Geheim van den vuurtoren, Het (1916)

Alternatieve titel: secret du phare, Le, secret of Delft, The

Regie

Scenario

M. Habée

Release

14-01-1916

Studio

M. Habée

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Hendrik van Norden heeft iemand ernstig verwond. De man herkent hem niet, maar Van Oort is getuige. Hij chanteert eerst Hendrik. Als Hendrik alles aan zijn vrouw Annie heeft verteld, chanteert Van Oort haar. Annie en Hendrik moeten een grote hoeveelheid geld stelen voor hem. Zij doen dat, maar als ze realiseren wat ze gedaan hebben plegen ze beiden zelfmoord.

Cast

Louis H. Chrispijn sr. (Van der Meulen, de vrek), Coen Hissink (Van Oort, oud zeekapitein), Greta Gijswijt (Margaretha, zijn dochter), Willem van der Veer (Hendrik van Norden), Esther de Boer-van Rijk (mevrouw Van Norden), Jan van Dommelen (professor Van der Velde), Henny van Merle=Henny Schrsder (mevrouw Van Maerle), Annie Bos (huishoudster bij Van der Meulen), Willem Faassen (Willem van der Meulen), Christine van Meeteren (mevrouw Van der Velde), Jaap van der Poll (visser), Alex Benno (smokkelaar)

Ontstaan

Voor deze film werd bij Zandvoort een twintig meter hoge ruïne van een vuurtoren in zee gebouwd, plus nog eens een vijftien meter lange pier. De film is ook in Frankrijk uitgebracht.

M. Habée=Maurits H. Binger. M. Habée is een pseudoniem, gevormd uit Bingers initialen, dat hij enige tijd gebruikte na het vertrek van Louis Chrispijn als 'vaste' regisseur van Hollandia.

De geconserveerde kopie in het Nederlands Filmmuseum in niet compleet.