Total loss (2000)

Alternatieve titel: Totalloss

Regie

Dana Nechushtan

Scenario

Marco van Geffen

Release

10-02-2000

Studio

Lemming Film, VPRO, Ma.Ja.De Film

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Drie jonge mannen komen bij een auto-ongeluk om het leven en in een flits voor hun dood kijken zij terug op de oorzaken van hun dood. De drie hebben totaal verschillende achtergronden. Duco, de zoon van een rijke industrieel, worstelt met zijn homoseksualiteit. Hij is verliefd op Reinier, die zich dat laat aanleunen, omdat hij moet onderduiken na een geheimzinnig verleden waarin schulden, coke en misschien zelfs moord een hoofdrol spelen. Hun gespannen status quo wordt verstoord als ze Jeroen opvangen na een mislukte zelfmoordpoging. Het is vijf voor twaalf, oudejaarsavond. Reinier, Duco en Jeroen hebben een laatste mogelijkheid om met zichzelf in het reine te komen.

Cast

Yorick van Wageningen (Reinier), Roef Ragas (Duco), Franky Ribbens (Jeroen), Mike Libanon (Armin), Ricky Koole, Boris van der Ham, Hans Bakker, Sidi Bensalah

Ontstaan

Nederlands-Duitse co-produktie. Scenario: Marco van Geffen, met medewerking van Martin Daniel, gebaseerd op het toneelstuk 'Total loss' van Karst Woudstra. Begin 1996 kwam regisseuse Dana Nechushtan met het idee bij scenarioschrijver Marco van Geffen om het toneelstuk 'Total loss' van Karst Woudstra te verfilmen. Ze was op dit stuk geattendeerd door Yorick van Wageningen, die de rol van Reinier in het toneelstuk had gespeeld. Producente Leontine Petit liet het toneelstuk begeleiden door Martin Daniel, een script doctor van Amerikaanse origine, op het Maurits Binger Instituut. Al snel stapten Warner Bros. en de VPRO in het project. Alleen het Filmfonds was in eerste instantie wat moeilijker te overtuigen. Begin 1998 werd TOTAL LOSS genomineeerd voor de Rotterdamse Speelfilmprijs, uitgereikt door het Rotterdams Fonds voor de Film. Dit leidde ertoe dat het bestuur van het Filmfonds toch overstag ging. TOTAL LOSS ontving tweederde van het aangevraagde bedrag. Na een nog vrij plotselinge toekenning van de Filmstiftung Nordrhein Westfalen kon begonnen worden; weliswaar met een tekort van fl. 200.000,- op het budget.

Van februari tot april 1999 werd er gedraaid in Rotterdam (Lloydgebouw), Keulen (Dom) en in de Schram Studio's in Amsterdam waar, met een door cameraman Bert Pot geconstrueerde achtergrondprojectie-opstelling, de autoscènes gedraaid werden. Het ongeluk, dat aan het begin en einde van de film zit, is gedraaid met negen camera's. De opnames daarvoor vonden plaats gedurende vier nachten -in ieder geval op 12 april 1999- waarin één buis van de Drechttunnel afgezet werd. Vier auto's: twee met motor, twee zonder stonden klaar, allemaal in dezelfde kleur gespoten, om de tunnel in te gaan. De kosten voor het ensceneren van het ongeluk bedroegen een groot deel van het budget van 2 miljoen gulden. 11 september 1999 waren de beeldopnamen voltooid.

TOTAL LOSS is het eerste Binger-project dat het tot bioscoopfilm heeft gebracht, ondanks het feit dat Nechustan na één semester het Binger Instituut verliet. Scenarist Marco van Geffen bleef wel tot het einde. In 'Het Parool' d.d. 9 februari 2000: "Men heeft daar de Amerikaanse methode heilig verklaard: de handelingen van de personages moeten van a tot z verklaard kunnen worden, er moet één hoofdpersoon zijn en de gebeurtenissen moeten logisch op elkaar volgen. Er is niets mis met deze scenario-opvatting, maar omdat ik iets anders nastreef, had ik het af en toe moeilijk. Binger is nuttig voor scenaristen, maar regisseurs hebben er weinig te zoeken."

Nederlands en Duits gesproken. Licht: Paul Willens.

Opvallende placering van het botermerk Bona, maar of het reclame is om als coke-opslagplaats te dienen?

Presentator/acteur Eric Corton droeg op de laatste dag van 'Big Brother' een T-shirt met daarop de tekst 'Totalloss'. Hij sprak voor Veronica-televisie op 30 december 1999 ook de woorden 'We zijn hier helemaal total loss'. Dat was het begin van de reclamecampagne voor de film. Op de ochtend van 4 januari 2000 droegen verschillende bronzen beelden in Amsterdam hetzelfde T-shirt, van het Lieverdje op het Spui tot Carmiggelt aan de Weteringschans. Tegelijkertijd verschenen er teasers in bioscopen verspreid over het land, waarin een verdwaasd heerschap met hetzelfde kledingstuk over zijn hoofd bijna overreden wordt door een vrachtwagen.

TOTAL LOSS wist met 14 kopieën in 2 weken tijd niet meer dan 1500 bezoekers te trekken. De film bleek ondanks een opmerkelijke publiciteitscampagne noch het reguliere bioscooppubliek, noch dat van filmtheaters aan te spreken. De flop was de zoveelste teluerstelling voor Warner Bros. Eerder lukte het niet met NO TRAINS, NO PLANES, THE DELIVERY, JEZUS IS EEN PALESTIJN en SIBERIA. Enige succes: ABELTJE.

Dana Nechushtan in de VPRO gids 44-2000: "Na al die slechte recensies was ik drie maanden uitgeschakeld, maar mijn zelfvertrouwen is er niet door geknakt. Zo zit ik niet in elkaar. Ik heb nooit gedacht: 'nu kan ik het niet meer', maar wel beseft dat ik aan veel mensen niet heb kunnen overbrengen wat ik wilde vertellen. En dat ik dat moet verbeteren, zonder daarbij het plezier in films maken te verliezen. Ik wil blijven doen wat ik leuk vind en waar ik in geloof. De zware kritiek heeft me wel veel pijn en verdriet gedaan, maar me niet onzeker gemaakt."

Facts

Speelfilmdebuut van Dana Nechushtan (1970) die in 1994 afstudeerde aan de Filmacademie met de korte film DJINN, die bekroond werd met de MGM Tuschinski Award en genomineerd werd voor een Academy Award voor de beste studentenfilm.

Franky Ribbens over zijn rol in 'Sp!ts' d.d. 3 februari 2000: 'In zekere zin herken ik veel van mezelf in Jeroen. Net als hij kom ik uit een gemengd gezin. Ik ben noch Indonesisch, noch Nederlands. Of juist beide. Ik heb daardoor een periode in mijn leven gekend waarin ik me bij geen van beide culturen echt thuis voelde, met als gevolg dat ik behoorlijk neerslachtig werd. Ik heb inmiddels geleerd, dat je om uit een depressie te komen eerst de bodem moet raken. Pas dan kun je jezelf weer herstellen en opbouwen. (...) Elke mijlpaal in het leven van Jeroen was ook een mijlpaal voor mij. Door de gebeurtenissen in zijn leven werd ik gedwongen pijnlijke herinneringen bij mijzelf op te roepen. Daardoor heb ik mezelf en mijn gevoelens beter leren kennen. Overigens stop ik ook erg veel van mijzelf in mijn werk. Acteren is leven onder een loep. Dan voel je echt dat je leeft. (...) Met het afsluiten van de film waarin Jeroen werd begraven, heb ik ook een stukje onvolwassenheid en neerslachtigheid van mezelf begraven. Ik heb nu een positievere instelling.'

Pers

'Het Parool' d.d. 9 februari 2000: "Scenarist Marco van Geffen en regisseur Dana Nechustan hebben het zichzelf met de keuze voor Total loss niet gemakkelijk gemaakt, want het stuk biedt geen filmpersonages die de kijker gemakkelijk inpalmen. Je kunt hun keuze overmoedig noemen, maar ik vind het eerder moedig dat zij het niet zoeken in klein, ironisch polderdrama, zoals zoveel jonge Nederlandse filmmakers doen, maar hun tanden hebben gezet in een volwassen drama. Marco van Geffen en Dana Nechustan komen een heel eind, maar niet ver genoeg. Dat is vooral te wijten aan het scenario, dat een overgeconstrueerde indruk maakt, zodat de kijker geregeld het gevoel heeft in een psychoanalytische puzzel te zijn beland. Total loss is geen soepele maar wel een intrigerende film, die aanzet tot nadenken. Dat laatste kan over weinig Nederlandse films worden beweerd."

'NRC Handelsblad' d.d. 9 februari 2000: "Verborgen homoseksualiteit, contacten met de onderwereld, euthanasie, het blijven in de film steekwoorden, het worden geen gevoelens of gebeurtenissen. De mooie structuur van het script wordt niet ondersteund door sprekende details in de art direction of het spel van de acteurs. Het houterige, vlakke spel van Roef Ragas, Yorick van Wageningen en Franky Ribbens maakt ouderwets ongemakkelijk, vooral als ze de tuttige, vaak al te benoemende dialogen moeten uitspreken. Als de drie mannen in de auto op weg naar hun einde praten over cocaïne en in elke zin het woord coke met nadruk herhaald wordt, lijken het net kleine jongetjes die plezier hebben in poep! zeggen. Toch zou het jammer zijn als Total Loss meer om de reclamecampagne dan om de film zelf herinnerd zal worden. Ook het talent van de regisseur verdient het niet te worden vergeten. Want Nechushtan is er wel toe in staat om van een gewoon beeld als een jongen in een trui met drie knoopjes iets bijzonders te maken."

'Sp!ts' d.d. 10 februari 2000: "TOTAL LOSS is qua structuur en onderwerp een moeilijke film. Des te knapper dus dat Nechushtan er in geslaagd is van TOTAL LOSS een boeiende en uiteindelijk voor een breed publiek toegankelijke film te maken. (...) Een knappe prestatie van een talentvolle regisseuse, die geholpen wordt door een uitstekende cast en een goed script."

'Gay news' d.d. maart 2000: "(...) Karst Woudstra, de schrijver die regelmatig een overduidelijke dosis homoseksualiteit in zijn stukken schrijft. 'Losjes' gebaseerd wel, zoals de persmap weet te vermelden, want homoseksualiteit is bepaald niet prominent aanwezig in de film. De vraag rijst dan ook of dit thema in het filmscenario niet wat op de achtergrond is gedrukt om de film geschikter te maken voor een breed publiek. (...) Het meest jammer blijft echter dat er met constant aanwezige homo-erotische onderlaag nauwelijks iets wordt gedaan."

'Variety' d.d. 25 september 2000: "Offshore arthouse exposure is possible, though Dutch response to local release last month was hostile; in any case, Nechushtan is definitely a talent to watch. (...) If script leaves too many secrets dangling at close to fully satisfy, there's still considerable excitement, atmosphere and macabre humor in the preceding reels. Nechushtan deploys myriad flashy techniques -- slo-mo and time-lapse images, distorted colors, skewed angles -- to heighten viewer's disorientation within the crazy-quilt narrative. Rather than adding up to the usual MTV-style hyperbole, they're cannily melded here into a visual/sonic bad trip, amplifying protags' paranoid, self-destructive mindsets. Terrific design contribs are highlighted by Bert Pot's feverishly imaginative lensing and an orchestral score that's at times restrained, at others wildly, sarcastically melodramatic. Tech package is first-rate."

Catalogus AFI Fest d.d. oktober 2000: "Powerful acting, uncompromising writing and intuitive directing make for a psychological drama that explores life as an extreme, where total loss is the path to enlightenment."

Filmuziek

Soundpalette

Camera

Bert Pot

Montage

Peter Alderliesten

Geluid

Joost Roskam

Bioszalen

14 bij première

Bezoekers

1.674

Kleur

Kleur

Art director

Floris Vos, Vincent de Pater