Spotlight : droom of nachtmerrie (2000)

Regie

Dirk de Kam, Rieks Soepenberg

Scenario

Hadassa Kosten

Release

08-09-2000

Duur

75
Filminformatie

Verhaal

In deze 75 minuten durende speelfilm van de Middelburgse filmmakers Dirk de Kam en Rieks Soepenberg worden de ontwikkelingen in het leven van de 17 jarige Merel Konings (gespeeld door Hadassa Kosten) gevolgd. Net geslaagd voor haar havo-diploma wil Merel bekend worden als actrice in de film- en toneelwereld. Ze doet audities voor toneelstukken en een Nederlandse speelfilm, en ontdekt dat beroemd zijn ook minder leuke kanten kent...Kiest ze net als haar moeder voor haar carrière of voor haar familie?

Cast

Hadassa Kosten (Merel Konings), Thijs Persijn, Oscar Postema, Anke Tanihatu, Tilly Mijeren, Koen Mijnheer, Anita van Oostrom, Siebe Anbeek, Lindy Huibregtse, Patrick Kerkhoven

Ontstaan

Een Zeeuwse productie die door de inspanning van een meer dan 80 koppige crew op locatie geschoten is in 't Beest, Het Arsenaal Theater, de Hooizolder en Magna Plaza in Amsterdam.

Montage: Rieks Soepenberg. Muziek Jetlag, Puke, Dash, U.C., Self engrosed, Ko de Rooy, Dave van Doornik. Camera: Rieks Soepenberg. Productie: Dirk de Kam. Script: Hadassa Kosten. Mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Oscar Postema was eerder te zien in o.a. GTST), Anke Tanihatu verzorgde op Film by the sea de presentatie, Tilly Meijeren trad o.a. in Onderweg naar morgen op.

Op zaterdag 16 september 2000 om 16.00 uur werd de Zeeuwse film vertoond via een videobeamer in Cine City 2 - Vlissingen, na al eerder in de provincie te zien te zijn geweest. Vooraf een compilatie van 5 minuten van 'The making of Spotlight'. Een videoband met de volledige documentaire (50 minuten) en de film zelf was voor 25 gulden te koop. SPOTLIGHT werd al eerder in het Schuttershof filmtheater in Middelburg vertoond op vrijdag 8 september 2000 (19.30 uur) en zaterdag 9 september 2000 (22.00 uur). Première: vrijdag 8 september 2000 (Schuttershof filmtheater-Middelburg)

René van Dam op FilmView.nl: "SPOTLIGHT stond niet in het programmaboekje of catalogus van Film by the sea 2000 vermeld. De enige Nederlandse film op Film by the sea was deze amateurfilm. SPOTLIGHT is met 150 mensen in twee weken in de zomer van 2000 opgenomen. Rieks Soepenberg was verantwoordelijk voor regie. SPOTLIGHT gaat over Merel, een meisje dat actrice wil worden. Ondertussen komt haar oma in het ziekenhuis terecht, heeft haar moeder weinig aandacht voor haar en hertrouwt haar vader en krijgt zij een relatie met een regisseur. Hoewel het overduidelijk een amateurproductie is (schaduw hengel in beeld, gebrekkige acteursregie, af en toe erg slecht geluid), is er met overduidelijk enthousiasme aan de film gewerkt. Af en toe is er acteerplezier (Thijs Persijn als Remco en Hadassa Koster als Merel zijn een leuk stel en met name Merels moeder komt echt goed naturel over) en er is niet op een locatie meer of meer gekeken (Amsterdam: Magna Plaza, The Bulldog, Vlissingen: Cine City, ziekenhuis, station. Ook is er oog voor visueel fraaie shots (de filtershots in de disco, het glas Spa bijvoorbeeld). Met wat meer zorg voor de tekst (wat minder vaak ' maarre eh') en een betere acteursregie, kan deze groep mensen nog veel moois gaan maken. Veelbelovend. "

Filmuziek

Jetlag, Puke, Dash, U.C., Self engrosed, Ko de Rooy, Dave van Doornik

Camera

Rieks Soepenberg

Montage

Rieks Soepenberg

Kleur

Kleur