Grens, De (1984)

Alternatieve titel: Frontiers

Regie

Leon de Winter

Scenario

Leon de Winter

Release

20-09-1984

Studio

De Eerste A'damse Filmassociatie

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

Hans Deitz, journalist, reist vergezeld door zijn vrouw Marleen naar Zuid-Europa om een terrorist te interviewen. Via een tussenpersoon belanden ze in een dorp waar Marleen tijdens de gewelddadige rituelen van het jaarlijkse dorpsfeest in paniek raakt en besluit te vertrekken. Dan blijkt dat de terroristen het interview slechts als lokaas gebruiken. Ze dwingen Hans getuige te zijn van de aanslag op een hoge militair en eisen dat hij dat in een artikel verantwoordt. Hans weigert en slaagt erin na het bloedbad te ontsnappen. Opgevangen door Rosa, de weduwe van een geëxecuteerde terrorist, die hem dwingt haar te helpen het land te verlaten, kent Hans uiteindelijk alleen nog de wil tot overleven.

Cast

Johan Leysen (Hans Deitz), Linda van Dijck (Marleen Ruyter), Angela Winkler (Rosa Clement), André Dussollier (Marcel Boas), Hector Altério (Andras Menzo), Mariana Rey Monteiro (Sabino's moeder), Cecilia Guimaraes (pensionhoudster), Paula Guedes (ondervraagster), Helena Isabel Ribeiro (Marcels vrouw), José Maria Branco, Rui Cardoso, Hans Deitz, Rosa Clement

Ontstaan

Producent: René Seegers.

Verhaal wordt verteld via flash-backs en flash-forwards.

Opgenomen in Portugal.

Angela Winkler is afkomstig uit Duitsland.

Op zondag 20 mei 1984 ging de film op het festival van Cannes in première.

In 1985 verscheen 'Beoordeling en beleving van 'De grens' : verslag van een toegepast receptie-onderzoek' door Ed Tan bij het Instituut voor Theaterwetenschap Amsterdam / Utrecht.

Filmuziek

Boudewijn Tarenskeen

Camera

Eduard van der Enden

Montage

Henk van Eeghen, Ine Schenkkan

Geluid

Kees Linthorst

Kleur

Kleur