Cloaca (2003)

Regie

Willem van de Sande Bakhuyzen

Scenario

Maria Goos

Release

23 oktober 2003

Producent

Anton Smit, Hanneke Niens

Studio

IdtV

Duur

108
Filminformatie

Verhaal

Film over vier studievrienden die elkaar weerzien tijdens hun midlifecrisis. Ondanks hun ogenschijnlijke geluk zijn allen ontevreden over hun huidige bestaan en wat ze hiervoor hebben moeten inleveren. Hun samenkomst ontaardt in een verbale krachtmeting waarin ambitie en verraad de boventoon voeren. Joep is lid van de Tweede Kamer. Hij zit in een huwelijkscrisis en duikt zo lang onder bij Pieter. Pieter werkt als ambtenaar bij de gemeente. Jarenlang heeft hij voor zijn verjaardag een schilderij uit het gemeentelijk kunstdepot mogen uitkiezen, maar nu ze veel waard blijken te zijn, wil de gemeente de kunstwerken terug. Tom is een aan coke verslaafde topadvocaat. Hij probeert Pieter te helpen, maar is door zijn verslaving eigenlijk uitgerangeerd als advocaat. De vierde vriend, Maarten, staat vlak voor de première van zijn theaterstuk waarin Joeps 18-jarige dochter, met wie hij heimelijk een relatie heeft, een rol speelt. De mannen besluiten uit solidariteitsgevoelens elkaar te helpen, maar de oude vriendschap en vroegere verwachtingen blijken niet bestand tegen de tand des tijds en hun zelfzuchtige ambities.

Cast

Peter Blok (Tom), Pierre Bokma (Pieter), Gijs Scholten van Aschat (Joep), Jaap Spijkers (Maarten), Elsie de Brauw (Conny), Caro Lenssen (Laura), Marleen Stolz (Helena), Eric Schneider (Brest), Genio de Groot (Jacques Vermeulen), Marcel Hensema (lichtman), Jeroen Spitzenberger (acteur in toneelstuk), Benjamin de Wit (acteur in toneelstuk), Marnix Stassen (percussionist), Dianne Krijnen (collega), Iwan Walhain (drugskoerier), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Bram), Roeltje van de Sande Bakhuyzen (Teddy)

Ontstaan

In 2002 regisseerde Van de Sande Bakhuyzen het succesvolle toneelstuk Cloaca, gebaseerd op een scenario van Maria Goos, bij Het Toneel Speelt. In 2003 bewerkte hij het tot een Telefilm. Het filmscenario van 'Cloaca' verschilt - veel meer dan bij 'Familie' het geval was - sterk van het toneelscript. In tegenstelling tot het toneelstuk speelt de film zich op verschillende locaties. De samenstelling van de cast werd daarentegen niet gewijzigd.

De film ging in première op donderdag 25 september 2003 tijdens het Nederlands Film Festival.

Facts

Cloaca is de groet van de mannen. Een woord, dat riool kan betekenen, of het uiteinde van de endeldarm bij vogels en reptielen, waaruit ze niet alleen poepen, maar ook eieren leggen. Het kan volgens Van Dale tevens gebruikt worden om de laagste orde der zoogdieren aan te duiden.

Pers

Pieter Bots in 'de Filmkrant' van oktober 2003: "(?) In het toneelstuk (?) vielen vooral de komische kwaliteiten van 'Cloaca' op. (?) Maar de film (?) heeft een grondtoon in mineur. (?) het evenwicht tussen hilariteit en tragiek is in de verfilming naar een kant doorgeslagen, waardoor zij aan rijkdom verloren heeft."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 22 oktober 2003: "(...) De verandering van toneelstuk naar film heeft Cloaca de juiste tragische lading gegeven. Pijnlijk zijn de scènes waarin de handeling stilligt en de camera de mannen in een ingekeerde stemming toont. Het zijn tragische beelden, omdat zij zich op die momenten bewust zijn van hun mislukte levens: het komt nooit meer goed. Jammer dat scenariste Maria Goos en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen de verleiding niet konden weerstaan aan het einde dramatisch uit te pakken. Het was al treurig genoeg."

Prijzen

Speciale Juryprijs tijdens de Gouden Kalf-uitreiking 2003 voor Peter Blok, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat en Jaap Spijkers. Willem van de Sande Bakhuyzen won de Publieksprijs.

CLOACA werd op zaterdag 3 januari 2004 door een selectie van Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste Nederlandse bioscoopfilm van 2003. Aan de enquête deden vijftig filmjournalisten mee van onder meer NRC Handelsblad, De Volkskrant, Nieuwe Revu, Preview, radio 3fm en de Gaykrant.

Gouden Film op donderdag 8 januari 2004.

Zilveren Krulstaart op de Dag van het Scenario in september 2004.

Prix Europa op 22 oktober 2005 (6000 euro; Prix Europa is een wedstrijd voor televisie-, radio- en internetproducties).

Filmuziek

Fons Merkies

Liedjes

Madness

Camera

Guido van Gennep

Montage

Wouter Jansen

Geluid

Kees de Groot

Distributeur

A-Film

Bezoekers

134.950

Kleur

Kleur

Co-productie

AVRO tv

Art director

Harry Ammerlaan

Genre

Drama

Boxoffice

10, 6, 5, 7, 10, 10, 11, 16, 14, 13, 13, 13, 13, 17, 20, 19