Fluorescerend Bloed (2000)

Regie

Rob van Steenbergen, Klaas Panjer, Peter Schong

Scenario

Rob van Steenbergen, Klaas Panjer, Peter Schong

Release

15-10-2000

Studio

Chicken Wings Productions

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

Fluorescerend Bloed is het sombere verhaal van Henk Johan Kwackel, een onbegrepen en miskende jonge muzikant die zijn verstikkende woonplaats in de provincie verlaat om ? gevolgd door een cameraploeg - zijn erkenning en succes te zoeken in de grote stad. Eenmaal daar gevestigd komen zijn leven en carrière door zijn introverte karakter echter niet van de grond en raakt Henk Johan nog dieper in zijn psychische put. Gedesillusioneerd keert hij terug naar zijn bakermat, waar het verhaal een tragisch einde krijgt.

Cast

Bjorn van Mierlo (Henk Johan Kwackel), Peter Schong (interviewer Danny Berghorst), Arjan Adelerhof (Klootzak & Voice-over), Gerie Arends, Miranda Optekamp (Tikgeiten), Arie (Barkeeper), Jacques Bos, Martin Staa (Roelfine-vogelpakmannen), Furbie (Furbie), Evelien van Altena (Rebecca van Stavenborgh-geïnterviewd meisje), Vera Gräber (Wilma Bonkenstoter, Buurvrouw), Rob van Steenbergen (Nico Bonkenstoter, Buurman & slachtoffer), Isidoor (Hond), Eric Wullems, Paulien Kalwij (Erik en Claudia Wortelboer, Kennissen), Thijs Kwakernaak (Presentator bij optredens), Remco Landsheer (PSV), Marco Le Noble (Buurtgenoot), Janine Coghie, Chantal Dudart, Sharona Dudart, Meredith Marengo, Romilde Oxford, Elva Pas, Marolinda Royé, Louelle Maas, Michelle Schoute, Sophia Skempes, Stacey van den Tweel, Ashley van Vliet (Majorettes), Marc van Mossel (Concert bezoeker), Sten van Mierlo (Floris Kwackel), Patrick Mooy (Raymond Mouton, Concert organisator), Jeffrey Ophof (Café bezoeker), Klaas Panjer (Ajax), Klaas Panjer sr (Jordanees), Margreet Pronk, Liesbeth van der Ree, Martine Zegveld (Groupies), Jeroen van Rosmalen (Speeltuinbezoeker), Peter Smits (Bert Verwoerd, vriend Henk Johan Kwackel), Karel Staa (Enthousiasteling), Martin Staa (Bert), Jinwo Versluys (Standhouder concert), Vera Gräber, Peter Smits (Reviewers)

Ontstaan

De no budget speelfilm van ChickenWings Productions (Rob van Steenbergen, Klaas Panjer en Peter Schong) bestudeert twee thema?s. Het uitgangspunt is de negatieve relatie van de drie cineasten met Lelystad, een stad waar de ontwikkeling stil staat. Een stad waar personen met afwijkende interesses het zelf mogen uitzoeken. "Als ik cd wil kopen, kan ik dat niet in Lelystad. Als ik een optreden wil zien, kan ik dat niet in Lelystad. Als ik een film wil zien, kan ik dat niet in Lelystad", verwoordt Henk Johan Kwackel (vertolkt door Bjorn van Mierlo) de gedachte in Fluorescerend Bloed. Het tweede thema is de vraag of we onze dromen tegen beter weten in moeten nastreven. Henk Johan vertrekt naar Amsterdam om daar een muzikale carrière te gaan beginnen. Het wordt een fiasco. Werd Henk Johan het slachtoffer van tegenspoed, of was hij vanwege zijn karakter mislukt? Besefte hij dit van tevoren al, en zo ja, waarom heeft hij dan toch doorgezet? Wat is daarvan de zin? Of is dat nihilistisch? Tevens is het de vraag of Henk Johan zijn mislukking op de één of andere manier misschien verdiend heeft. Is hij zielig of is hij gewoon een lul?

Het idee voor de film ontstond in oktober 1998. In juli 1999 startten de opnamen; o.a. in Amsterdam (Centraal Station, Vondelpark), Lelystad en Zwolle (jongerencentrum Hedon). Productiekosten: 9.000 gulden.

Fluorescerend Bloed werd opgenomen met amateur-acteurs en digitale camera, om een zo rauw en realistisch mogelijk resultaat te bereiken. De film oogt als een documentaire, te meer doordat er een documentaire door de film heen is gevlochten. Tegelijk geven de hyperrealistische beelden op momenten een surrealistische ambiance. Er is gekozen voor amateur-acteurs, om een naturalistisch effect te oogsten. De acteurs spelen zichzelf, waardoor ze een zeer persoonlijke draai aan hun rol geven. Om die reden werd het script coulant gehanteerd, en diende als een raamwerk waarbinnen de acteurs veel ruimte voor improvisatie en eigen invulling kregen.

De film is eenmalig vertoond in Amsterdam op zondag 15 oktober 2000 om 12.10 uur in Het Ketelhuis. De lokale zender Madison TV, een onderdeel van SALTO Omroep Amsterdam, zond de film uit in zes delen. Dit gebeurde in 12 weken vanaf donderdag 21 december 2001 (21.00-22.00 uur); de ene week een nieuw deel, de andere week een herhaling van dat deel. De herhaling van de laatste 6e aflevering is op 1 maart 2001. Op vrijdagmiddag 9 februari 2001 reisde het ChickenWings team af naar Rijswijk voor een vertoning van Fluorescerend Bloed bij het softwarebedrijf Cyco.

Pers

'Algemeen Dagblad' d.d. zaterdag 14 oktober 2000: "Inhoudelijk heeft FLUORESCEREND BLOED weinig gemeen met de Amerikaanse kaskraker THE BLAIR WITCH PROJECT. Het verhaal zelf doet meer denken aan de cultklassieker ANDY, BLOED EN BLOND HAAR (1979) van Frank Wiering."

Kleur

Kleur