Meisje (2003)

Alternatieve titel: A girl

Regie

Dorothée van den Berghe

Scenario

Dorothée van den Berghe, Peter van Kraaij

Release

6 maart 2003

Producent

Jan de Clercq, Frans van Gestel, Jeroen Beker

Studio

Motel Films, Lumière Producties, K2/K-Star

Duur

94
Filminformatie

Verhaal

De twintigjarige Muriel verruilt haar ouderlijke huis in een provinciestadje voor een kamer in Brussel. Haar hospita Laura is een vrije geest met een rommelig liefdesleven. Laura staat op het punt haar jonge minnaar Oscar te verlaten, omdat hij haar kinderwens niet wil vervullen. Als de relatie eindigt, begint Muriel iets met Oscar. Muriel ziet Laura als een voorbeeldfiguur, maar komt er achter dat ze haar eigen leven moet leven in plaats van dat van een ander te imiteren. Ook Martha, Muriels moeder, begint aan een nieuwe levensfase. Langzaam leert ze zichzelf weer zien als vrouw in plaats van alleen maar als 'moeder van'.

Cast

Charlotte van den Eynde (Muriel, twintiger), Els Dottermans (Laura, eind dertiger), Frieda Pittoors (Martha, vijftiger), Mathias Schoenaerts (Oscar), Wim Opbrouck (Alain), Nico Sturm, Viviane de Muynck, Arthur Semay, Alice Toen, Dirk van Dijck, Jos Verbist (Daan)

Ontstaan

Belgisch-Franse co-productie van Motel Films uit Nederland en Lumière Producties en K2/K-Star uit respectievelijk België en Frankrijk. Co-producent is de NPS.

Speelfilmdebuut van de Belgisch-Nederlandse regisseuse Dorothée van den Berghe. Dorothée werd in 1968 in Gent geboren en woonde van haar derde tot haar achtiende jaar in Amsterdam. De fascinatie van Dorothée van den Berghe voor het fenomeen familie komt voort uit haar jeugdjaren in een Amsterdamse hippiecommune waar liefdesrelaties vaak van korte duur waren. Pas nadat ze met haar moeder naar België verhuisde, ontdekte ze het bestaan van langdurige relaties en hechte familiebanden. In Meisje vormt een moeder-dochterrelatie dan ook een belangrijk element.

In een interview in het cultuurprogramma R.A.M. onthulde Van den Berghe dat onder druk van de producenten de expliciete seksscènes met de oudere vrouw Martha drastisch ingekort zijn.

Danseres Charlotte van den Eynde debuteert hier als actrice.

Pers

Pieter Bots in 'Het Parool' van 5 maart 2003: "Door de onevenwichtige verdeling van de film over de drie vrouwen maakt het scenario bij vlagen een nogal houterige indruk. Dat is jammer, omdat Meisje in opzet een intieme studie naar vrouwelijke lichamelijkheid is."

Hans Beerekamp in 'NRC Handelsblad' van 5 maart 2003: "Van de eerste tot de laatste scène is Dorothée Van den Berghe's speelfilmdebuut Meisje een film over vrouwenlichamen. Herstel: over vrouwen. Door haar actrices te betrappen op de intiemste momenten (naakt, op het toilet, dansend, masturberend, dronken, vrijend, vastgebonden aan een röntgenapparaat) leren we hun personages beter kennen. Die ongelooflijke hardnekkigheid, soms hardvochtigheid van de regie en de moed van de actrices maken Meisje tot zo'n uitzonderlijke film. Want van het scenario, dat Van den Berghe schreef met toneelmaker Peter van Kraay, moet het niet komen. Mannen spelen in dit verhaal een ondergeschikte rol, zo ongeveer als vrouwen in veel andere films. Ze zijn lustobject, sukkelaar, lastpak of figurant. Sommigen denken de dienst uit te kunnen maken, en dat is pas echt pathetisch. (...) De dialogen, voor ons goed verstaanbaar Vlaams met hier en daar een woordje Frans, bekken fantastisch, de taal is een feest voor ons Nederlanders. Wijselijk beperkten de Nederlandse coproducenten Jeroen Beker en Frans van Gestel zich tot inbreng in de vorm van hun eigen productiewerk en de voortreffelijke montage van Menno Boerema. Meisje is een zeer bemoedigend, gevoelig debuut en een film die niet gemakkelijk een breed publiek aanspreekt, juist door het afzien van goedkope scenariotrucs. Er gebeurt heel weinig, en dus heel veel."

Prijzen

De film won op 12 augustus 2002 twee prijzen op het Internationale Film Festival van Locarno. Ze kreeg de Prix de la Jeunesse, toegekend door de jongerenjury waaraan een geldbedrag van 6000 Zwitserse frank is verbonden. Daarnaast won de film de ARTE/Cicea prijs die wordt toegekend door televisiezender ARTE en de Europese vereniging van art house bioscopen.

In november 2002 kreeg de film de prijs voor de beste vrouwelijke vertolking (Charlotte Van den Eynde) en de speciale prijs van de jury van het film festival van Amiens, Frankrijk.

In maart 2003 won de film twee Joseph Plateau prijzen in Brussel: Els Dotterman werd beste actrice en Daan beste Belgische componist.

Filmuziek

Daan

Camera

Jan Vancaille

Bioszalen

5 bij première

Bezoekers

3.817

Kleur

Kleur

Co-productie

NPS

Art director

Johan van Essche