De Duitse producent houdt kantoor in Amsterdam en enkele leden van de crew hebben de Nederlandse nationaliteit: Chris Brouwer, Arnold Heslenfeld (production supervisors), Leendert van Nimwegen (make up artist), Marc van der Bijl (first assistant director), Roberto van Eijden (sound mixer), Erwin Roodhart (gaffer), Paul van Leeuwen (production accountant), Sjoerd Didden (pruiken) en Charlotte van Dijk (post-production assistant). Engels gesproken.

Brits-Amerikaanse cast. Acteur Jonathan Lipnicki was eerder te zien in Jerry Maguire, Dr. Dolittle en Stuart Little.

Eerste vertoning op het Edinburgh Film Festival op 18 augustus 2000. Duits roulement vanaf 28 september 2000, vervolgens in Zwitserland, Frankrijk (Uitgebracht met 380 kopieën op 25 oktober 2000), Engeland, Amerika en pas op 12 april 2001 was Nederland aan de beurt.

Filmuziek

Nigel Clarke, Michael Csányi-Wills

Camera

Bernd Heinl

Montage

Peter R. Adam

Grime

Katja Reinert, Leendert Van Nimwegen

Geluid

Jef Hendrickx, Andreas Musolff, Yuri Reese, Roberto van Eijden

Bioszalen

68 bij première

Bezoekers

89.061

Kleur

Kleur