Ik ook van jou (2001)
Regie
Ruud van Hemert
Scenario
Ruud van Hemert
Release
15 februari 2001
Producent
Frank Bak
Studio
Theorema Film Producties
Duur
95
Filminformatie
Verhaal
Aankomend schrijver Erik (Antonie Kamerling) is met zijn studievriend Fräser (Beau van Erven Dorens) op vakantie in de Dordogne. Erik heeft net het manuscript ingeleverd van zijn debuutroman. Het is het relaas van zijn eerste grote liefde: Reza (Angela Schijf). Met dit mysterieuze meisje had hij een even hartstochtelijke als problematische relatie. In Frankrijk vertelt Erik het verhaal aan de zwarte Vlaamse Silke. Voor het eerst kan en durft hij te spreken over wat hem is overkomen: Het begint turbulent. De avond dat de onervaren Erik Reza ontmoet, gaat ze direct met hem naar bed en is hij verkocht. Ze trekt meteen bij hem in en in de eerste weken leeft Erik in een roze wolk. Maar al snel begint Reza merkwaardig gedrag te vertonen. Het ene moment adoreert ze Erik en een seconde later haat ze hem. Ze wordt regelmatig zonder reden verschrikkelijk jaloers, ze heeft angstaanjagende woedeuitbarstingen en soms verminkt ze haar eigen lichaam. Erik weet niet wat er met haar aan de hand is, of wat hij moet doen. Het kan alleen maar misgaan. En dat gaat het, op een vreselijke manier.
Cast
Antonie Kamerling (Erik), Angela Schijf (Reza), Beau van Erven Dorens (Fräser), Florence Kasumba (Silke), Dorothee Capelluto (Nadine), Anniek Pheifer (Liesbeth), Cynthia de Graaff (Claire), Arjan ten Broecke (Tom), Domenico la Ferrara (Rocco), Ferd Hugas (vader Liesbeth), Marloes van den Heuvel (moeder Liesbeth), Leo Hogenboom (vader Eric), Guusje Westerman (moeder Erik), Tijn Docter (broer Erik), Titus Muizelaar (vader Reza), Antoinette Jelgersma (moeder Reza), Rinco van der Baan (barkeeper Patricia), Lucas Dijkema (bezopen vent), Nathalie de Wit (Nathalie), Alette Adriani (Lizalotte, serveerster), Celia Nufaar (arts), Nico Peek (agent #1), Jildou Straat (agente #2), Freek Brom (stonede jongen), Ronald Giphart (ontroerde toeschouwer), Alice Reys, Chanella Hodge, Leo Hogenboom, Marieke de Kruijf, Carol Lecacheur
Ontstaan
Scenario naar het gelijknamige boek van Ronald Giphart uit 1992. Volgens Roland Giphart ('Algemeen Dagblad' d.d. 11 mei 2000) is er een duidelijk verschil tussen het boek en de film: "Reza beschadigt zichzelf als ze verdrietig is. Die zelfbeschadiging treedt in de film op de voorgrond, terwijl het in het boek veel minder speelt. Filmen en schrijven zijn autonome kunstuitingen. Ik vind het een fantastisch script. Zo goed had ik het nit kunnen doen. Ik wil zelf ook nog geen scripts schrijven." Andere verschillen: de scène waarin een geslachtsdeel van een man wordt versierd met lippenstift en een parapluutje zit niet in de film. De nadruk ligt in het boek wat meer op het Frankrijk-gedeelte dan op Nederland. Tijdens hun verblijf in de Dordogne ontmoeten Eric en Fräser het Duitse meisje Silke en het Franse meisje Nadine. In het boek blijkt nergens welke taal ze spreken.
De opnamen startten op 17 april 2000; o.a. voor De Slegte aan de Coolsingel in Rotterdam op donderdag 8 juni 2000. In Rotterdam werd ook in discotheek Maastheater gefilmd. Andere locaties: Parijs, het zuidwesten van Frankrijk, Bergen aan Zee, Baarn, Utrecht (Hogeschool van Utrecht) en Amsterdam.
Er zijn vele overeenkomsten tussen IK OOK VAN JOU en TURKS FRUIT; beide zijn gebaseerd op een bestseller, kennen een jonge blonde Erik als hoofdpersoon, kennen een debuterende actrice, een flashback-structuur, hoofdpersonen die plakboeken bijhouden, vrouwen die met hun haar bezig zijn en zelfs een einde dat met de dood te maken heeft.
Voor Ruud van Hemert volgde pas 12 jaar na HONNEPONNETJE deze film. Voor andere projecten zoals Angel Eyes, The double run en Een beetje verliefd kreeg hij geen geld. Over de verhalen over onheus behandelde acteurs in ?de Filmkrant? d.d. februari 2001: ?Zo werk ik nu eenmaal. Het gaat mij niet om aardig gevonden te worden, al is dat een hele belangrijke doelstelling in het leven, zo heb ik begrepen. Mijn enige doelstelling is het maken van een goede film. Niet dat daar doden bij moeten vallen, maar psychisch zal er soms iemand het onderspit moeten delven. Dat hoeft niet altijd de acteur te zijn, dat kunnen ook andere mensen zijn die bij de film betrokken zijn. Het niveau in Nederland ligt zo laag dat je mensen echt mee moet sleuren om er iets fatsoenlijks van te maken. Niet dat mijn niveau nou zo hoog ligt, maar het ligt wel hoger dan wat hier gebruikelijk is. (?) Ik ga ervan uit dat ik van een Nederlandse acteur hetzelfde krijg als ik van Robert De Niro zou krijgen. Nou, dat lukt natuurlijk niet. Ze missen het talent en de ervaring. Maar ik streef er wel naar. Ik streef naar het allerhoogste. (?) Er is ontzettend veel mis mee [met IK OOK VAN JOU]. Qua scenario, acteren, regisseren, montage, setting, weet ik veel allemaal. Zoveel dingen die niet goed genoeg zijn. (?) Mijn film is een zeven en dat is in Nederland het allerhoogste dat je kunt bereiken.?
Ronald Giphart over de film in ?Vrij Nederland? d.d. 10 februari 2001: ?IK OOK VAN JOU is mijn meest autobiografische boek. Maar deze film heeft hélemaal níets met mijn leven te maken. Reza is in het boek een intelligente vrouw. In de film zet Angela Schijf haar neer als een volstrekte hysterica. Dat ligt natuurlijk ook aan de regie van Ruud van Hemert. Antonie Kamerling speelt hoofdpersoon Eric als een zijige zachte sok en het verschil tussen de Fräser uit het boek en de Fräser van Beau van Erven Dorens kan niet groter zijn. Fräser is een NRC Handelsblad-intellectueel, Beau van Erven Dorens zet zichzelf neer: een leeghoofdig bralvat. (?) Het [verkopen van de rechten] levert veel geld op (?) Het getuigt wel van geestelijke armoe dat filmmakers een boek nodig hebben als bagagedrager (?)?
Angela Schijf werd boos op schrijver Ronald Giphart wegens het ventileren van de volgende kritiek op de film: ?Een typische Veronica film: allemaal B-acteurs en een bekende presentator als Beau van Erven Dorens. Angela probeert er nog iets van te maken binnen de beperkingen van het script. Maar Antonie Kamerling zet het clichébeeld van een gevoelige dichter neer; een zijige figuur met wie ik mij totaal niet kan identificeren. En Beau, die kan gewoon niet acteren. Een volgende keer eis ik zeggenschap over het script en de casting. Dit laat ik mij geen tweede keer overkomen.? Angela Schijf: ?We laten hem in zijn waarde, laat hij dat met ons ook doen.?
Antonie Kamerling had het zwaar op de set, want Ruud van Hemert was totaal niet te spreken over het acteervermogen van Antonie. Antonie over Ruud van Hemert in 'PreView' d.d. februari 2001: "Ruud is een hele goede regisseur, maar hij is een moeilijk mens om mee te werken. Voor we aan de promotie van de film begonnen, hebben we daar met het hele team over gepraat en we hebben besloten om daar naar buiten toe heel open over te zijn. Ruud heeft soms de neiging om mensen op hun ziel te trappen, ook als daar geen aanleiding toe is, en dat kan vreselijk pijn doen. Als het niet goed gaat tijdens de opnemen van een scène, kan hij heel erg boos en verdrietig worden en dat op zijn omgeving afreageren. Voor mij heeft het tot de allerlaatste werkdag geduurd voordat ik een manier vond om daar mee om te gaan. Maar ik moet zeggen: na IK OOK VAN JOU gezien te hebben, zou ik zo weer een film met hem maken."
Anouk weigerde een rol in de film. In 'Nieuwe Revu' 10-2001: "Ergens mocht ik hem wel, maar ik wist al na één minuut dat het niks zou worden. Het wemelde in het script van de sexscènes en voordat ik in mijn blote pruim op zo'n filmset ga liggen, moet ik me toch echt meer op m'n gemak voelen dan nu bij Ruud van Hemert het geval was."
Facts
Ronald Giphart en zijn vriend Bert - de echte Fräser - duiken ook nog even op in de film, hangend aan de bar.
De pornovideo die door Erik en Reza bekeken wordt is Latex van Michael Ninn.
Pers
Jos van der Burg in ?Het Parool? d.d. 14 februari 2001: ?(?) dertien jaar na HONNEPONNETJE pakt Van Hemert met de Ronald Giphart-verfilming IK OOK VAN JOU de draad weer op. Voor de inmiddels 62-jarige filmmaker is de wereld in de tussentijd kennelijk niet veranderd, zodat we kijken naar een film over jongeren die nu al gedateerd aandoet. (?) Wat volgt is een omslachtige raamvertelling (?) Dat gebeurt in lange flashbacks, die sloom worden becommentarieerd door Erik. We zien en horen Reza vol vuur Erik de huid volschelden, waarna we zijn voice-over horen: "De zekerheid die ik als schrijver had gevonden, werd steeds meer overvleugeld door mijn onzekerheid over Reza en wat haar bezielde." Een lekkere zin voor de doelgroep! De keren dat de scenaristen Willeke Frima en Ruud van Hemert met hun dialogen wel aan hun doelgroep dachten, denken ze dat die nog ergens in de jaren zestig leeft: "Peren jullie hem nu al?" Dat Fräser lacherig opmerkt dat Fransen 'rare dingen hebben, zoals wc's' ('gewoon een gat in de grond!'), versterkt de indruk dat de film zich afspeelt in de prehistorie van het massatoerisme. De krukkige dialogen zouden we vergeten als Erik en Reza ons een gepassioneerde relatie binnensleepten. Gepassioneerd? Schijf doet haar best, maar zij kan het niet helpen dat Kamerling een watje speelt, dat hulpeloos haar paranoïde woedeaanvallen ondergaat. Hup, daar klinkt Eriks suffige achteraf-commentaar weer: "Het was soms net of een duivel bezit van haar nam en alles wilde vernietigen." Fijn dat hij het ons uitlegt.?
Bianca Stigter in ?NRC Handelsblad? d.d. 14 februari 2001: ?(?) De relatie tussen Reza en de schrijver treedt nu zonder meer op de voorgrond, waardoor de film veel platter en zoeter is dan het boek. Ook door enkele veranderingen in de plot lijkt de film soms meer op BETTY BLUE dan op het boek van Giphart, en dringt ook die beroemde Nederlandse verfilming van een beroemd Nederlands boek zich meer op. Van Hemert moet vaak aan Paul Verhoevens verfilming van Jan Wolkers' roman TURKS FRUIT hebben gedacht. Het is vast geen toeval dat de hoofdpersoon, die in het boek Ronald heet, in de film net als in TURKS FRUIT Erik heet. De schrijver wordt gespeeld door Antonie Kamerling, die er een wel heel kleurloze figuur van maakt. Hippe bloesjes en kekke klodders gel kunnen dat niet verhelen. Als Kamerling muziek was, was hij muzak. Big Brother- presentator Beau van Erven Dorens is wel perfect gecast als de brallerige, verliteratuurde student Fraser. Soapster Angela Schijf is als Reza net zo goed in ontwapenen als in hysterisch zijn. Sinds Monique van de Ven in TURKS FRUIT heeft geen actrice meer zo akelig spontaan door het beeld gehuppeld als Schijf in Ik ook van jou. Het zou me niet verbazen als meisjes die de film hebben gezien stiekem even aan haar zullen denken als ze met een van hun eerste vriendjes over straat lopen. Schijf heeft (althans in de film) kleinere borsten dan Van de Ven, een feit dat in de film een nog grotere rol speelt dan in het boek. (?)?
Erik Koch in ?de Telegraaf? d.d. 15 februari 2001: ?(?) Zijn afwezigheid lijkt na Van Hemerts comeback IK OOK VAN JOU een groter verlies voor Nederland geweest dan voor de cineast zelf. Geïnspireerd door de autobiografische elementen die hij in de roman van Ronald Giphart aantrof, levert Van Hemert een gerijpte en imponerende proeve van bekwaamheid af. (?) Kamerlings toonloze voice-over, klaarblijkelijk als de schrijver (zoals velen hun eigen werk slecht declamerend) op een lezing, werkt niet bevredigend. Een van de weinige minpunten van IK OOK VAN JOU, die zich verder in alle opzichten kenmerkt door vakmanschap. Tegenover de bekwaam ingehouden acterende Antonie Kamerling treft de moedige debutante Angela Schijf in haar complexe rol bijna steeds de juiste toon en ook in de kleinere rollen (zoals Beau van Erven in een ironische ballenoptreden als Eriks beste vriend) wordt goed werk afgeleverd. Samen met zijn cameraman Tom Erisman schildert Ruud van Hemert magistrale vergezichten in het Franse vakantieland en vult even gevoelig de intieme scènes in de Hollandse binnenkamers in. De psychische stoornis van zijn vrouwelijke hoofdpersoon zal niet iedereen aanspreken, maar Van Hemert en zijn cast weten haar begrijpelijk en invoelbaar te maken. De kwaliteit van IK OOK VAN JOU doet hopen dat Van Hemert het afgelopen decennium genoeg energie heeft verzameld om de verloren jaren in te halen.?
André Nientied in 'Nieuwe revu' 8-2001: "Van Hemert gaf zijn film zelf een 7, en daar zetten wij onze paraaf graag onder. Maar de volgende keer mag Ruud niet meer zoveel afkijken!"
Prijzen
Grolsch Juryprijs 2001. Het juryrapport van de Grolsch Vakjury over IK OOK VAN JOU: "Ondanks alle kwellingen die de betrokkenen hebben moeten ondergaan zijn de makers erin geslaagd een zeer toegankelijke film te maken met een heftig, niet alledaags onderwerp. De hoofdrolspeelster draagt de film."
Titelnummer
'I love you too? / Sarina Kuiper
Camera
Tom Erisman
Montage
Ot Louw
Geluid
Ben Zijlstra
Bioszalen
36 bij première
Bezoekers
143.721
Kleur
Kleur
Meer info
http://www.ikookvanjou.com
Beau van Erven Dorens hield voor 'Nieuwe Revu' een paar dagen een dagboek bij. Een verslag daarvan is te lezen op pagina 56 tot en met 61 van nummer 27-2000. Daarin o.a. over Ruud van Hemert: "Een levende legende, berucht om zijn stevige, of eerder tirannieke stijl van regisseren. (?) Tijdens de eerste twee weken van de opnames voor IK OOK VAN JOU brak hij Antonie finaal doormidden. Die heeft zichzelf uiteindelijk weer in elkaar gezet. En met verve, durf ik te zeggen. Als je het mij vraagt zijn sterkste rol tot nu toe."
Boxoffice
De film opende goed op een 2e plaats van de bioscoop top 20 met een opbrengst van 563.283 gulden uit 35 theaters. De week erna draaide de film in 41 bioscopen en was de opbrengst 471.493 gulden; goed voor een 4e plaats. Vervolg: 6, 7, 10, 15, 17.