De arm van Jezus (2003)

Regie

André van der Hout

Scenario

André van der Hout

Release

6 februari 2003

Duur

71
Filminformatie

Verhaal

De Arm Van Jezus vertelt het verhaal van vader en zoon IJzermans. Vader is mijnwerker en wil de mijn ontvluchten en vervolgens naar Amerika gaan. Maar de gestolen maandlonen brengen hem niet verder dan Rotterdam, waar hij blijft hangen. Zoon IJzermans is een handelaar. Op doorreis in Rotterdam ontdekt hij dat zijn vader ook in de stad is. Hij gaat op zoek naar zijn vader.

Cast

Huug van Tienhoven (Hendrick IJzermans), Ferry Heyne (zoon Jacob), Frank van den Bos (taxichauffeur), Diester Weele (Jacob IJzermans, 7 jaar), Wim ter Weele

Ontstaan

Een groot deel van de film is gemaakt van oude Super 8 opnames, zogenaamde 'found footage', iets dat van der Hout vaker gebruikt. Musicalelementen en archiefmateriaal worden vermengd in dit surrealistische drama.

De Arm Van Jezus ging op vrijdag 24 januari 2003 tijdens het filmfestival van Rotterdam in première.

Voor VPRO's Lolamoviola gemaakte film. Uitgezonden bij de VPRO op dinsdag 11 maart 2003.

Facts

De meeste leden van de popgroep Kift vervullen een rol in de film: de toetsenist zelfs een driedubbele.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 5 februari 2003: " De mengeling van archiefmateriaal, melancholieke en bizarre liedjes, en vervreemdende locaties (cameraman Adri Schrover filmde de Rotterdamse Maasvlakte als een surrealistisch niemandsland) werkt wonderwel. Dat de film toch niet meer is dan een geslaagde stijloefening, is te wijten aan het acteren, dat nauwelijks emoties oproept."

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van 5 februari 2003: "Ondanks het drama bevat de film een lichte, droogkomische toon. Dat zit in de dialogen en situaties maar vooral in de visuele humor die Van der Hout gebruikt."

Fritz de Jong in 'Het Parool' van 11 maart 2003: (...) De gespeelde scènes pakken helaas een stuk minder goed uit dan de archiefbeelden, wat vooral te wijten is aan de gekunstelde literaire dialogen en door het ontoegankelijke, en eerlijk gezegd ook niet al te beste acteerwerk. Decennia oude beelden van een anonieme havenarbeider, die bedolven wordt onder een vracht steenkool, roepen in deze film grotere emoties op dan alle dramatisch bedoelde speelscènes bij elkaar."

Prijzen

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek 2003.

International Film Critics' Award op het filmfestival Mannheim-Hedelsberg in november 2003.

Filmuziek

Kift

Camera

Adri Schrover

Montage

Adri Schrover, André van der Hout

Geluid

Kees de Groot

Bioszalen

1 bij première

Bezoekers

1.203

Kleur

Kleur

Boxoffice

geen notering