Van God los! (2003)

Alternatieve titel: Godforsaken

Regie

Pieter Kuijpers

Scenario

Paul Jan Nelissen, Pieter Kuijpers

Release

24 april 2003

Producent

Anton Smit, Hanneke Niens, Reinier Selen

Studio

IdtV, Rinkel Film Productions, BNN

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

De film vertelt het verhaal van de 17-jarige scholier Stan, die zich te pletter verveelt tot de kleine crimineel Maikel letterlijk zijn leven binnenstormt. Dan komt zijn leven in een levensgevaarlijke stroomversnelling terecht. De twee beunen eerst nog wat bij met illegale handeltjes, maar maken onbedoeld indruk op de plaatselijke maffiabaas door bij een roofoverval een drugshandelaar neer te knuppelen. Het begin van hun carrière als huurmoordenaars. Hun vriendschap wordt er alleen maar door versterkt. Het is Anna, Maikels vriendin die de boel overhoop gooit. Niet alleen krijgt Stan steeds meer gevoelens voor haar, ook ontdekt ze langzaam waarmee Maikel zijn geld verdient. Ze bedenkt een plan om samen met Stan te vluchten. Maar hoe kun je kiezen tussen vriendschap en liefde? Een tragische ontknoping is dan ook onvermijdelijk... De film speelt zich af tijdens het carnaval.

Cast

Egbert Jan Weeber (Stan Meijer), Tygo Gernandt (Maikel Verheije), Angela Schijf (Anna Sprengers), Mads Wittermans (Sef), Selma Avkapan (kleindochter Osman), Tamer Avkapan (Nadir, Osmans rechterhand), Marnie Blok (Joke), Loek Ewalds (politie officier 1), Mark Kleuskens (politie officier 2), Cemil Kurtgözu (Suleyman), Pim Lambeau (Mevrouw van de Velde), Frits Lambrechts (De heer van de velde), Johnny Lion (Johan Schreurs), Peter Post (Oost-Europesche man), Harry van Rijthoven (Bert), Ronald Schuurbiers (Oost-Europesche man), Ergun Simsek (Hassan), Els Ingeborg Smits (Moeder Anna), Huub Stapel (Herbert), Diego Teixeira (Stan 11 jaar), Brader Torun (Osman, leider van de Turkse maffia), Mike van den Akker (vriend van Yuri), Deryl van Mieghem (Yuri), Joop Wittermans (vader van Anna), Helmert Woudenberg (inspecteur Geukers)

Ontstaan

Het verhaal is gebaseerd op de Bende van Venlo. Een aantal jongeren pleegde jaren geleden een serie weerzinwekkende moorden. De daders bleken te zijn geinspireerd door de film 'Scarface'. Er werden 7 moorden gepleegd. De film richt zich vooral op de achtergronden en motieven van de daders: het menselijk drama achter vreselijke misdaden. Er is gekozen voor het perspectief van Stan, een buitenstaander die langzaam in de stroom van gruwelijkheden wordt gezogen, om mensen niet te doen afhaken. De in het dagelijks leven Frankie P. kreeg in de film de naam Maikel, Sanny werd Stan en Astrid werd Anna.

Regisseur Pieter Kuijpers, opgegroeid in het Limburgse Tegelen, schreef eerder de eerste serie van de tv-serie Finals.

Naar aanleiding van de testscreenings werd een close-up voor een totaal vervangen, omdat het testpubliek de scène tussen Angela Schijf en Egbert Jan Weeber 'te heftig' vond. In de eerste week bezocht door ruim 50.000 mensen. Om aan de vraag te voldoen werden er daarom nog zeven extra kopieën van de film in roulatie gebracht. Na tweeënhalve week werd de grens van 100.000 bezoekers bereikt: goed voor een Gouden Film.

Tijdens het filmfestival van Cannes in mei 2004 verkocht aan Amerika, Australië en Duitsland.

Facts

Van God Los ging op 24 april óók in Venlo in première. Daar leidde de film in 2002 tot flinke commotie bij de slachtoffers van de criminele organisatie. De gemeente Venlo stond niet toe dat er opnames in de stad werden gemaakt. De opnamen werden daardoor gemaakt in Rotterdam, Amsterdam, Zaandam, Beverwijk (café Scheiwijck).

Pers

Anna van der Gaag in 'Metro' van 24 april 2003: "Het is Kuijpers gelukt de kijker te shockeren, en tegelijkertijd met de hoofdpersonen mee te laten voelen (?) Zelfs het Limburgse accent is geloofwaardig (voor een niet-Limburger dan), alhoewel het de eerste minuten wel afleid, omdat je weet dat het niet natuurlijk is."

Willem Schouten in 'Sp!ts' van 24 april 2003: "Maar VAN GOD LOS is vooral een triomf voor leidsman Kuijpers. Compromisloos, ongenadig, compact en vooral levensecht, een hele prestatie voor een debutant. Zet de Gouden Kalveren maar klaar."

Hans Beerekamp in 'NRC Handelsblad' van 23 april 2003: "(...) Het sublieme camerawerk van Bert Pot flirt zowel met christelijke symboliek als met de lelijke Mean Streets van een provinciestad, waar iedereen iedereen kent, en de burgerlijkheid slechts een dun laagje vernis vormt.(...) Het is vooral de stijl van de voor Nederlandse begrippen ongebruikelijk cynische genrefilm die imponeert, evenals het uitstekende acteren van de hoofdrolspelers: een lucide Weeber, de manische bruut Gernandt en het karakterloze kapstertje Angela Schijf. Het scenario, dat alleen in de zelfdestructieve ontknoping drastisch afwijkt van het echte verhaal, is relatief minder doordacht. (...) Internationaal is een film als Van God los niet bepaald een unicum, maar de vaak gehoorde klacht dat het straatrumoer en de actualiteit niet doorklinken in de Nederlandse film wordt overtuigend beantwoord. (...)"

Robbert Blokland in 'Dagblad van het Noorden': "De film ziet er in alle opzichten goed uit: aankleding, locaties, decors en camerawerk zijn tot in finesse verzorgd. Bovendien heeft Kuijpers met zijn vier jonge hoofdrolspelers een acteursensemble gevonden dat onwaarschijnlijk knap de lusteloosheid van het Limburgse jongerenbestaan weet te verbeelden."

Jac. Goderie op tv in Filmspot: "Er deugt veel aan Van God Los, maar het zou te ver gaan om het een meesterwerk te noemen. (...) Tygo Gernandt is een echte openbaring als Maikel, en Egbert Jan Weeber's natuurlijke schuchterheid is geschikt voor de rol van de terughoudende Stan. Aan de minuszijde moet gezegd worden dat de film qua stijl en inhoud niet veel toevoegt aan een heleboel vergelijkbare misdaadfilms die we in de loop der jaren voorbij hebben zien komen."

Prijzen

Gijs Kuijper heeft dinsdagmiddag 30 september 2003 de SKRIEN AFFICHEPRIJS 2003 ontvangen voor zijn posterontwerp voor de film VAN GOD LOS.

De film werd genomineerd voor de PAUZE Award 2003, naar het gelijknamige jongerenblad.

Drie gouden kalveren: Beste Scenario: Pieter Kuijpers en Paul Jan Nelissen, Beste Regie: Pieter Kuijpers en Beste Acteur: Tygo Gernandt.

In december 2003 won Angela Schijf voor haar rol de prijs van Het Andrelon filmtalent 2003 (Publieksprijs).

Filmuziek

José Retra, Paleis van Boem

Liedjes

The Vengaboys, Mozart, Händl

Camera

Bert Pot

Montage

Job ter Burg

Geluid

Antoin Cox, Herman Pieëte

Bioszalen

50 bij première

Bezoekers

190.750

Kleur

Kleur

Meer info

Het scenario verscheen als nummer 43 in de reeks 'Het Nederlands Scenario'.

Locaties

Rotterdam, Amsterdam, Zaandam, Beverwijk (café Scheiwijck)

Art director

Ruben Schwartz, Robert van der Hoop

Boxoffice

2, 3, 3, 4, 4, 5, 8, 11, 12, 19, 17