Damiaan (2000)

Alternatieve titel: Damien, Molokai : the story of father Damien

Regie

Paul Cox

Release

27-01-2000

Studio

ERA Films, Jos Stelling Films

Duur

115
Filminformatie

Verhaal

DAMIAAN vertelt het waargebeurde verhaal van de priester Damiaan die zich vrijwillig op het Hawaiaanse eiland Molokaï vestigde om daar steun te bieden aan de met lepra besmette bewoners, die om deze reden naar het eiland werden verbannen. Damiaan heeft zich vele jaren ingezet om het leven zo draaglijk mogelijk voor deze mensen te maken.

Cast

David Wenham (father Damien), Kate Ceberano (princess Liliukalani), Chris Haywood (Clayton Strawn), Thom Hoffman (dr. William Saxe), Derek Jacobi (father Leonor Fousnel), Keanu Kapuni-Szasz (Malulani), Alice Krige (mother Marianne), Kris Kristofferson (Rudolph Meyer), Leo McKern (bishop Maigret), Sam Neill (prime minister Gibson), Peter O'Toole (Williamson), Michael Pas (prof. Stottard), Dirk Roofthooft (father Conrardy), Tom Wilkinson (brother Dutton), Aden Young (dr. Kalewis)

Ontstaan

Belgisch-Nederlandse co-productie. Scenario: John Briley, gebaseerd op het boek 'Damiaan, de definitieve biografie' van Hilde Eynikel.

Producent: ERA Films (België). Producenten: Tharsi Vanhuysse, Grietje Lammerteyn. Co-producent: Anton Kramer - Jos Stelling Films.

Pater Damiaan werd geboren in Tremelo op 3 januari 1840. Zijn echte naam luidde Josef Deveuster. Hij overleed op 15 april 1889. Pas in 1940 kwam een medicijn tegen lepra beschikbaar (Dapsone).

In het eerste stadium van lepra, dat erg lang kan duren, bleven de slachtoffers doorgaans gezond en -op een paar oppervlakkige huidverkleuringen na- vertoonden zij geen tekenen van de ziekte. Dit misleidende sluimeren van de ziekte maakte lepra zeer gevreesd en verkeerd begrepen. Wie de ziekte had, of daarvan werd verdacht, werd beschouwd als een crimineel en soms levenslang verbannen naar een schiereiland.

De film is op de originele locaties opgenomen; Kalaupapa, Molokai en Honolulu.

Duurste Belgische film ooit vervaardigd; het budget bedroeg twintig miljoen gulden. De wereldpremière van de Belgisch-Nederlandse co-produktie in Antwerpen ging op woensdag 10 maart 1999 niet geheel volgens wens. De Nederlands-Australische regisseur Paul Cox weigerde de gala-avond bij te wonen. Hij is het oneens met de wijze waarop de film is gemonteerd. Tijdens de Nederlandse persvoorstelling in 'The Movies' op maandag 24 januari 2000 distantieerde hij zich opnieuw voor de film. Volgens Cox hebben zijn Belgische producenten een versie gesneden die niets te maken heeft met de film die hij oorspronkelijk voor ogen had. De Nederlandse distributeur RCV maakte gebruik van de Vlaamse kopieën, omdat er een overeenkomst bestaat met de Belgische distributeur Kinepolis. Cox ging er echter van uit dat de door hem gemaakte 'director's cut' internationaal zou worden gedistribueerd. Volgens Cox verschillen beide versies aanzienlijk: 'Iedereen is het erover eens dat mijn versie beter is. De producentenversie heeft geen hart en geen gevoel. De muziek is compleet anders en essentiële scènes zijn weggelaten.'

Pers

Volgens het Belgische tijdschrift 'Humo' is DAMIAAN omgeven door een 'klef missionaris-geurtje'.

Filmuziek

Wim Mertens

Camera

Nino Martinetti

Montage

Ludo Troch

Bioszalen

10 bij première

Bezoekers

693

Kleur

Kleur

Art director

Joris Mertens