Kabouter Plop (1999)

Alternatieve titel: Kabouter Plop : De kabouterschat, Kabouterschat, De

Regie

Bart van Leemputten

Scenario

Gert Verhulst, Danny Verbiest, Hans Bourlon

Release

08-07-1999

Duur

94
Filminformatie

Verhaal

Jeugdfilm over de kabouters Plop, Lui, Kwebbel en Klus die in het paddestoelenhuisje van Plop tijdens de lenteschoonmaak een schatkaart vinden en er samen op uit trekken om de kabouterschat te vinden. Om de schat te vinden moeten de kabouters drie barricades nemen: een bos waar vogels gevaarlijk veel poepen, een duister moeras en een grote-mensenweg.

Cast

Walter De Donder (Kabouter Plop), Chris Cauwenberghs=Chris Cauwenbergs (Lui), Agnes De Nul (Kwebbel), Aimé Anthoni (Klus), Katrien Devos=Katrien de Vos, Fred van Kuijk, Clara Cleymans, Karin Jacobs, Luk Alloo

Ontstaan

Belgisch-Nederlandse co-produktie.


Kostuums: Erna Siebens. Art director: Piet de Koninck. Camera: Marijke van Kets. Assistent-regisseur: Christophe van Rompaey. Montage: Philippe Ravoet. Producers: Eric Caroen, Hilde de Brauw. Producent: Studio 100 (Gert Verhulst en Danny Verbiest). Nederlandse co-producenten: Morres Wonen en TROS.

'Kabouter Plop' is oorspronkelijk een Vlaamse kindertelevisieserie van de commerciële Vlaamse zender VTM, die ook dagelijks op de Nederlandse televisie (TROS, Nederland 2) te zien is ('Plopperdeplop, dag ploppertjes!').

De namen van de kabouters spreken voor zich, alleen de naam Plop blijft een raadsel.

Muziek: Johan Vanden Eede. 'Het Ploplied' stond zowel in België als Nederland (4 weken, #19) in de hitlijsten.

De film ging in 91 Nederlandse theaters in première. De reacties in de pers waren vernietigend.

De productie ging op donderdag 3 juli 2008 opnieuw in première; volledig gedigitaliseerd, met nieuwe special effects, en ingekort in 2 bioscoopzalen (Geleen, Tilburg).

Pers

'NRC Handelsblad': '?gaat voorbij aan elke ontwikkeling in de filmgeschiedenis sinds pakweg 1915. (?) Het argument dat kleine kinderen gek zijn op KABOUTER PLOP is zo lang als het breed is: wie alleen nog maar kabouterpap te eten krijgt, op 91 bordjes tegelijk, zal het vroeger of later wel lekker gaan vinden'.

'Het Parool': 'De wankele haast omvallende decors, de overgesimplificeerde montagetechnieken, de slechte dialogen en het uitgerekte verhaal doen eerder denken aan amateurtoneel'.

Jan Pieter Ekker op Cinema.nl op 3 juli 2008: "(...) en is fiks ingekort. Dat laatste is goed nieuws: de film duurt nu 73 in plaats van 94 minuten. Maar bordkartonnen decors blijven bordkartonnen decors, stompzinnige liedjes blijven stompzinnige liedjes, en de ondraaglijke onnozelheid van de kaboutersvrienden is voor ouders nog altijd een zware zit."

Prijzen

Op het Internationaal Filmfestival Vlaanderen kreeg de film de in oktober 1999 de Box Office Prijs 1998/9.

Filmuziek

Johan Vanden Eede

Kleur

Kleur