Iedereen beroemd! (2000)

Alternatieve titel: Everybody famous!

Regie

Dominique Deruddere

Scenario

Dominique Deruddere

Release

01-10-2000

Studio

Otomatic, Les Films des Tournelles, Get Reel Producties

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

Komedie over gewone mensen die vanuit hun wens om rijk en beroemd te worden een zangeresje ontvoeren en zich daarmee flink in de nesten werken. Jean Vereecken is een arbeider die een onopvallend bestaan leidt met zijn vrouw Chantal en hun dochter van zeventien, Marva. Marva is een verwoede soundmixer. Als Jean zijn baan kwijt raakt stelt hij alles in het werk om zijn droom te realisteren; zijn dochter Marva tot megaster maken. Willy Van Outreve, een jongere collega van Jean, leeft mee. Op een dag heeft Jean een toevallige ontmoeting met de nummer één zangeres uit Nederland, Debbie, die kind aan huis is bij de Nederlandse commerciële zender NTO. Jean brengt in een impuls een krankzinnig plan ten uitvoer. Hij kidnapt de vedette om de carrière van zijn dochter een duwtje in de goede richting te geven. Willy weigert in eerste instantie met Jean mee te doen, maar besluit na een tijdje toch zijn beste vriend te helpen. De verdwijning van Debbie brengt een ware schokgolf op gang in Nederland. De kijkers worden dag en nacht op de hoogte gehouden, waardoor de platenverkoop van Debbie stijgt tot ongekende hoogten, dit tot grote vreugde van Debbie?s manager Michael. Een tijdlang verloopt alles naar wens, totdat de wensen van het publiek niet meer overeenstemmen met de mensen achter de schermen. De kijkcijfers op de Nederlandse commerciële zender dalen, de platenverkoop zakt pijlsnel. Het publiek wil een ontknoping, en liefst een spectaculaire. Maar Michael had dit voorzien, en zonder medeweten van Jean en Marva, bereidt hij een onvergetelijke finale voor

Cast

Josse De Pauw (Jean Vereecken), Eva van der Gucht ( Marva Vereecken), Werner De Smedt (Willy), Thekla Reuten (Debbie), Victor Löw ( Michael Jansen), Gert Portael (Marva?s moeder), Alice Reys (Vriendin van Willy), Ianka Fleerackers (Gaby), Wim Opbrouck (Rik De Visser), Marc van Eeghem (Georges), Matthias Sercu (Jim Poppe), Sylke Aerts (Greet), George Arrendell (Licentiaat wiskunde), François Beukelaers (Baas van NTO), Marc Didden (Opnameleider), Sien Eggers (Debbie?s buurvrouw), Lut Hannes (Vriendin van Marva?s moeder), Tania Kloek, Filip Peeters (Rijkswachter), Myriam Thys (Nieuwslezeres), Bert Van Nieuwenhuyse (Nieuwslezer)

Ontstaan

Belgisch-Frans-Nederlandse co-produktie. Produktiemaatschappijen: Otomatic (Brussel), Les Films des Tournelles (Frankrijk) en Get Reel Producties (Amsterdam). Gemaakt met steun van Het Nederlands Fonds voor de Film, Stichting Co-produktiefonds Binnenlandse omroep en de NPS. Camera: Willy Stassen. Muziek: Raymond van het Groenewoud. Producenten: Dominique Deruddere, Loret Meus. Geluid: René Van den Bergh, Bert Koops, Alek Goosse. Décor: Hubert Pouille. Kostuums: Loret Meus. Montage: Ludo Troch.

Dominique Deruddere: ?IEDEREEN BEROEMD is geen satire. Het is, zoals de Fransen zo mooi zeggen, ?une comédie humaine?. (?) Die kritiek op de mediawereld is hier en daar wel degelijk scherp, en zeker niet van enige satirische ondertoon gespeend, maar toch is mijn liefde voor de hoofdpersonen van dit verhaal te groot om van een echte satire te kunnen spreken. Ik hoop gewoon dat IEDEREEN BEROEMD een film is geworden die een ruim publiek in hoge mate zal entertainen, die de toeschouwer vaak zal laten lachen, maar die tegelijkertijd toch een kanttekening maakt bij de situatie van de media zoals wij die vandaag de dag kennen.?

Dominque Derrudere maakte eerder CRAZY LOVE (1987), WAIT UNTIL SPRING, BANDINI (1989), SUITE 16 (1994) en HOMBRES COPLICADOS (1997).

Belgische inzending 2000 voor de Oscar voor de beste buitenlandse film.

Facts

Thekla Reuten zingt zelf de nummers die haar personage Debbie in IEDEREEN BEROEMD brengt.

Prijzen

Belgische Plateau-prijs voor beste acteur Josse De Pauw op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent op 17 oktober 2000.

Prix du public op het Festival Du Cinéma Nordique in Rouan in maart 2001.

Filmuziek

Raymond van het Groenewoud

Montage

Ludo Troch

Kostuums

Loret Meus

Geluid

René Van den Bergh, Bert Koops, Alek Goosse

Bioszalen

5 bij première

Bezoekers

7.150 bezoekers in 2000 plus 3.846 in 2001

Kleur

Kleur

Art director

Hubert Pouille