Omweg, De (2000)

Alternatieve titel: detour, The, Umweg, Der

Regie

Frouke Fokkema

Scenario

Frouke Fokkema

Release

9 november 2000

Studio

Sigma Pictures Productions BV

Duur

98
Filminformatie

Verhaal

Speelfilm over de zoektocht van een jonge vrouw die haar heil zoekt en vindt in de boeken van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard. Zij probeert om een relatie met de teruggetrokken auteur te beginnen. De ontmoeting met hem ontaardt in een fiasco. De vrouw, Joanna, vlucht in een andere relatie, gaat geiten hoeden en begint zelf te schrijven. Op deze indirecte wijze, via een omweg, ontdekt zij zichzelf.

Cast

Tamar van den Dop (Joanna de Vries), Joachim Bissmeier (Thomas Bernard), Jan Decleir (Johan de Vries, vader van Joanna), Willeke van Ammelrooy (Lousy de Vries, moeder van Joanna), Thom Hoffman (Camille Kleber, boer in Frankrijk), Peer Mascini (Luc de Koning), Liz Snoyink (gynacoloog), Therese Affolter (Anna, huishoudster Thomas Bernard), Inge Rosenberg (tante Hedda, goede vriendin van Bernard), Dimme Treurniet (Willem, ex-vriend van Joanna), Marlies Heuer (Bobby, eigenares Vrouwenhuis), Halina Reijn (Sara, bewoonster Vrouwenhuis)

Ontstaan

Nederlands-Oostenrijks-Duitse co-produktie. Scenario: Frouke Fokkema.

Door het in juli 1997 failliet gaan van theater- en tv-producent Bergen was het lot van de film onzeker geworden. Nieuwe producent werd Matthijs van Heijningen van Sigma Pictures Productions. Uitvoerend producent: Guurtje Buddenberg. Mede via de Nederlandse beleggingsconstructie Labouchere Holland Film CV gefinancierd. Voor 50.000 gulden (of meer) konden geïnteresseerde particulieren zich aanmelden.

Casting: Job Gosschalk. Production designer: Wilbert van Dorp. Kostuums: Dinorah Iorio. Make up: Dick Naastepad. Montage: August Verschueren. Muziek: Ton van der Meer, Paul Koek.

Opnamen in Rotterdam (jazzclub C5 in de Schiehaven en boekhandel Delfshaven), Den Haag, de Franse Pyreneeën en Oostenrijk (Wenen).

Klaus Maria Brandauer werd aanvankelijk genoemd voor de rol van Thomas Bernhard.

Première: zaterdag 23 september 2000 (Nederlands Film Festival).

Facts

Actrice Tamar van den Dop maakte de 47 minuten durende documentaire "Scheppen gaat van au - Het maken van De omweg"; een videodagboek over het werkproces van Frouke Fokkema's autobiografische speelfilm. 'VPRO gids' week 44-2000: "SCHEPPEN VAN AU is nogal onhandig geprogrammeerd [uitgezonden op zondag 29 oktober 2000], aangezien DE OMWEG pas 9 november in première gaat. En eerst de documentaire zien en vervolgens de film moet sterk afgeraden worden."

DL-62-80 en BH-21-NY zijn de kentekens van de twee auto?s waaruit een keuze gemaakt moet worden in DE OMWEG.

Pers

'de Filmkrant' d.d. november 2000: "Wat bij deze internationale coproductie vooral verontrust, is dat geen van de participanten tot de orde heeft weten te roepen. Zelfs niet op microniveau: 'Tamar, weg met die dirndl. Dit is THE SOUND OF MUSIC niet!' Thomas Bernhard lijkt als kunstzinnig lokkertje gebruikt, Van den Dop om een groot publiek te behagen en Decleir en Van Ammelrooy omdat ze het altijd goed doen als ouderpaar. Leuke plaatjes wegen zwaarder dan geloofwaardige motieven."

'Algemeen Dagblad' d.d. 9 november 2000: "Ondanks de zware lading is DE OMWEG de minst geslaagde film van Fokkema. Dat ligt vooral in haar onvermogen om bepaalde verhoudingen aannemelijk te maken. Vooral het contact met de geitenhouder (een rol van Thom Hoffman die er lachwekkend uit ziet met zijn alpinopet) maakt een onwezenlijke indruk, alsof de schrijfster bezig was hun relatie uit te diepen. (...) gespeeld door een wisselvallige Tamar van den Dop (...) voortreffellijk vertolkt door Joachim Bissmeier. Het wederzijdse ongemak tussen de schrijver en zijn groupie leveren enkele memorabele momenten op. Voor het overige spreekt uit DE OMWEG vooral ouderwetse mannenhaat, of misschien wel mensenhaat, want de vrouwen in het Blijf-van-mijn-Lijf-huis (...) zijn bepaald geen engelen. (...) De thema's van Fokkema zijn beslist de moeite waard, maar een ervaren scriptdokter had vast en zeker wonderen kunnen verrichten."

Filmuziek

Ton van der Meer, Paul Koek

Camera

Wolfgang Simon

Montage

August Verschueren

Kostuums

Dinorah Iorio

Geluid

Ludo Keeris, Sander den Broeder

Bioszalen

3 bij première

Bezoekers

228 bezoekers in 2000 plus 47 in 2001

Kleur

Kleur

Art director

Wilbert van Dorp