Enigma (2001) (2002)

Regie

Michael Apted

Scenario

Tom Stoppard

Release

31 januari 2002

Producent

Lorne Michaels, Mick Jagger, Ate de Jong

Duur

117
Filminformatie

Verhaal

ENIGMA speelt zich af in 1943 in Bletchley Park, ten noorden van Londen. Tom Jericho is een genie in het ontcijferen van codes. De voorloper van de moderne hackers heeft het voor elkaar gekregen de code te kraken van de onderzeeŽrs van de Nazi's. Wanneer de Duitsers de code compleet veranderen, begint voor hem de race tegen de klok om opnieuw het systeem te verslaan. Hij krijgt bij het ontcijferen van de codes hulp van Hester Wallace, huisgenoot van de mooie Claire Romilly. Met Claire had Jericho een kortstondige relatie, maar zij verdween spoorloos. De strijd wordt bemoeilijkt doordat er onder de Britse krakers op Bletchley Park een spion lijkt te bestaan. Ook wordt hij dwarsgezeten door geheim agent Wigram. Het zou best eens kunnen dat Tom de verrader in zijn eigen omgeving moet zoeken.

Cast

Dougray Scott (Jericho), Kate Winslet (Hester), Saffron Burrows (Claire), Jeremy Northam (Wigram), Nikolaj Coster Waldau (Puck), Tom Hollander (Logie), Donald Sumpter, Matthew MacFadyen, Richard Leaf, Ian Felce, Bohdan Poraj, Paul Rattray, Richard Katz, Tom Fisher, Robert Pugh, Corin Redgrave, Nicholas Rowe, Angus MacInnes, Mary MacLeod, Michel Troughton, Edward Hardwicke, Anne-Marie Duff, Tim Bentinck, Rosie Thomson, Emma Buckley, Mirjam de Rooij (lady lodger), Adrian Preater, Edward Woodall, Hywel Simons, Emma Davies, Martin Glyn Murray, Mick Jagger (soldier in bar)

Ontstaan

Engels-Nederlandse co-productie. Scenario: Tom Stoppard, gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Harris uit 1995.

Film gefinancierd door CV van MeesPierson, daarop was veel kritiek uit de Nederlandse filmwereld, omdat deze film de Nederlandse filmindustrie nauwelijks/niet helpt, maar er wel met het belastingvoordeel-geld vandoor gaat. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Het Nederlandse aandeel bestaat uit producent Ate de Jong, muziek uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouw Orkest en een Dutch unit voor de opnamen in Nederland; opnamen in de Amsterdam Studios en op locatie. Andere opnamen: London, Hertfordshire, Oban, Devon.

Film bevat historische kleurenbeelden van Hitler.

PremiŤre op Film By The Sea op vrijdag 14 september 2001 om 14.00 uur in Cine City 2 te Vlissingen. Daar ook vertoond op dezelfde dag om 21.00 uur en op zaterdag 15 september 15.30 uur en zondag 16 september 13.30 uur.

Facts

Rolling Stones' zanger en medeproducent Mick Jagger is zelf heel even in beeld (zittend aan een tafeltje) op het moment dat Jericho en Hester een dansje maken.

Pers

Bart van der Put in 'Het Parool' van 30 januari 2002: "Zonder Enigma kwam er geen Discovery, bleek een paar maanden geleden toen de financiŽle gang van zaken tot Kamervragen leidde. Dankzij Discovery, de bemiddelende inzet van Jeltje van Nieuwenhoven en de investeerders is er nu dus ook een film die Enigma heet en de kijker daadwerkelijk voor raadsels stelt. De Britse regisseur Michael Apted maakte furore als documentairefilmer en tekende voor het laatste James Bond-vehikel The world is not enough, scenarioschrijver Tom Stoppard is een Brits toneelinstituut en wordt sinds Shakespeare in love ook in Hollywood op handen gedragen, actrice Kate Winslet kent een ieder van Titanic, maar bewees herhaaldelijk meer in haar mars te hebben. Enigma markeert een collectief dieptepunt.(...) Terwijl de geur van mottenballen de neusvleugels tart galmt de werkelijke hamvraag door bioscoopzaal en bovenkamer: waarom? Waarom dit prul? Jagger noch Jeltje zal in staat zijn die vraag adequaat te beantwoorden."

Marco Weijers in 'de Telegraaf' van 31 januari 2002: "Regisseur Michael Apted bouwt vakkundig de spanning op in deze cerebrale thriller, maar slaagt er niet in alle ballen hoog te houden. Het werk van de decodeerspecialisten en het belang van hun taak komt goed uit de verf, het spionageverhaal verloopt wat stroever, terwijl de romance tussen Scott en Winslet er aan de haren lijkt te zijn bijgesleept (dat klopt: in het boek is Winslets personage lesbisch en verliefd op Claire). De uitstekende spelersgroep weet de schade echter beperkt te houden, mede dankzij de mooie dialogen van scenarioschrijver Tom Stoppard. Waar de onderzeebootfilm 'U-571' recentelijk de geschiedenis vervalste en het breken van de Enigma-codes afficheerde als Amerikaanse verdienste, zet 'Enigma' de zaken recht. In tegenstelling tot zijn Amerikaanse tegenhanger blijft overdreven vlagvertoon daarbij achterwege in deze boeiende film over een fascinerend onderwerp."

Distributeur

Indies Film Distribution

Bioszalen

28 bij première

Bezoekers

13.715

Kleur

Kleur

Boxoffice

10, 15, 20