Fogbound (2002)

Regie

Ate de Jong

Scenario

Michael Lally, Ate de Jong

Release

22 augustus 2002

Producent

Angela Roessel

Studio

Mulholland productions

Duur

98
Filminformatie

Verhaal

Drie mensen, een getrouwd stel en hun beste vriend, rijden door een prachtig berglandschap. Langzaam kruipt er een dichte mist tegen de berg op, die alles en iedereen in zich opslokt. Doorrijden zou zelfmoord betekenen. Het drietal stopt en wacht. Terwijl de avond en de mist donkerder worden, en de isolatie van de drie vrienden intenser, groeit de seksuele spanning en wordt de situatie gewelddadig. Eén van de drie zal de volgende ochtend niet halen.

Cast

Luke Perry (Bob), Ben Daniels (Leo), Orla Brady (Ann), Stella Tanner (Nanny Moses), Barbara Kamminga (Midwife), Birgit Klinge (Wet Nurse), Cindy Mulder (Twins Mother), Kevin Moore (Vicar), Susie Trayling (Governess), John Cater (Older Man 1), Morris Perry (Older Man 2), Jeroen Krabbé (Dr. Duff), Ali Hames (Gloria), Meg Kubota (Shiny), Daniella Isaacs (Annette 10 Years), Loïs De Jong (Girl At Party), Mike Walther (Boy 10 Years), Stephanie Leonidas (Annette 16 Years), Mea De Jong (Friend At Party), Elliott Jordan (Boy 16 Years), Stephen Critchlow (Speaker At Funeral)

Ontstaan

FOGBOUND is de derde film uit de C.V. die tevens THE DISCOVERY OF HEAVEN en ENIGMA bevat. Het budget bedroeg rond de tien miljoen gulden. Sales: Intermedia Films.

Regisseur Ate de Jong schreef samen met Michael Lally het scenario. Jeroen Krabbé en Edwin de Vries zijn associate-producers.

De opnamen van de Engels gesproken, Nederlands ondertitelde film duurden 6 weken en vonden vanaf 10 januari 2001 plaats in de filmstudio van First Floor in Almere en in de Franse Alpen. Ook opnamen in het crematorium van Velsen-Driehuis. FOGBOUND is vrijwel helemaal in de studio opgenomen. Alleen de allereerste scène in de bergen en de allerlaatste zijn buiten opgenomen. Het werken met de mist was lastiger dan verwacht. Na tien minuten ombouwen, was de mist weg en moest er weer bijgepompt worden.

Een fragment uit THE DISCOVERY OF HEAVEN is te zien op een tv-scherm in een abortus-kliniek.

De film is opgedragen aan de vier crew baby's die geboren werden tijdens de opnamen en wordt afgesloten met familiekiekjes.

Pers

Pieter Bots in 'Het Parool' van 21 augustus 2002: "De Jong probeert met allerlei bekentenissen de spanning steeds verder op te voeren, maar stupide uitweidingen en pathetisch spel wekken onbedoeld vooral de lachlust op. In hevig gestileerde decors van Greenaway-vormgever Ben van Os wordt onder meer een bizarre achttiende-eeuwse droom van de echtgenoot tot leven gewekt, die moet verklaren waarom hij geen kinderen wil. Ook andere flashbacks die van Fogbound een complex psychologisch steekspel moeten maken, werken averechts. Niet de dikke mist, maar het pretentieuze scenario ontneemt de kijker elk zicht op het drama."

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van 21 augustus 2002: "De toon van al deze sequenties is zo verschillend, variërend van persiflages op soaps en psychiaters tot een pastiche op Dickens en erotisch bedoelde picareske avonturen, dat Fogbound maar geen eenheid wil worden. Eigenlijk had Fogbound gewoon een psychologisch drama kunnen zijn over een driehoeksverhouding, gezien ook de tussenkopjes 'hij', 'haar', en 'ik' waarmee De Jong de film structureert. Maar door de vele flashbacks valt de spanning die de onthulling van de geheime agenda's en verborgen verlangens van de drie hoofdpersonen had moeten oproepen, steeds weg. Daardoor strandt Fogbound in mistige pretenties."

Prijzen

Ate de Jong werd op het Hollywood Film Festival in oktober 2002 twee keer genomineerd; voor Beste Film als voor Beste Europese film.

Best Feature Film op het 5th International Panorama of Independent Filmmakers Thessaloniki in september 2003.

Casting

Abi Cohen

Filmuziek

Frank Fitzpatrick

Camera

Bastiaan Houtkoper

Montage

Nigel Galt

Kostuums

Dien Van Straalen

Distributeur

RCV Film Distribution

Bioszalen

5 bij première

Bezoekers

371

Kleur

Kleur

Co-productie

Jeroen Krabbé, Edwin de Vries, Robbert Aarts, Thomas Garvin, NCRV-tv

Art director

Ben van Os