Adrenaline (2003)

Regie

Roel Reiné

Scenario

Aliefka Bijlsma, Roel Reiné

Release

10 april 2003

Producent

Laurette Schillings

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

In ADRENALINE is Freya (Georgina Verbaan), de geliefde van Jason, plotseling verdwenen. De politie beschuldigt Jason hiervan en hij wordt gedwongen zelf op onderzoek uit te gaan om zijn onschuld te bewijzen. Hij komt erachter dat Freya lid was van een groep illegale 'Thrillseekers' onder leiding van Drako (Daniel Louis Rivas). Een groep die onder meer van flatgebouwen afspringt, voor treinen gaat liggen en banken overvalt. Jason wordt lid van die groep om zo achter de waarheid van de verdwijning en het geheimzinnige leven van Freya te komen.

Cast

Jason Fijal (Jason), Georgina Verbaan (Freya), Daniel Louis Rivas (Dracko), Keren Tahor (Breeze), Thomas Lockyer (Richard), Christopher Simon (officer Michelson), Rob van Vuuren (John), Abby Simpson (Anna), Louw Venter (Bill), Brett Goldin (Eddy), Gérard Rudolf (Ben), Wayne Harrison (Marc), Pierre Malherbe (Jeremy)

Ontstaan

Nederlands-Zuid-Afrikaanse co-productie. Engels gesproken.

Low-budget actiefilm, die in zijn geheel met digitale camera?s is opgenomen. Reiné, die de film produceert en regisseert, noemt Adrenaline zelf een commerciële Dogma-film.

ADRENALINE werd opgenomen in Noorwegen, Zuid-Afrika en Nederland met een budget van ? 750.000.

In september 2002 moest de film in de bioscopen te zien zijn. Doordat hoofdrolspeler Daniel Louis Rivas onverwacht eerder terug moest naar de USA om zijn tv-programma THE IT FACTOR te promoten, moest regisseur Roel Reiné de geluidsnabewerking van ADRENALINE tijdelijk stopzetten. Hierdoor kwam ook de geplande releasedatum van 27 februari 2003 in gevaar. Nieuwe datum werd 10 april 2003.

Adrenaline trok in het eerste weekend niet meer dan 600 bezoekers. Directeur P. Hermeling van distributeur A-Film: "We hadden meer van de film verwacht. Publicitair gezien zijn we er zeker in geslaagd de film op de kaart te zetten, maar blijkbaar is het publiek nog niet klaar voor een grote Nederlandse actiefilm met een Amerikaanse uitstraling." De distributeur hoopte dat Adrenaline het in de verhuur beter zal doen.

Facts

Reiné vond dat het laboratorium prutswerk had geleverd bij het opblazen naar 35 mm. Hierdoor zijn de personages op de voorgrond vaak onderbelicht en zwart zodat je niemand kunt herkennen en de achtergrond overbelicht waardoor je er bijna niets meer van kunt zien.

De enige bekende naam op de titellijst is Georgina Verbaan, maar zij zit slechts vijf minuten in de film.

Pers

Hans Beerekamp in 'NRC Handelsblad' van 9 april 2003: "Welke bijdrage zo'n onprofessioneel geproduceerde, zowel fiscaal als door het Filmfonds met overheidsgeld ondersteunde film, zou kunnen leveren aan de progressie van de Nederlandse filmcultuur, is mij een raadsel."

Ab Zagt in 'Algemeen Dagblad' van donderdag 10 april 2003: "Gedraaid met makkelijke hanteerbare dv-camera's presneteert Reiné scènes die soms zo donker zijn dat geen enkel personage te herkennen is. De opgefokte stijl zit de film in de weg. Adrenaline biedt een dun verhaal dat tamelijk eentonig overkomt, ondanks de krampachtige pogingen om het zo opwindend mogelijk in beeld te brengen. Te veel herhaling is dodelijk en wordt op den duur zelfs stomvervelend. Zeker als er geen enkel personage in voorkomt dat beklijft."

Eric Koch in 'de Telegraaf' van donderdag 10 april 2003: "Zijn [Jasons] avonturen (?) komen over als een eindexamenproductie van een ambitieuze leerling van de filmacademie (?) lelijk opgeblazen tot 35 mm (?) De houterige tv-acteurs werken niet mee (?) Niets wordt spannend opgegespoord; elke clou is door Reiné zelf als een paasei in een la of onder een graspol gestopt om 'toevallig' opgeraapt te worden."

[Martijn] Warnas Movie Academy: "het eindresultaat is een film die het hooguit verdient om op een 15-inch monitor bekeken te worden als illegale DVD-rip, als iedereen dronken is maar niemand de behoefte heeft zelf te bungee-jumpen."

Maurice van Turnhout op XI-Online: "Reiné pretendeert een B-film te maken, maar hij onthoudt zich er van om de 'verboden vruchten' van het genre ook werkelijk te plukken. Hier en daar zien we een druppel bloed, een flard van een tiet of een tong, maar het wordt allemaal plichtmatig en zonder durf gedaan, zonder prikkel. Bijna alle stunts zijn bovendien vormgegeven in onverschillige long shots, zodat de kijker geen deelgenoot wordt van de veronderstelde sensatie."

Prijzen

De door Reiné geregisseerde videoclip bij de titelsong Adrenaline van de Haagse rockformatie Di-rect werd bij de TMF Awards in april 2003 bekroond met de prijs voor de Beste Nederlandse Videoclip van het Jaar.

ADRENALINE werd op zaterdag 3 januari 2004 door de Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de slechtste bioscoopfilm van 2003. Aan de enquête deden vijftig filmjournalisten mee van onder meer NRC Handelsblad, De Volkskrant, Nieuwe Revu, Preview, radio 3fm en de Gaykrant.

Filmuziek

Roel Kronenberg, No Rules

Titelnummer

Adrenaline / Di-rect

Liedjes

'Rain down on me' / Kane, 'Radar love' / Golden earring, 'Not an addict' / K's choice

Camera

Roel Reiné

Montage

Herman P. Koerts, Roel Reiné

Bioszalen

10 bij première

Bezoekers

702

Meer info

http://www.adrenalinethemovie.com

Co-productie

San Fu Maltha

Art director

Bram van de Ven

Boxoffice

geen notering