Rosenstrasse (2003)

Regie

Margarethe von Trotta

Scenario

Margarethe von Trotta, Pamela Katz

Release

2 oktober 2003

Producent

Richard Schöps, Henrik Meyer, Markus Zimmer, Volkert Strucken, Errol Nayci

Studio

Get Reel productions, NCRV

Duur

135
Filminformatie

Verhaal

ROSENSTRASSE is het verhaal van drie vrouwen wier levens zijn verbonden door een unieke gebeurtenis in het verleden. De negentig jaar oude Lena Fischer uit Berlijn vertelt aan de jonge joodse Hannah Weinstein (33) uit New York hoe haar moeder Ruth, die inmiddels 65 is, betrokken was bij het nauwelijks bekende verzet van honderden arische vrouwen in 1943. Midden in de winter, in een straat die de Rosenstrasse heette, organiseerden deze dappere vrouwen een geïmproviseerde maar krachtige demonstratie tegen het Derde Rijk. Recht tegenover het gebouw waar hun joodse echtgenoten gevangen werden gehouden, riepen ze om hun vrijlating.

Cast

Katja Riemann (Lena Fischer), Maria Schrader (Hannah Weinstein), Jürgen Vogel (Arthur von Eschenbach), Martin Feifel (Fabian Fischer), Isolde Barth (Fabians moeder), Romijn Conen (Ben Weinstein, Hannah's broer), Jan Decleir (Nathan Goldberg), Gaby Dohm (barones von Eschenbach), Fedja van Huêt (Luis Marquez), Nina Kunzendorf (Litzy), Jutta Lampe (Ruth Weinstein), Fritz Lichtenhahn (Fabians vader), Carola Regnier (Rachel Rosenbauer), Claudia Rieschel (Klara's collega), Siemen Rühaak (Duits officier), Doris Schade (Lena Fischer, 90), Lena Stolze (Miriam Süssmann),Thekla Reuten, Edwin de Vries (gevangene), Carine Crutzen (zijn vrouw), Doris Schade; Nathan Goldberg (stem)

Ontstaan

ROSENSTRASSE is geregisseerd door Margarethe von Trotta; statenloos geboren uit een Russische (Moskouse) moeder en een Duitse vader in 1942.

De Nederlandse inbreng bestaat onder andere uit Nederlandse acteurs waaronder Fedja van Huêt, Thekla Reuten en Edwin de Vries. De muziek van de film werd gecomponeerd door Loek Dikker en uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. De Nederlandse co-producenten zijn Volkert Struycken en Errol Nayci van Get Reel Productions. Verder participeerden de NCRV, het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBo Fonds.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 1 oktober 2003: "Rosenstrasse heeft indrukwekkende scènes, die de wanhoop en moed van de demonstrerende vrouwen uitstekend voelbaar maken. Het is jammer dat de film heden en verleden afwisselt, want het zijn ongelijksoortige grootheden. Het gruwelijke verleden verdraagt zich slecht met Hannah's moderne getob over haar wortels en identiteit. Het lijkt alsof de acteurs dat ook voelden: de historische personages emotioneren tot in de bijrollen, waarin onder andere Thekla Reuten en Jan Decleir zijn te zien, maar de hedendaagse personages, Hannah voorop, zijn teleurstellend vlak. Rosenstrasse bestaat uit twee films: een indringende en een overbodige."

NRC Handelsblad van 1 oktober 2003: " Ooit werd Margarethe von Trotta bewonderd als de geëngageerde filmer van Schwestern en Die Bleierne Zeit. Nu maakt zij, na Das Versprechen in '95, opnieuw een behaagzieke en vervelende film (?) Het verhaal in de oorlog (?) heeft een zekere tragiek en Katja Riemann is mooi in de rol van Lena, maar de film blijft looiig. (?)"

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 2 oktober 2003: "(...) Gesterkt door het succes van een vergelijkbare film als De tweeling en prijzen op het festival van Venetië, onder meer voor Katja Riemann, brengt distributeur UIP Rosenstrasse in dertig zalen uit - een record voor een Duitstalige film. Dat getuigt van optimisme: Rosenstrasse is een ouderwetse europudding, die bezwijkt onder de goede bedoelingen."

Prijzen

Katja Riemann werd op het Filmfestival van Venetië (27 augustus - 6 september 2003) bekroond met de Gouden Leeuw voor Beste Actrice.

Katja Rieman werd genomineerd als best European actress bij de European film awards 2003 in november 2003.

Filmuziek

Loek Dikker

Camera

Frans Rath

Montage

Corina Dietz

Distributeur

UIP

Bioszalen

30 bij première

Bezoekers

30.398

Kleur

Kleur

Art director

Heike Bauersfeld

Genre

Drama, Tweede Wereldoorlog

Boxoffice

12, 18, 18, hernieuwd: 19, 19, 18