Rent a friend (2000)

Alternatieve titel: Rent a friend : een romantische komedie over geld

Regie

Eddy Terstall

Scenario

Eddy Terstall

Release

24-02-2000

Studio

Jordaan Film, Fu Works

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

2005. Alfred zit in een artistieke dip, hij schildert alleen nog Mexicaanse poppetjes. Dit tot ergernis van zijn ambitieuze vriendin Moniek, die hem een gebrek aan commercieel inzicht verwijt. Zelf schrijft ze afleveringen van een populaire soap. Als Alfred ontdekt dat ze een verhouding heeft met haar rijke baas, verlaat hij haar en begint zijn eigen zaak: hij verhuurt zichzelf als vriend. Het concept slaat aan: al snel moet hij meerdere huurvrienden voor zijn bedrijf aantrekken ('Heeft u voor vanavond tien vrienden voor een reünie?'). Een waar vriendenimpresariaat wordt geboren. Alfred zal de hele wereld, en vooral Moniek, laten zien hoe commercieel hij kan zijn. De klant is koning: Alfred met een aardappel in zijn keel, Alfred die juicht bij een doelpunt van Die Deutsche Mannschaft, Alfred als loser, het kan allemaal. Wanneer Alfred een kordate bedrijfsleidster aanneemt, groeien de zaken zelfs explosief.

Cast

Marc van Uchelen (Alfred), Rifka Lodeizen (Moniek), Nadja Hüpscher (Françoise), Natasja Loturco (Anja), Steve van Vliet (Boris), Femke Lakerveld (Carolina/Myrthe), Henkie Bakboord (Peter/Roy), Huub Stapel (dhr Bloedwost), Ariane Schluter (mevr Bloedworst), Victor Löw (dhr van Duitschenbloed), Peer Mascini (Smulders), Edwin Bolderheij (Max), Marc Hammel (Evangelist), Lucretia van der Vloot (Frida), Daan Ekkel (Wiert), Donovan Valies (August), Arthur de Boer (Tony), Johanneke van Kooten (Tina), Guilly Koster (Gerald), Mike Meijer (Rob), Bert Koster (Dave), Rogier Frensdorf (Erwin), Ruben van der Meer (Menno), Julian Rief (Anton), Ed van Helten (Leraar academie), Koen Plate (Bogers), Eugenie Schellen (Betty), Jan van Frankenhuysen (Bosch), Jaap van Eyck (dhr Vogelaar), Miki Kobossen (Nina), Marlies Bark (Marjan), Daniël Niemann (dhr Pieters), Manouk van der Meulen (mevr Pieters), Jacob Kurc (Abdul), Natasja van Tilburg (Barbara), Tim de Zwart (Frits), John Kouwenberg (Rabbi), Jörgen Tjon a Fong (vriend #1), Robert Jan Westdijk (vriend #2), Hidde Simons (vriend #3), Frank Kortman (vriend #4), Thomas Kamp (vriend #5), Jan Thijsen (vriend #6), Maria Arenas (exotische serveerster), Jon Goldberg (eenzame man commercial), Robert Jan van Hedel (commercial vriend #1), Matthijs Honig (commercial vriend #2), Wijnand Honig (commercial vriend #3), Peet de Jong (parkwachter), Hans ter Haak (barman), Melvin Simons (baliemedewerker), Baloe van Vliet (bulldog feestje), Carmen Wubben (hond Pieters), Max van Doesburg (hond park), Bella Uitham (Jan-Vikkie Van Duitschenbloed), Annemarie Ros, Nancy Spaapen, Peter Beekhuis, Diederik Broekhuizen, Jimmy Fock, Eddy Zoëy

Ontstaan

Eddy Terstall in de persmap van RENT A FRIEND: "Het idee om een film te maken over vercommercialiseerde vriendschap kwam eigenlijk kort nadat we HUFTERS & HOFDAMES hadden opgenomen. Op televisie zag ik hoe de commercialisering van seks een vlucht nam. Met dat gegeven wilde ik iets doen. Commerciële vriendschap is natuurlijk net een stapje absurder maar in essentie gaat het over dezelfde problematiek.

Natuurlijk laat ik mij ook inspireren door andere films. Ik vind het ook beslist geen schande als er gezegd wordt dat scènes uit RENT A FRIEND lijken op stukken uit de NOORDERLINGEN of ABEL. Van Warmerdam behoort nu eenmaal tot mijn favoriete Nederlandse filmmakers. Maar ook KARAKTER van Mike van Diem staat hoog op mijn lijstje. Onbewust zal het hun werk zeker een inspiratiebron voor mij zijn. Wel heb ik het idee dat ik de laatste tijd ook een eigen stijl heb ontwikkeld. Dat is belangrijk want een film krijgt pas karakter als je de handtekening van de maker overal kunt herkennen."

Co-producenten San Fu Maltha, BNN. Producent: Marc Heijdeman. De film is gefinancierd via het Filmfonds, Cobo, Stimuleringsfonds, geld van distributeur RCV en een fininanciële injectie van de ING-Bank via de agent Mojo. De film is aangemeld en goedgekeurd voor de nieuwe belastingmaatregel met het nummer 003. Omroep BNN is met deze film voor de tweede keer in een speelfilmproject gestapt. Het budget bedroeg twee miljoen gulden.

Opnamen in de Regenboogwijk in Almere, Rotterdam (Zilt, Etrepot, Kop van Zuid), Mexico en Japan. Voor het grootste deel in Rotterdam gedraaide film. De opnamen werden gemaakt tussen 13 mei 1999 en 15 september 1999.

In 'Skrien' 237 (oktober 1999) staan de dagboeknotities van Eddy Terstall onder de noemer 'Een belachelijk vak' op de pagina's 42-45. Daar zijn o.a. de tien geboden der cinema te lezen. Zelf houdt Eddy Terstall zich bij de opnamen van RENT A FRIEND al niet aan vier regels daaruit; de crew wordt namelijk dit keer wel uitbetaald, de opnamen vinden niet binnen twee weken plaats, de locatie is niet de Amsterdamse Jordaan, maar Rotterdam, en tenslotte: er wordt niet op super zestien mm gedraaid, maar op super 35 cinemascope.

Van Dik Hout schreef de tune van de soap 'Kan Vriezen Kan Dooien' in RENT A FRIEND en de titelsong van RENT A FRIEND; getiteld ?Dromendief?.

Eerste vertoning op het International Film Festival Rotterdam: 1 februari 2000. De met 15 kopieën uitgebrachte film trok in de eerste drie weken slechts ruim 14.000 bezoekers.

Facts

De auto's in de film hebben geen gangbare Nederlandse kentekenplaten, maar een soort barcodes.

Steve van Vliet speelt in RENT A FRIEND het neefje van hoofdpersoon Alfred. In real life is Steve het neefje van Terstall.

07-333 is het telefoonnummer om een vriend te kunnen inhuren. Kosten: 50 gulden per uur.

Pers

'Het Parool' d.d. 23 februari 2000: "Echt scherp wordt het nergens: als het idee eenmaal een vlucht heeft genomen, lijkt Terstall niet echt raad meer te weten met zijn helden. Rent a friend ziet er dan nog wel fraai uit, waarbij de moderne architectuur moeiteloos de rol vervult van de bad guy, die onder het mom van orginaliteit een nieuw conformisme introduceert, maar de scènes lijken te kabbelen. En de highbudget uitstapjes naar Mexico en Japan lijken meer op uitvluchten om een exotisch element aan het script toe te voegen."

'Algemeen Dagblad' d.d. 2 maart 2000: "Marc van Uchelen speelt in RENT A FRIEND op een charmante manier de naïeve en stuntelige Eddy. Nadja Hüpschers vertolking van Françoise is echter gekunsteld. Zij heeft zich een Rotterdams accent aangemeten, maar de actrice wordt steeds onverstaanbaarder in de film. RENT A FRIEND is kortom een film met mankementen die door de mild-satirische kijk op de commercialisering toch veel aangenaam vertier biedt."

'Skrien' #241 (maart 2000): "Terstall heeft de valkuilen van een groter budget met bewonderenswaardige creatieve flexibiliteit weten te omzeilen. Hij wist zijn onbevangenheid vast te houden en daar de inhoudelijke diepgang aan toe te voegen die zijn vorige drie films zo ontbeerden."

Filmuziek

Van dik hout

Camera

Stefan Bijnen

Geluid

Ferry de Pater, Antoin Cox

Kleur

Kleur

Meer info

Auteur Marc van der Kamp heeft op basis van het script van RENT A FRIEND het gelijknamige boek geschreven (Luitingh Sijthoff. - ISBN 9024540690).

Art director

Anne-Maayke van der Worp