Liever verliefd (2003)

Alternatieve titel: Vlinders, I love to love

Regie

Pim van Hoeve

Scenario

Pim van Hoeve

Release

13 maart 2003

Duur

87
Filminformatie

Verhaal

Als Anna, een Viva-reporter van 34, voor de zoveelste keer is gedumpt besluit ze dat ze niets meer met mannen te maken wil hebben. Toch wordt ze weer verliefd, op twee mannen tegelijk. Ze weet alleen niet dat deze heren huisgenoten zijn, die op hun beurt weer niet weten dat zij een relatie hebben met dezelfde vrouw!

Cast

Miryanna van Reeden (Anna), Chris Zeegers (Rob), Romijn Conen (Sander), Elle van Rijn (Ellen), Wendy van Dijk (Suzan), Michaël Pas (Dirk), Sjoukje Hooymaayer (Sylvia, Anna's moeder), Henni Orri (buurvrouw van Anna), Rob Malasch (Thaise man)

Ontstaan

Het op de Duitse tv-film Sex Oder Liebe gebaseerde LIEVER VERLIEFD, een van de vier films die door het Filmfonds vernederlandst konden worden, moest een romantische komedie in de succesvolle Britse stijl van BRIDGET JONES'S DIARY en NOTTING HILL worden. Het scenario werd aangepast ten opzichte van de Duitse film van regisseur Christoph Schrewe uit 2000. De personages werden minder plat gemaakt. Anna's beroep werd journaliste in plaats van werkzaam op een reisbureau.

De single 'Is It Me' van Roméo met een aan de film gerelateerde videoclip verscheen als eerste op single. De door hoofdrolspeler Chris Zegers ingezongen cover van de Gruppo Sportivo-klassieker 'Hey Girl' werd vlak voor de première als tweede single uitgebracht. Verder bevat de film nummers van onder anderen Willeke Alberti en Fontane (Telkens weer), Benny Neijman (Ik weet niet hoe), Time Bandits (I'm specialized in you), Spargo (You And Me), Birgit (Weak), Total touch (Somebody else's lover), Twarres (Wêr bisto), Dolly dots (Love me just a little bit more), Abel (Onderweg), De Dijk (Bloedend Hart), Krezip (I Would Stay) en Anita Meijer (Why tell me why).

Aanvankelijk werden Daan Schuurmans en Fedja van Huêt benaderd of zij de mannelijke hoofdrollen wilden spelen. Dat feestje ging echter niet door (Daan was bezig met de opnamen van POLLEKE), daarna werden de namen van Chris Zeegers en Romijn Conen genoemd en zij werden het ook. Wendy van Dijk was in de race voor de hoofdrol, maar in de periode dat de film opgenomen werd zat zij in de VS voor Ushi; daarop kreeg de op dat moment vier maanden zwangere Wendy een klein rolletje.

De filmtitel Vlinders werd vervangen door LIEVER VERLIEFD, omdat Uitgeverij Leopold de producent gedreigd had met juridische stappen, omdat zij de titel al enige tijd geleden had gedeponeerd voor een serie jeugdboeken. Leopold overwoog zelf ook een tv-serie of een film met de naam Vlinders te maken. De uitgeverij vreesde dat de film Vlinders teveel verwarring onder de lezers van de boekenreeks zou veroorzaken.

De door Anna verzorgde Viva's Anybody rubriek loopt als een rode draad door de film: alle hoofdrolspelers komen naakt voorbij, op dezelfde manier gefotografeerd als in het blad, inclusief de toevoegingen 'blij met.' en 'minder blij met.' Dat leverde problemen op met de NCRV. De omroep, die geld stak in de film en hem zou uitzenden, trok zich terug, omdat in de film een dominee bij het zien van Anna een erectie kreeg.

Opvallende placering van sponsors Hans Anders, Andrélon, Coebergh en BonBonBloc.

Facts

De seksscène tussen Miryanna en Chris moest over, omdat het testpubliek die te soft vond en niet gepassioneerd genoeg.

NL Film stelde Liever Verliefd niet kandidaat voor de Nederlandse inzending aangaande de Oscaruitreiking van 2004. Het producentenduo Johan Nijenhuis en Alain de Levita ziet de romantische komedie Liever Verliefd niet als serieuze kandidaat en wil de film De Tweeling steunen in de Oscarrace.

Pers

Oene Kummer in 'Filmnieuwsbrief 77 d.d. 10 januari 2003: "In zekere zin is Liever Verliefd dan ook een 95 minuten durende opeenstapeling van feelgoodmomenten. (?) als hoogtepunt een lange restaurantscène die uit een klassieke Hollywood screwball comedy had kunnen komen. Opvallend is ook de muzikale omlijsting. De makers moeten zich hebben gerealiseerd dat Nederpophits uit heden en verleden slechts zelden in speelfilms te horen zijn en leefden zich naar hartelust uit: Telkens Weer van Willeke Alberti als Anna aan het begin van de film na een drie weken durende seksvakantie wordt gedumpt door haar Belgische vriendje (Michael Pas). Nobody's Wife van Anouk als ze na een psychische 'make-over' ('alles wat ik in de loop der jaren over mannen heb geleerd, ga ik nu in de praktijk brengen') voor het eerst met Chris Zeegers de koffer induikt. En I Would Stay van Krezip ter omlijsting van een begrafenis - die weer voorafgaat aan de huwelijksscène die in geen enkele zichzelf respecterende romantische comedy dient te ontbreken. Ook liefhebbers van Amsterdam (waar het verhaal zich afspeelt) en van Nederlandse films kunnen hun hart ophalen (?) Wat verwijzingen naar buitenlandse filmsterren betreft, krijgen o.a. Brad Pitt en boefje Winona Ryder een namecheck (?) Op de keper beschouwd is Liever Verliefd misschien niet meer dan een goed gemaakt niemendalletje, maar omdat er nog altijd relatief weinig van dit soort films in Nederland worden gemaakt, voelt de film toch fris aan." Bij de release was de muziek van Anouk verdwenen, want Anouk stond er niet achter dat haar muziek gebruikt werd. Birgit zong daarom 'Weak' van Skunk anansie in.

Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 12 maart 2003: "(?) LIEVER VERLIEFD heeft een degelijk scenario, een vlot tempo en er wordt naar behoren geacteerd. De film mist wel brille. Pim van Hoeves eerste speelfilm is polderromantiek. (?)"

Pieter van Lierop in het 'Brabants dagblad' van 13 maart 2003: "Na het zien van Pim van Hoeve's regiedebuut Liever Verliefd komen we niet uit onder de constatering dat Nederland er in de persoon van Miryanna van Reeden een aantrekkelijke comédienne bij heeft. Ze blijkt behoorlijk sprankelend en kan vast wel spiritueler werk aan dan deze romantische lenteklucht, waarin ze overigens allerminst het gevaar liep zich te vertillen."

Koen Kleijn in het 'Algemeen Dagblad' van 13 maart 2003: "Onderin de hel is een zaaltje waar zondaars tot aan het einde der tijden naar Slechte Nederlandse Films moeten kijken - De Gulle Minnaar of De Zeemeerman. De operateur van de duivel kan daar vanaf deze week Liever Verliefd aan toevoegen (...) Er valt werkelijk geen greintje originaliteit, fantasie of zelfs maar vakmanschap in Liever Verliefd te ontdekken. De regisseur heeft geen enkel gevoel voor tekst, de acteurs, die variëren van net voldoende (Van Reeden) tot zeer, zeer matig (Elle van Dijk) kauwen zich met zichtbare moeite door zijn bordkartonnen script. De soundtrack is goedkoop, de nasynchronisatie slordig, het camerawerk belegen. Dat zo'n volkomen zielloos product de bioscoop bereikt is jammer; dat de NCRV er met publieke omroepgeld aan heeft deelgenomen is een grote schande en lijkt me een zaak voor justitie."

At the Movies Nieuwsbrief 5 van 18 maart 2003: "Nieuw aan het Nederlandse front: de romantische komedie! Nog niet eerder, tenminste ik kan het me niet meer heugen, zijn wij getrakteerd op een lekkere en luchtige romantische komedie naar goed Engels en Amerikaans gebruik. Tenminste totdat Pim van Hoeve's "Liever Verliefd", een topproduct van eigen bodem, de bioscopen bereikte! (...) met een flinke vaart en lekker luchtig. Het uitgangspunt is misschien niet zo nieuw, een vrouw wordt verliefd op twee mannen, die elkaar toevallig kennen, maar wordt in deze film met heerlijke personages en gebeurtenissen lekker levendig gehouden. Misschien niet echt een compliment maar zo is het wel bedoeld; "Liever Verliefd" zou zo een langere versie kunnen zijn van een geslaagde comedyserie op tv. De hele film ademt de sfeer uit van een sitcom en de 90 minuten die de film lang is, vliegen in een recordtijd voorbij. (...) Ik vind haar [Miryanna van Reeden] niet echt van nature een grote schoonheid hebben, maar ze speelt Anna met zo'n grote souplesse en zo'n charme dat ze mij toch ongelofelijk wist te bekoren. Qua uiterlijk heeft ze in sommige scènes zelfs wat weg van Julianne Moore en qua speelstijl doet ze aan Julia Roberts denken. (...) Chris Zegers en Romijn Conen lijken echter wel moeite te hebben om de filmwereld in te komen, getuige hun houterige prestatie in een van de eerste scènes op het dakterras van hun huis. "Liever Verliefd" is bijna een verademing. Hoewel regisseur Pim van Hoeve bijna geen filmervaring heeft, is de ervaring die hij opdeed op het toneel (hij heeft vijf toneelstukken geregisseerd) toch weer goud waard. Net zoals bij de Amerikaan Sam Mendes ("American Beauty" en "Road to Perdition") heeft die ondergrond er misschien wel voor gezorgd dat "Liever Verliefd" tot in de puntjes perfect verzorgd is. Beetje te voorspelbaar misschien en met af en toe wat houterige performances, maar waar maken wij ons nou helemaal druk om? (...) De onafwendbare scène, waar Rob en Sander het van elkaar te weten komen, is naast hilarisch en zelfs slapstick-achtig, ook nog eens de beste scène van de gehele film. "Liever Verliefd" is gewoon een lekkere romantische komedie en ja, een Nederlandse romantische komedie kan dus gewoon goed zijn!"

Liedjes

Roméo (Is It Me), Chris Zegers (Hey Girl), Willeke Alberti en Fontane (Telkens weer), Benny Neijman (Ik weet niet hoe), Time Bandits (I'm specialized in you), Spargo (You And Me), Birgit (Weak), Total touch (Somebody else's lover), Twarres (Wêr bisto), Do

Bioszalen

81 bij première

Bezoekers

245.245

Meer info

http://www.lieververliefd.nl

Boxoffice

2, 2, 3, 4, 4, 7, 7, 8, 10, 10, 12, 16