Rigoletto (2003)

Regie

Corina van Eijk

Scenario

Corina van Eijk

Release

1 augustus 2003

Producent

Saskia van Roekel

Studio

Stichting Opera Spagna

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

Rigoletto wil zijn dochter beschermen, papa's meisje is te zuiver voor de vuige wereld, zij hoort voor eeuwig in het rijk der maagden. Maar Gilda, die zich nog maar kort, maar hevig met haar hormonen onderhoudt, laat zich door niemand de wet voorschrijven.

Cast

Peter Michailov (Rigoletto), Jasmin Besig (Gilda), Charles Alvares da Cruz (Duca), Mourad Amirkhanian (Sparafucile), Klara Uleman (Maddalena), David Lewi, Brian Green, Wil van der Meer, Jan van Maanen, Egidius Pluymen, Mieke Doeschot, Ivette van Laar, Charlotte Besijn (Ceprano's wife), Wivineke van Groningen (pathologist); Karen Wierzba (Gilda's voice)

Ontstaan

Stichting Opera Spanga het Verona van Weststellingwerf maakt sinds 1989 lowbudget opera's in het Friese dorp Spanga. Rigoletto is een soort gezongen film geworden. Met zangers die zo naturel mogelijk zingen. Regisseur Van Eijk: "Rigoletto wilde ik eigenlijk al een tijd verfilmen. Het verhaal leent zich er perfect voor. Het speelt zich op meerdere plekken af en het gaat echt ergens over. Voor mij gaat het over de seksuele revolutie van de vrouw.''

Verdi maakte Rigoletto in 1850, naar een stuk van schrijver Victor Hugo. Die met deze voorstelling kritiek kon uiten op het Franse koningschap. Hij zet die koning neer als iemand die vertrouwt op het advies van zijn hofnar, en zich ontpopt als vrouwenverslinder. In het verhaal wil hij ook de dochter van een van zijn landheren in de armen sluiten. Vader komt erachter, vervloekt de hofnar en toont zijn dochter de keerzijde van de koning: hij is hoerenloper en zijn woord naar haar is dus niet zo monogaam gemeend als de koning doet voorkomen.

Muziek en zang werden van tevoren opgenomen in de Wisseloord Studio's. Jasmin Besig is Duits, Charles Alvares da Cruz komt uit Portugal.

Vertoond in natuurgebied Spanga vlak bij Wolvega van 1 tot en met 17 augustus 2003. Kaarten kostten 25 euro per stuk. De film verscheen ook op dvd.

Camera

Tinus Holthuis

Bioszalen

1 bij première

Kleur

Kleur

Genre

Operafilm