Polleke (2003)

Regie

Ineke Houtman

Scenario

Maarten Lebbens, Rob Arends

Release

11 oktober 2003

Producent

Brechje Schaling

Studio

Egmond Film and Television BV, VPRO

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

Polleke, een meisje van 11 is verliefd op de Marokkaanse Mimoen. Zijn ouders verbieden hem echter met hem om te gaan, omdat zij al een bruid voor hem hebben uitgezocht in Marokko. Ondertussen botert het niet tussen de vader en moeder van Polleke: moeder wordt verliefd op een ander en vader glijdt af van een optimistische vrijbuiter tot het niveau van dakloos zwerver. Het is Mimoen die hierin een uitweg biedt, waarna Polleke en Mimoen zichzelf ook voornemen om bij elkaar te blijven.

Cast

Liv Stig (Polleke), Mamoun Elyounoussi (Mimoen ), Halina Reijn (Tina, Moeder Polleke), Daan Schuurmans (Spiek, Vader Polleke ), Frank Lammers (Meester Wouter), Helmert Woudenberg (Opa Polleke), Marja Kok (Oma Polleke), Rosa Boesten (Caro), Vanessa Coco Morales (Consuelo), Odin Delver (Tom), Chaib Massaoudi (vader Mimoen), Nuzha Salah (moeder Mimoen), Susan Visser (Ina), Veerle Dobbelaere (Dina), Wolter Muller, Gerda Havertong

Ontstaan

Scenario: Maarten Lebbens en Rob Arends naar de boeken van Guus Kuijer. Guus Kuijer over de film in 'Het Parool' van 11 oktober 2003: "Indrukwekkend. Ik heb gehuild en gelachen. (?) Mensen die Polleke zien als een illustratie van het multiculturele drama, kijken verkeerd. Het multiculturele drama bestaat niet. (?) Elke groep heeft de neiging zich in zichzelf op te sluiten. Dat gebeurt overal, dus dan kun je de hele wereld wel een drama noemen. Laten we over barričres heen kijken."

Diverse afleveringen van 'The Making of POLLEKE' werden vanaf zondag 14 september 2003 (09.28-09.40 uur) in Z@ppelin uitgezonden. Op zaterdag 11 oktober 2003 werd het Cinekidfestival geopend met de wereldpremičre van POLLEKE. Publiekspremičre op 11 oktober 2003 (6 theaters op zaterdag; vanaf zondag in 56 zalen, in tweede week 57 zalen.

In ´Viva´ 32-2011 blikken de kindsterren van toen terug. Liv Stig (dan 20): "Ik heb door POLLEKE veel leuke dingen beleefd. Ik stond op de set met Daan Schuurmans en Halina Reijn. Er waren premičres, interviews, buitenlandse filmfestivals. Fantastisch, maar ineens houdt het op.Dat vond ik jammer. Roem is vergankelijk. Dat leerde ik snel. En het werk komt je ook niet zomaar aanwaaien. Je moet jezelf iedere keer opnieuw bewijzen. Wel een wijze les, want dat geldt natuurlijk voor veel in het leven." Is dan student communicatie en part time actrice.

Facts

Eerder werden Kees Coolen en Kitty Courbois genoemd voor hoofdrollen.

In de film wordt 'Onder de blote hemel' van Cynthia Voigt gelezen.

Pers

Oene Kummer op http://www.geocities.com/oenekummer/polleke.html: "Eindelijk eens een familiefilm die niet nostalgisch terugblikt op een lelieblank Nederland, maar op energieke wijze de confrontatie met de goede en minder goede kanten van de multiculturele samenleving aangaat. Daarbij wordt de Nederlandse noch de Marokkaanse manier van leven geďdealiseerd. De makers zijn het politiek correcte denken voorbij en hebben een maatschappelijk relevante film gemaakt die geschikt is voor alle politieke gezindten, van Femke Halsema tot Gerrit Zalm. Scenaristen Maarten Lebens en Rob Arends hebben de Polleke-boekenreeks voortreffelijk bewerkt, op een manier waarbij humor en tragiek elkaar in balans houden. Ook camerawerk, montage, art direction, kostumering en muziek zijn van hoog niveau, terwijl Houtman zich zoals altijd een trefzeker acteursregisseur toont."

Koen Kleijn in 'Algemeen Dagblad' van donderdag 9 oktober 2003: "(?) Schuurmans zet zonder ijdel geschmier een mooie loser neer, Reijn is energiek en ontwapenend, Lammers als altijd geestig en precies. De prijs gaat naar de jonge Liv Stig; wat Houtman uit haar weet te halen is bewonderenswaardig."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van zaterdag 11 oktober 2003: "(?) Polleke is innemend, humoristisch en ontroerend - versleten woorden, maar de film geeft ze nieuwe glans."

Prijzen

Geselecteerd voor het filmfestival in Berlijn in 2004.

Polleke won zondag 29 februari 2004 op het Europees Jeugdfilmfestival in Vlaanderen de juryprijs. Aan de bekroning is een filmdistributie in België verbonden.

Kinderjury prijs voor de beste film: Een jury van kinderen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar loofde de Youth Factory Filmcup uit op het Zweedse Kinderfilmfestival BUFF in Malmö in maart 2004.

Gouden Film voor 100.000 bezoekers op 24 maart 2004.

Op het Internationale Filmfestival van Montevideo in augustus 2004 bekroond met de drie belangrijkste prijzen:de grote juryprijs, de prijs voor beste speelfilm en de prijs van de kinderjury.

2nd Prize Children's Jury Prize Live Action Feature Film or video en 2nd Prize Adult Jury Prize Live Action Feature Film op het Chigago Children's Film Festival in oktober 2004.

In maart 2005 tegelijkertijd bekroond met twee prijzen op het International Film Festival for Youth in Vancouver. De verfilming ontving de bekroning als beste film van het festival van zowel de jeugdjury als de professionele jury.

Casting

Martha Mojet

Filmuziek

Vincent Van Warmerdam

Liedjes

'A little less conversation', 'Fallin''

Camera

Sander Snoep

Montage

Michiel Reichwein

Kostuums

Stephanie Marien

Stunts

Ronald Schuurbiers, Willem de Beukelaer

Bioszalen

56 bij première

Bezoekers

93.960

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.pollekedefilm.nl

Budget

6,5 miljoen gulden

Locaties

Amsterdam (Mercatorplein), Rotterdam (moskee), Beverwijk (stationsplein)

Art director

Fleur Ankone, Elsje de Bruin

Boxoffice

9, 6, 7, 10, 11, 13, 11, 18