Dancer in the dark (2000)

Regie

Lars von Trier

Scenario

Lars von Trier

Release

26-10-2000

Studio

Zentropa Production

Duur

139
Filminformatie

Verhaal

DANCER IN THE DARK speelt zich af in 1964. De film vertelt het verhaal van Selma (Björk), een Tsjechische emigrante en alleenstaande moeder die lijdt aan een erfelijke ziekte die haar langzaam maar zeker blind maakt. In Amerika probeert zij voldoende geld te verdienen om een operatie te kunnen bekostigen die kan voorkomen dat haar zoon, die dezelfde ziekte heeft eveneens blind wordt. Selma ontsnapt aan haar harde bestaan door haar passie voor Hollywood musicals. Als echter een buurman haar ervan beschuldigt zijn spaargeld te hebben gestolen neemt de film een dramatische wending.

Cast

Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare, Joel Grey, Vincent Paterson, Cara Seymour, Udo Kier

Ontstaan

Co-produktie van zeven landen: Zentropa (Denemarken), What else? (Nederland), Liberator Productions (Frankrijk), Pain Unlimited (Duitsland), Trust Film (Zweden), Cinematograph (Noorwegen), Icelandic film corporation (IJsland). Oorspronkelijk zou Argus Film Produktie de Nederlandse co-producent zijn. Realiseringsbijdrage van 300.000 gulden van het Nederlands Fonds voor de film. Ook de VPRO steunde financieel. Opgenomen in o.a. Zweden.

Choreografie: Vincent Paterson. Distributeur: Upstream Pictures BV.

Engels gesproken.

Op vrijdagavond 22 september 2000 vond tijdens het 20e Nederlands Film Festival de Nederlandse première plaats.

Vanuit Nederland was Robby Müller verantwoordelijk voor het camerawerk van deze met honderd camera's opgenomen film. Robby Müller werkte eerder met Lars von Trier in Breaking the Waves. Daarnaast is hij sinds jaren als cameraman werkzaam bij Jim Jarmusch (Dead Man, 1995, Gost Dog: The Way of the Samurai, 1999) en Wim Wenders (uiteenlopend van Im Lauf der Zeit, 1976 tot Buena Vista Social Club, 1999). In Nederland hanteerde Robby Müller de camera bij o.a. Hoogste Tijd (Frans Weisz, 1995).

Els Vandevorst is namens What Else ? aan de film verbonden als Nederlandse coproducent. Els Vandevorst produceerde, samen met Wilfried Depeweg, vanuit Isabella Films o.a. The Crossing (Nora Hoppe, 1999), 19,99 (Mart Dominicus, 1998) en Mykosch (Danniel Danniel, 1995).

De Deense regisseur Lars von Trier brak internationaal door met de veelgeprezen film Breaking the Waves (1996) (ook een co-productie met Nederland) en met de televisieseries The Kingdom (1994) en The Kingdom II (1997). Daarnaast staat hij bekend als een van de initiatief-nemers van Dogma 95: De Kuisheidsgelofte, volgens welke principes hij zijn voorlaatste film The Idiots regisseerde.

Zangeres Björk (1965) maakt in Dancer in the Dark haar acteerdebuut en werd hiervoor in Cannes uitgeroepen tot Best Actrice.

Prijzen

Gouden Palm op het 53e filmfestival in Cannes, 2000. De IJslandse zangeres Björk kreeg de prijs voor de beste vrouwelijke rol. Von Trier heeft al vier keer eerder een onderscheiding in de wacht gesleept op het jaarlijkse Zuid-Franse festival, voor het eerst in 1984 (Element of Crime) en voor het laatst in 1996 (Breaking the Waves).

Filmuziek

Björk

Camera

Robby Müller

Montage

François Gédigier, Molly Marlene Stensgård

Geluid

Per Streit

Bioszalen

22 bij première

Bezoekers

78.544 bezoekers in 2000 plus 38.947 in 2001

Kleur

Kleur

Art director

Peter Grant