Schatjes (1984)

Alternatieve titel: Army brats, little darlings, The

Regie

Ruud van Hemert

Scenario

Ruud van Hemert

Release

08-02-1984

Duur

98
Filminformatie

Verhaal

Conflict tussen een ouderpaar en hun kinderen escaleert tot een regelrechte guerilla-oorlog. Helicopterpiloot John Gisberts bewoont met zijn vrouw en vier kinderen (meisje, jongen en twee nakomertjes) een villa nabij het vliegveld Soesterberg. Het nauwelijks verholen gevecht tussen de kinderen en de ouders loopt uit op een tot de tanden gewapende strijd als moederlief de tennisleraar van haar dochter probeert in te palmen. De villa verandert in een vesting, ondoordringbaar voor de ouders en de collegavliegeniers. Uiteindelijk delven de ouders het onderspit, zij het dat ook de kinderen de arena niet geheel ongeschonden verlaten.

Cast

Peter Faber (John Gisberts), Geert de Jong (Danny Gisberts), Akkemay Marijnissen (Madelon Gisberts), Frank Schaafsma (Thijs Gisberts), Pepijn Somer (Jan-Julius Gisberts), Olivier Somer (Valentijn Gisberts), Rijk de Gooyer (Pete Stewart), Erik Koningsberger (Dennis), Arie van Riet (John Wyatt), Esgo Heil (bewaker Denneheuvel), Rolf Weber (bewaker Denneheuvel), Cees van Oyen (bewaker Denneheuvel), Sue Ellen Somer (verpleegster Denneheuvel), Gerbin Stet (Robin)

Ontstaan

Nederlandse inzending voor de Oscar-nominaties. De Filmkeuring vonde de film wegens het 'afschrikwekkend karakter' niet geschikt voor kinderen onder 16 jaar. Na herkeuring werd dat 12 jaar en ouder. De Amsterdamse studente Communicatiewetenschappen Cecilia van Dreven studeerde tien jaren later af op de film SCHATJES. 1.048.168 bezoekers, nummer 3 over 1984.

Facts

De film werd opgenomen in een villa uit 1921 aan de Dr. Batenburglaan 157, 4837 BP, in Breda. In 2009 te koop voor ? 4.450.000.

Van Hemert wilde in eerste instante dat John Gisberts een straaljagerpiloot bij het leger was, maar helicopterpiloot was voor Nederland het hoogst haalbare en dat alleen met dank aan de Belgen, want het Nederlandse leger weigerde elke medewerking.

Op 9 november 2013 zond Veronica Film een special uit over Schatjes!. Presentator Matthijs Kleyn vroeg in deze uitzending de juridische visie van strafrechtadvocaat Gerard Spong op enkele scènes uit Schatjes!, waaronder de douchescène, waarin Akkemay Elderenbos' blote borsten - destijds 14 jaar - werden betast door Erik Koningsberger. Spong zei hierop: "Gemeten aan de tekst van de wet, gekeken naar de rechtspraak, dan valt dit onder het huidige artikel kinderpornografie. En daar is geen twijfel over mogelijk." Het in bezit hebben of verspreiden van de film zou, volgens Spong, tot vervolging kunnen leiden. Koningsberger vertelde in dezelfde reportage, dat hij niet de precieze leeftijd van Elderenbos ten tijde van de opname kende en zijn acteerprestaties in de film niet als ontucht beschouwde. Volgens Spong zouden echter zowel Koningsberger, als de producenten en de regisseur van de film strafbaar zijn aan ontucht, ware het niet dat de destijds gepleegde feiten verjaard zijn. Wel zou bezit en verspreiding van de film nog tot vervolging kunnen leiden.

Filmuziek

Ruud van Hemert

Kleur

Kleur