Taming the floods (2000)

Regie

Jan van den Berg

Scenario

Jan van den Berg, Joop Visser, Henk van der Haar

Release

21-09-2000

Duur

70
Filminformatie

Verhaal

In TAMING THE FLOODS komt de droom van landsschapsarchitect Jan Dijkstra uit: hij mag in Polen een gebied inrichten dat regelmatig door de rivier wordt overstroomd. Dijkstra wil een groot natuurgebied creŽeren waarin de mens geen invloed meer heeft: een gebied waar de rivier zijn gang kan gaan en wolven kunnen worden uitgezet. De fanatieke landsschapsarchitect heeft echter te weinig oog voor de belangen van de plaatselijke bevolking. Zijn jongere collega David wordt uiteindelijk naar Polen gestuurd om orde op zaken te stellen.

Cast

Jan Decleir (Jan Dijkstra), Frank Rigter (David), Andrzej Zarnecki (Henryk), Karolina Wajda (Ewa), Joanna Furmaga (Joanna), Lech Dyblik (farmer 1), Jan Jurewicz (farmer 2)

Ontstaan

TAMING THE FLOODS is een mengvorm van documentaire en speelfilm waarin alle scŤnes zijn ontleend aan situaties die in werkelijkheid plaats vinden of hebben plaatsgevonden. De rollen worden, naast acteurs, vertolkt door de plaatselijke bevolking, waaronder boeren en een priester.

Het idee voor de film is in Polen ontstaan. Nederlandse planologen en landschaps-architecten waren betrokken bij proefprojecten om het Poolse platteland te moderniseren. Het Poolse landschap lijkt erg veel op dat van Nederland net na de Tweede Wereldoorlog. In Polen hebben de rivieren meestal meer ruimte dan in Nederland, maar toch komen ook in Polen overstromingen voor. Ook hier is men gevangen in het dilemma of men de natuur de kans zal geven om haar eigen weg te volgen of haar aan banden te leggen voor de veiligheid van mens en dier en in het belang van de voedselvoorziening. De landschapsarchitecten houden de planologen hun verschillen en hun vaak controversiŽle inzichten voor. Zij willen de grenzen verleggen in het belang van de natuur, of anders mensen samenbrengen om zo een synergie te bewerkstelligen die de belangen bevordert.

Jan van den Berg studeerde Culturele Antropologie in Utrecht en Leiden.

PremiŤre: donderdag 21-9-200 om 20:00 uur in Rembrandt 3 (Nederlands Film Festival).

Volgens het Filmfonds is TAMING THE FLOODS geen speelfilm, maar een documentaire. Bij het Nederlands Film Festival is de film daarentegen ingedeeld bij de speelfilms.

Engels, Pools en Nederlands gesproken.

Gedurende vier seizoen is gefilmd in Polen. aanvankelijk was er geld om in 2 seizoenen te filmen, maar door subsidie van het Prins Bernard Fonds en het Wereld Natuur Fonds kon de film afgemaakt worden.

Executive Producer: Loran Kuijpers. Producer Poland: Joanna Furmaga. Idee: Rien van den Berg. Regie en scenario: Jan van den Berg. Script: Joop Visser. Commentaar script: Henk van der Haar.

Pers

'de Volkskrant' d.d. 22 maart 2000: "In TAMING THE FLOODS komt een robuste Nederlandse landschapsarchitect in aanvaring met een Poolse boerengemeenschap vanwege zijn plan landerijen op termijn aan de natuur terug te geven. De wijze waarop regisseur Jan van den Berg dit conflict filmisch manipuleert is geraffineerd. Allereerst cast hij het Vlaamse boegbeeld Jan Decleir (...) Zoals altijd weet Jan Decleir zich moeiteloos te voegen naar een dorpse omgeving van volk en opstand. Ook de schilderachtige opnamen van het Poolse landschap palmen de kijker in. Terwijl Decleirs stem als ?machtige? voice-over zijn toekomst ideaal beschrijft, schuifelt de camera langs uitzichten die doen denken aan kunstwerken van de zeventiende-eeuwse schilder Jacob van Ruysdael."

Camera

Stef Tijdink

Montage

Pim Verdonk

Geluid

Marcin Ejsmund

Kleur

Kleur

Art director

Malgorzata Karwicka