U bent mijn moeder (1984)

Regie

Jan Ritsema

Scenario

Horst Königstein, Jan Ritsema

Release

30-08-1984

Duur

77
Filminformatie

Verhaal

Verfilming van het theaterstuk dat Joop Admiraal voor het Werkteater -voor het eerst op 6 november 1981- solo op de planken bracht. Hij speelt zichzelf en zijn tachtigjarige dementerende moeder. De film geeft een beeld van zijn dementerende moeder en de moeder-zoon relatie. Joop koopt een bloemetje, vertelt over zijn liefde voor de trein en gaat op weg naar Den Haag. Daar stapt hij over en gaat vervolgens met de bus naar het tehuis van zijn moeder. Hij praat zichtbaar tegen een leeg bed en vervolgens kleedt hij zich om tot een oude vrouw. Hij praat, zij praat. Joop praat wanneer hij zijn moeder speelt met gebroken stem. Zij vraagt naar vroeger, herhaalt, weet niet waar ze is, kent Joop nauwelijks, vindt alles mooi wanneer ze gaan wandelen, vergeet zijn bezoek, weet niet waar hij woont. Na het bezoek gaat hij weer terug naar Amsterdam. Dan wordt hij opgeschrikt wanneer men hem belt dat moeder gevallen is, ze ligt in het ziekenhuis. Piet is bij haar, zijn broer, een specialist. Daar gekomen is moeder goed in de war. Ze wil eigenlijk niet meer en valt uit bed.

Cast

Joop Admiraal (moeder/zoon)

Ontstaan

Westduits-Nederlandse co-produktie. De film, gemaakt voor de Norddeutsche Rundfunk, is het resultaat van de succesvolle Duitse tournee.

Scenario: Horst Königstein en Jan Ritsema, naar het theaterstuk van Joop Admiraal.

Facts

De Coöperatieve Vereniging Het Werkteater werd opgericht in 1970. De spelers maakten de voorstellingen grotendeels zelf. Gebaseerd op een thema ontstond vanuit improvisaties een stuk. Er werd gespeeld in o.a. ziekenhuizen, psychiatrische inrichtingen, gevangenissen, kindertehuizen en in het eigen gebouw aan het Kattengat in Amsterdam. Maar ook in kleine en grote theaters in binnen-en buitenland, waaronder Frankrijk, Duitsland, Engeland en Italië, waar gespeeld werd in de taal van het land. 's Zomers trok de groep langs de steden en speelde op straat. Eerst op een zeiltje in het winkelcentrum en later in een grote tent waar plaats was voor 900 mensen. Ook heeft de groep veel met film en televisie gewerkt. De Coöperatieve Vereniging is opgeheven. Nu houdt de Auteursvereniging Het Werkteater zich actief bezig met het beheren en doorgeven van wat verworven is.

Prijzen

Joop Admiraal ontving hiervoor de Louis d'Or toneelprijs. In Duitsland ontving Joop de prijs voor het beste TV-programma van het jaar.

Kleur

Kleur