Phileine zegt sorry (2003)
Alternatieve titel: Phileine says sorry
Regie
Robert Jan Westdijk
Scenario
Robert Jan Westdijk
Release
9 oktober 2003
Studio
Egmond Film, Motel Films, Fu Works
Duur
90
Filminformatie
Verhaal
PHILEINE ZEGT SORRY is het verhaal van een cynisch, zwartgallig, maar opmerkelijk levenswijs meisje dat onverwachts op bezoek gaat bij haar acterende vriend Max, die in Manhattan zijn handen vol heeft aan feesten, drinken en het bevredigen van vrouwen. Ondertussen werkt hij mee aan een provocerende versie van Romeo en Julia waarin de westerse sexuele moraal aan de kaak wordt gesteld.
Cast
Kim van Kooten (Phileine), Michiel Huisman (Max), Hadewych Minis (Gulpje), Tara Elders (Lala), Liesbeth Kamerling (Fleur), Kenan Raven (LT), Daan Schuurmans (Dylan), Liz Snoyink (Lotti), Roeland Fernhout (Jules), Mads Wittermans (Christiaan), Kurt Rogiers (Reginald), Leona Philippo (Joanne), Timothy Smith (Leonard), Michael John Fedun (Buk), Todd Rotondi (Bef), Russ Russo (ober)
Ontstaan
Ver voor de opnamen begonnen, werd Ruud van Hemert genoemd als regisseur van de film.
Door gebrek aan particuliere investeerders was slechts tweederde van de financiering in juli 2002 rond. Daarom werd de complete Phileine-cv opnieuw opgezet. De nieuwe CV van de film PHILEINE ZEGT SORRY werd op dinsdag 17 december 2002 succesvol afgerond. De belangstelling voor deze CV was dermate groot dat men al snel 'nee' moest verkopen. Robert-Jan Westdijk produceerde voor het eerst niet zelf (mee).
PHILEINE ZEGT SORRY maakt onderdeel uit van het zogenaamde Telescoopproject, een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van OCenW, het Nederlands Fonds voor de Film, CoBO, NOS en publieke omroep BNN. Budget: 3,1 miljoen euro.
Carice van Houten zou in eerste instantie de rol van Lala vertolken, maar zij had teveel toneelverplichtingen om tijd vrij te maken voor de filmopnames.
De opnames begonnen op zaterdag 8 maart 2003 in Maastricht. Andere opnamen in New York (5 dagen), Amsterdam, Brussel en Utrecht.
In de film zitten vele verwijzingen naar andere films; het begint al met openingstitels waarin Kim van Kooten een catsuit draagt. De naakte bejaarden uit de beginscène van de film zijn een verwijzing uit het boek. Phileine vraagt zich daar namelijk in een bijzin af of mensen boven de dertig ooit nog seks hebben.
Phileine woont in het boek in Amsterdam, maar Robert Jan Westdijk heeft dat veranderd in Utrecht, omdat schrijver Ronald Giphart in Utrecht woont.
Ronald Giphart hield voor 'Viva' een dagboek van de opnamen bij en was ook nauw betrokken bij 'The making of'. Het tijdschrift komt ook goed in beeld in de film. Net als Bacardi oro.
De editor en de regisseur hebben op het laatste moment nog shots verwijderd, opdat de hele timing van het sorry-moment veranderde. Eerder al werden de eerste 20 minuten van de film anderhalve minuut langer gemaakt.
The making of was op maandag 6 oktober 2003 van 23.22-00.00 uur op Nederland 2 bij BNN te zien.
In december 2003 paste uitgeverij Podium het kaft van de tweede filmeditie aan. De hoofdrolspelers Kim van Kooten en Michiel Huisman zijn weggeretoucheerd van de filmposter die op de cover stond. De uitgeverij had al 33.000 exemplaren van de filmeditie verkocht, toen de agenten van de twee acteurs zich alsnog bij producent Motel Film meldden met een gepeperde rekening. Uitgever Joost Nijssen zegt in 'Boekblad' niet blij te zijn met de inhaligheid van de agenten.
Facts
Tevergeefs werd gestreefd om Gloria Gaynor en David Letterman te strikken, die ook in het boek een rol spelen. Dit bleek echter niet haalbaar. Niet alleen Letterman moest gehuurd worden, ook zijn hele entourage. Daarom werd Phileine een nieuws-item in plaats van een studiogast. Ook het Waldorf Astoria Hotel en restaurant Katz behoorden niet tot de mogelijkheden. Een vergelijkbaar hotel in Brussel is de alternatieve hotel-locatie.
Phileine zegt sorry heeft de twijfelachtige eer om de eerste Nederlandse film te zijn die al voor de première illegaal op het internet werd aangeboden. De stichting BREIN kwam de piraten op het spoor tijdens een routinematige controle. BREIN deed aangifte bij de FIOD-ECD die de persoonsgegevens van een aanbieder van diens service provider vorderde. Fouten in de geluidsopname leidde naar een medewerker van een audiovisuele dienstverlener die enige tijd de beschikking had over de proefversie van de film.
De soundtrack bij de film is een album van Zosja met 12 rocknummers geïnspireerd door de film. Of zoals Ronald Giphart het zelf zegt in het cd-boekje: "Volgens mij is dit de eerste keer in de wereldliteratuur dat er namens een romanpersonage een cd wordt uitgebracht met haar favoriete muziek".
Een Phileine-alfabet: aandruipen, flagrante overseks, haayichamaxalamelossaallul, hem erin blaffen, heulen, iets familiezieks, in je muts gekletterd worden, kutpijpen, regen en wind maken, S-woord.
Pers
Mark Moorman in 'Het Parool' van 1 oktober 2003: " (?) scènes die het aanzien meer dan waard zijn, maar merkwaardig gevoelsarm overkomen. En daar wringt iets. Want Phileine zegt sorry wil meer zijn dan een cartoon: we moeten ook - een groot woord - de emotionele reis met Phileine meemaken. Uiteindelijk, en de titel geeft het eigenlijk al weg, zal ze 'sorry' zeggen. En daarmee stelt ze zich kwetsbaar op en laat ze liefde in haar hart toe. En dat zien we wel, maar we voelen het niet."
Belinda van de Graaf in 'de Filmkrant' van oktober 2003: "(?) Steeds weer vroeg ik me af hoe Nadja Hüpcher het er vanaf zou hebben gebracht of Halina Reijn. (?) Of er chemie was in de 'regen en wind'-scène, waarin Phileine en Max 'het op vier verschillende ranzige manieren doen', kon ik ook niet beoordelen. De special effects zaten in de weg. (?)"
Annemart van Rhee in 'Algemeen Dagblad' van donderdag 9 oktober 2003: "(...) Westdijk heeft een originele romantische komedie afgeleverd vol scherpe humor, leuke visuele stijlgrappen en provocerende (...) onzindialogen. (...) Zo is Liz Snoyink als de snollerige, egocentrische moeder van Phileine fantastisch en floreert Hadewych Minis als de onuitstaanbare beroepsbitch Gulpje. (...) Het gebruik van het Giphart-jargon (...) komt soms erg geforceerd over. Ook zijn de personages - met uitzondering van Huismans Max - zo bot en egoïstisch dat ze allemaal onsympathiek blijven. (...)"
Eric Koch in 'de Telegraaf' van donderdag 9 oktober 2003: "(...) Ruud van Hemerts verfilming van 'Ik ook van jou' (...) had heel wat meer stuwing, hart en ziel dan de gefabriceerde leukigheid van 'Phileine zegt sorry'."
Prijzen
De film werd genomineerd voor de PAUZE Award 2003, naar het gelijknamige jongerenblad.Vier Gouden Kalveren: Beste Actrice: Kim van Kooten, Beste Sound design: Herman Pieëte, Beste Montage: Peter Alderliesten en Beste Camera: Bert Pot.
Filmuziek
Richard Cameron
Titelnummer
I say sorry van Zosja
Liedjes
'Non, je ne regrette rien', 'Tainted love'
Montage
Peter Alderliesten
Kostuums
Mariella Kallenberg
Distributeur
A-Film Distribution
Bioszalen
77 bij première
Bezoekers
289.412
Kleur
Kleur
Meer info
Op de dvd staan een kijkje achter de schermen, waaronder bij de opnamen in New York, en vier deleted scènes (langere woedeuitbarsting van Phileine, taxichauffeur uit Oezbekistan en confrontatie met manvrouw Roeland Fernhout).
Co-productie
BNN
Budget
3, 1 miljoen euro
Locaties
Maastricht, Amsterdam, Utrecht, New York, Brussel
Art director
Dimitri Merkoulov
Boxoffice
2, 2, 3, 3, 4, 5, 9, 13, 16