Claim

Regie

Martin Lagestee

Scenario

Dick Maas, Gerard Soeteman

Producent

Iris Hogendijk

Studio

Lagestee Film

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

Als voor de Argentijnse kust een schip zinkt, vermoedt de ambitieuze schade-expert Ellen Brachman van de Rotterdamse zeevaartverzekeraar European Hayward fraude. Om te bewijzen dat er opzet in het spel is, reist ze af naar Argentinië. Daar krijgt ze hulp van de aantrekkelijke advocaat Roberto Bealing. Samen belanden ze in een web van verraad, leugens, moord en verloren liefde.

Cast

Louise Lombard (Ellen Brachman), Billy Zane (Roberto Bealing), John Shrapnel (Lex Vandenberg), Stephen Da Costa (Javier Ortega), Mark Tandy (Peter van Hooijdonk), Fernán Mirás (Borali jr.), Stephen Moore (Felix Halberstein), Victor Bruno (Gallardo), Jorge Rivera López (Juan Pasaron), Gregory Dayton (San Diego Policeman), Nicholas Pritchard (Jan Raven), Fedja van Huêt (computerexpert), Anna Crott, Julian Maira, Carlos Falcone, Alejandro Baratelli, Avian Vainstein, Leo Ricardi, Oscar Alegri, Marid Suarez, Sasha Woman, Luis Machin, Lily Viceti, James Murray, Diego Gentile, Diego Jacubowitz, Gregory Dayton, Eva Fernandez, Kiko Cespedes, Alexander Muroz, Hubert Potter, Loli Cafetzoglus, Gabriel Kraisman, Alfredo Allende, Marcelo D'Andrea, Mariano Caevo, Joost Claes (office boy), Alberto Weiss

Ontstaan

Scenario: Dick Maas, met bijdragen van Gerard Soeteman, naar het gelijknamige boek van Charles den Tex.

De hoofdrollen zijn voor de Britse actrice Louise Lombard (THE HOUSE OF ELLIOTT) en de Amerikaan Billy Zane (TITANIC, DEAD CALM). In augustus en september 2000 vonden in Rotterdam, Buenos Aires en Londen de opnamen plaats met een budget van 6 miljoen gulden.

Eerder werden de namen van Joop Doderer (Deviel), Antonie Kamerling (Tom) en Beau van Erven Dorens (ex van Ellen Brachman) genoemd voor rollen in de film, maar alleen Fedja van Huêt haalde de film als computerexpert.

De releasedatum was vastgesteld op 31 januari 2002, maar de bioscoopexploitanten zagen zo weinig commerciële potentie in de film dat ze hem niet wilden vertonen. De film draaide wel drie weken op de Nederlandse Antillen in 2001 (waarmee aan de cv-verplichtingen was voldaan) en is aan 24 landen verkocht als televisiefilm. In Nederland wordt de film op video en dvd uitgebracht en uitgezonden door de KRO. CLAIM is de eerste met cv-geld gefinancieerde film die de Nederlandse bioscoop niet gehaald heeft. Producent Lagestee wijt dat aan het enorme aanbod Engelstalige films.

Pers

Hylke Brandsma in het winter 2001/2002 nummer van 'PreView': "(?) Lagestee's keus om de hoofdrollen te laten spelen door de Engelse Louise Lombard en de Australiër Billy Zane pakt aardig uit. De laatste bezit een natuurlijke charme, die goed past bij de romantische thriller die CLAIM wil zijn. Bovendien heeft hij een goede chemie met de in vrijwel iedere scène aanwezige Lombard (?) Op enige diepgang valt CLAIM niet te betrappen. Wat de film genietbaar maakt, is de relativerende knipoog waarmee deze pretentieloze pulp is gemaakt, al ontbreekt die jammer genoeg in de clichématige, gewelddadige climax."

Pieter Bots in 'Het Parool' van 29 juni 2002: "(...) na een voorvertoning op het Noordelijk Filmfestival heeft ze nu een enkeltje richting videotheek gekregen. En daar hoort de Engelstalige verfilming (...) ook thuis. Het is geen zeperd, maar onstijgt de middelmaat geen moment. (...) Moeizaam sleept de film zich naar een einde, zonder dat zich een opmerkelijke kwaliteit openbaart. Zelfs spectaculaire achtervolgingen of licht-sardonische humor, waarmee Dick Maas zijn films kruidt, ontbreken in CLAIM. (...) De inbreng van Nederlandse acteurs beperkt zich tot Fedja van Huêt, die twee keer een kantoorruimte binnenwandelt met een bloedneus."

Filmuziek

Jurre Haanstra

Camera

Lex Wertwijn

Montage

Wim Louwrier

Kostuums

Linda Bogers

Geluid

Victor Dekker

Stunts

Willem de Beukelaer

Kleur

Kleur

Productiejaar

2001

Art director

Ben Zuijdwijk

Genre

Boekverfilming