Science fiction (2003)

Regie

Dany Deprez

Scenario

Jean-Claude Van Rijckeghem, Chris Craps

Release

13 februari 2003

Producent

Marion Hšnsel, San Fu Maltha, Jean-Claude Van Rijckeghem, Rudi Teichmann

Duur

93
Filminformatie

Verhaal

Zijn je ouders wel van deze planeet? De centrale personages zijn twee kinderen: Andreas, en zijn buurmeisje Vero. Vero denkt dat de ouders van Andreas buitenaardse wezens zijn. Samen luisteren ze hun gesprekken af. Wat ze daarbij te horen krijgen, tart hun stoutste verbeelding. Is het inbeelding of helemaal niet?

Cast

David Geclowicz (Andreas), Koen De Bouw (Rick Decker; Andreas' vader), Wendy Van Dijk (Rachel Decker; Andreas' moeder), Liesbeth Kamerling (Nanny), Fran Michiels (Vero), Jurre Baguet (Kasper), Wietse Tanghe (Wietse), Dirk van Dijck (Vero's vader), Carel Struycken (vreemde man), Ilse Van Hoecke (Juf), Staf Coppens (Laborant), Marion Hšnsel (zakenvrouw), Neal Michiels (Patrick), Katleen Apers (Brigitta), Evelien Apers (Eva), Ignace Bolle ((Lab assistant 2), Ineke Nijssen (tv-reporter), Pat Van Beirs (chauffeur), Kazadi Matamba (bodyguard), Sofie Weiss (company manager 1), NaŽl Lauwers (company manager 2), Karen Tanghe (Wietse's moeder), Guy Baguet (Kaspers vader), Betty D'Haenens (Vera's moeder), Kasper Michiels (Vero's broer)

Ontstaan

Belgisch-Nederlands-Duitse co-productie.

De start van de opnamen was op 9 februari 2002. Tot in april 2002 werd er vijf weken lang werd er in Gent, Brugge, Deurne en Zaventem gefilmd met een budget van 1.888.907 euro. De geluidsmontage vond in Rotterdam plaats, de beeldmontage in Brussel. De muziek werd in in Oost-Berlijn opgenomen.

Actrice-zangeres Chantal Janzen zingt de titelsong 'Achter de sterren', dat werd geschreven door voormalig Volumia!-zanger Xander de Buisonjť. De Belgische versie kent een andere titelsong: de zanger van de Belgische rockformatie Arid zingt dan 'Life On Mars' van David Bowie over de eindcredits. De single behaalde de nummer 1-notering in de Vlaamse Ultratop singles.

Sciencefiction is Van Dijks en Geclowicz' filmdebuut. Ilse Van Hoecke en Staf Coppens zijn in Vlaanderen bekend als Ketnet-presentatoren. Een gelijknamige tv-serie werd gepland en de jeugdauteur Stefaan Van Laere verwerkte het scenario tot een roman.

Gemaakt met zichtbare steun van Coca Cola en Nintendo.

Vlaamse premiŤre op 13 oktober 2002 tijdens het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen in Gent. Nederlandse premiŤre op maandag 14 oktober 2002 tijdens Cinekid, maar er werd ook al een speciale voorpremiere vertoond op het Nederlands Filmfestival in september 2002.

Facts

Het Nederlandse publiek liep niet warm voor Science fiction. De eerste tien dagen bezochten slechts 1100 mensen de film. Science Fiction trok in BelgiŽ in drie maanden tijd 20.000 bezoekers.

Ook de dvd/vhs van de film deed het zowel in het rental als retail-kanaal niet volgens verwachting. Zelfs niet nadat na de bioscoop gewerkt werd aan het verbeteren van het artwork. Daarvoor werd de persoon ingeschakeld die ook verantwoordelijk was voor het artwork van PIETJE BELL.

Pers

'Humo' van 8 oktober 2002: "Nooit gedacht dat we het nog zouden meemaken maar op 23 oktober verschijnt er een ronduit fan-tas-tische Vlaamse film in de bioscoopzalen: 'Science Fiction'. (?) 'Science Fiction' is een spookachtig goeie film: de regie van Danny Deprez ('De Bal') is erop, de fotografie van klasbak Walther Vanden Ende is onheilspellend mooi, en met de vertolkingen zit het ook al snor: de kids spelen prachtig, Koen De Bouw schittert als de creepy vader van Andreas, Wendy van Dijk (bekend van 'Gene en Ushi') maakt een prachtig bioscoopdebuut, en Ilse van Hoecke -van KetNet en Nationale Test faam- en Carel Struycken (de reus uit 'Twin Peaks') spelen voortreffelijke bijrollen."

Hylke Brandsma in 'PreView' d.d. februari 2003: "De jonge acteurs doen het heel behoorlijk en ook de volwassenen, Van Dijk en Kamerling voorop, zijn goed gecast. Toch is er iets mis met Science Fiction. Vormgeving en camerawerk zijn van hoog niveau, maar versterken tegelijk het afstandelijke karakter van de film. Bovendien is de manier waarop het mysterie uiteindelijk wordt opgelost in emotioneel opzicht verre van bevredigend."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 13 februari 2003: "Regisseur Danny Deprez, die vier jaar geleden een geslaagd speelfilmdebuut maakte met de magisch-realistische kinderfilm De bal, legt de lat voor kinderen misschien te hoog. Voor volwassenen is Science fiction een interessante case study van emotionele verwaarlozing. Dat de film toch niet bevredigt, komt door het te gemakkelijke einde."

Bianca Stigter in 'NRC Handelsblad': "Deprez heeft er goed voor gezorgd dat het perspectief steeds bij de kinderen blijft (...) Wellicht komt het ook daardoor dat het verhaal tot het eind toe spannend blijft."

Filmuziek

Loek Dikker

Titelnummer

'Achter de sterren'/ Chantal Janzen

Camera

Walther van den Ende

Montage

Walther van den Ende

Kostuums

Eva Bos

Bioszalen

24 bij première

Bezoekers

4.011

Kleur

Kleur

Budget

1.888.907 euro

Locaties

BelgiŽ: Gent, Brugge, Zaventem; Nederland: Deurne

Art director

Bart Van Loo

Boxoffice

geen