Jacky (2000)
Regie
Fow Pyng Hu, Brat Ljatifi
Scenario
Fow Pyng Hu, Brat Ljatifi
Release
20-04-2000
Studio
Motel Films, VPRO
Duur
77
Filminformatie
Verhaal
Jacky is een vijfentwintigjarige Chinese jongen van geëmigreerde ouders die met zijn moeder in een rijtjeshuis in Eindhoven woont. Hij groeit op in het vacuüm tussen twee culturen. Hij is intelligent, maar mist de daadkracht om zijn leven in een bepaalde richting te sturen. Jacky's rustige bestaan wordt verstoord wanneer zijn moeder er bij hem op aandringt om, volgens traditie, met een vrouw uit China te trouwen en het ouderlijk te verlaten. Voordat hij het weet, woont hij met de jonge Chinese Chi-Chi in een nieuwbouwappartement in Amsterdam. Chi-Chi blijkt moeilijk te kunnen aarden in haar nieuwe omgeving. Haar schoonmoeder heeft niet veel met haar op en het valt haar moeilijk een intieme relatie met Jacky op te bouwen. Het is de vraag of Chi-Chi's relatie met Jacky en diens moeder zal verbeteren waardoor zij kan aarden in de voor haar vreemde omgeving. Het verhaal wordt met weinig woorden, maar met langstaande beelden - voornamelijk van interieurs - verteld.
Cast
Fow Pyng Hu (Jacky), Eveline Wu (Chi Chi), Gary Guo (Gary), Xuan Wei Zhou (Jacky's mother), Jian Pau Toh (Pau Pau), Ka-Way Chui, Chee Ngai Ng (Chinese tourists), Ad van Kempen (real estate agent), Linda van der Herberg (secretary), Michael Hu (singer), Henk Tijssen (Jacky's chief), Louis Lijmer (taxidriver), Marcel Evers, Ad van Bree (trainconductors), Clifton Veldwachter, Joyce Uneputty (salespersons), Barbara Helmer (girl in a snackbar)
Ontstaan
De regisseurs: "De realiteit willen we gebruiken om onze fictie te verbeelden. Ook in de montage en de filmische effecten willen we ons zo bescheiden mogelijk opstellen. We hopen de spanning te vindenin de gebeurtenis van de scène. Door deze manier van filmen denken we de toeschouwer dichter bij de acteur te kunnen laten komen. Hij zal het ongemak van het moment kunnen ervaren."
Chinees (Mandarijns) en Nederlands gesproken.
Het speelfilmdebuut van de Chinese Nederlander Fow Pyng Hu en Brat Ljatifi (met Servisch-Kroatische achtergrond). Zij kennen elkaar van de Rietveld Academie, waar ze samen audiovisuele vormgeving hebben gestudeerd.
Het verhaal is niet gebaseerd op een specifieke gebeurtenis of persoon, maar op mensen die ze kennen in hun omgeving en op eigen ervaringen. Alleen personage Gary is gebaseerd op een bestaand persoon. Deze jongen, Gary Guo, speelt uiteindelijk zelf de rol van Gary. Alle acteurs zijn amateurs.
Opgenomen in Amsterdam Noord, het ouderlijk huis van Fow Pyng Hu in Eindhoven, een zwembad, een hotel, het station van Eindhoven en een treincoupe. De beginscène is opgenomen op de Malediven.
De titel JACKY is niet opgedragen aan Jackie Brown van Quentin Tarantino, maar eerder aan de Hong Kong-vechtacteur Jackie Chan.
De regisseurs over de montage in 'Het Parool' d.d. 14 april 2000: "Toen ik de eerste beelden terug zag, dacht ik: dit is het slechtste wat ik ooit heb gezien. Maar dat was een kwestie van spanning en vermoeidheid; een griep en een paar weken monteren later was JACKY klaar voor vertoning op het Rotterdams Film Film Festival. En de reacties waren, laten we zeggen, juichend." Eerste vertoning op het International Film Festival Rotterdam: 2 februari 2000.
Pers
'Skrien' d.d. april 2000: "In JACKY zijn de beelden ruim gekadreerd en staan de shots lang. De leegheid van de beelden correspondeert met het druilerige bestaan van de hoofdpersoon, die krachteloos en doelloos door het leven zwerft. De lengte van de shots roept eenzelfde verveling op als die waar Jacky aan lijdt."
'Het Parool' d.d. 10 mei 2000: "De makers wilden geen sociaal-realistisch drama maken en putten duidelijk inspiratie uit het werk van de Taiwanese cineast Tsai Ming-liang, wiens schrijnende portretten van eenzame zielen zijn opgebouwd uit lange instellingen waardoor de personages in hun leven lijken te zijn opgesloten. Fow Pyng Hu en Brat Ljatifi zijn sterk in het ensceneren van beelden waarin dit onthechte gevoel naar voren komt, maar de som der beelden is niet altijd sterker dan de afzonderlijke scènes. De helden in Jacky nemen poses aan, maar het onderliggende drama lijken we er geheel zelf bij te moeten verzinnen. Het levert een bij vlagen intrigerende film op, die meer als vormexperiment dan als drama boeit."
'de Telegraaf' d.d. 11 mei 2000: "Mag deze interessante visuele benadering geslaagd zijn, op een ander punt schieten de makers tekort. Zij voeren de kunst van het weglaten, wat al te ver door, waardoor er gaten in het verhaal vallen die nauwelijks meer zijn in te vullen. Desondanks is dit debuut eigenzinnig genoeg om op te vallen in de grijze massa."
'Vrij Nederland' d.d. 13 mei 2000: "Ondanks die vooral visuele vorming blijkt hun scenario een wondertje van narratieve economie en vernuft. (...) Maar het zijn vooral de lang aangehouden statische beelden van cameraman Benito Strangio die de aandacht dwingen naar details die in een vlotte vormgeving onopgemerkt zouden blijven, maar hier tot optimale betrokkenheid leiden. (...) Alleen het cruciale personage van de verliefde Gary wordt ondermijnd door de falende geluidstechniek - of matige dictie van zijn (picturaal voortreffelijke) vertolker. (...) Na JACKY dacht ik tevreden: dat zo'n film hier gemaaskt kan worden. Het zou mooi en rechtvaardig zijn als Nederland die film ook nog wilde zíén."
Camera
Benito Strangio
Montage
Fow Pyng Hu, Brat Ljatifi
Geluid
Rik Meier
Bioszalen
3 bij première
Bezoekers
1.525 in 2000 plus 44 in 2001
Kleur
Kleur
Art director
Martine de Schipper