Left luggage (1998)

Alternatieve titel: Twee koffers vol, Two loaded suitcases

Regie

Jeroen Krabbé

Scenario

Edwin de Vries

Release

02-04-1998

Studio

Ate de Jong, Hans Pos, Dave Schram, Dirk Impens, Rudy Verzyck

Duur

96
Filminformatie

Verhaal

Het verhaal van Chaja, een kinderoppas, die terechtkomt in een orthodox joods gezin in het Antwerpen van de jaren zeventig. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter Simcha, een ontroerend buitenbeentje in een orthodox joods gezin, naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Met een oude vriend van haar vader voert zij geestige gesprekken over de komst van de messias, terwijl haar vader zelf op zoek is naar de koffers die hij lang geleden heeft begraven. Na een dramatische gebeurtenis besluit Chaja van studierichting te veranderen.

Cast

Laura Fraser (Chaja Silberschmidt), Isabella Rossellini (mevrouw Kalman, moeder van Simcha), Adam Monty (Simcha), Jeroen Krabbé (meneer Kalman), Chaim Topol (meneer Apfelschnitt), Marianne Sägebrecht (moeder Chaja), Maximilian Schell (meneer Silberschmidt, Chaja's vader), David Bradley (conciërge), Heather Weeks (Sofie), Miriam Margolyes (mevrouw Goldblum), Lex Goudsmit (meneer Goldblum), Antonie Kamerling (Peter), Michaël Pas (kok), Krijn ter Braak (grootvader), Mieke Verheyden (grootmoeder), Noura van der Berg (Selma), Lana Broekaert (Chaja, 7 jaar), Koen de Bouw (vader van Chaja, 20 jaar), Benjamin Broekaert (Dov), Ben Glanz (Avrom), Edwin de Vries (chassidim 1), Bart de Vries (chassidim 2), Bloeme Cohen, Marlies Claessen (Tsivja), Jair Houteman, Jolien Claessen (Esva), Ann Petersen (hospita), Luc van Mello, Gideon Rijnders (politieagenten), Luc D'Heu (restauranteigenaar), Marc Lauwrys, Ben van Ostade (keukenpersoneel), Huw Garmon (chauffeur), Ben Rottiers (verzetsman), Alex de Jong (cantor), Cartouche ('Atilla' de hond)

Ontstaan

April 1995 zouden de opnamen oorspronkelijk starten, maar het werd 15 april 1997 voor de eerste opnamen gemaakt werden. Opnamen o.a. in het diamantkwartier in Antwerpen. Het Filmfonds weigerde de film te subsidiëren wegens bezwaren tegen het (Engelstalige) scenario, ondanks de beloofde internationale rolbezetting. De internationale rolbezetting leidt tot een diversiteit aan accenten tegenover de Engelse tongval van Fraser en Monty.

Robert Kamen, schrijver van de KARATE KID-films, heeft scenario-adviezen gegeven (w.o. het niet praten van Simcha) in ruil voor een door Jeroen Krabbé geschilderd doek. Jeroen Krabbé is zelf joods en geboren tijdens de hongerwinter van 1944. Hedy d'Ancona heeft Jeroen Krabbé op het boek attent gemaakt, na het lezen daarvan wilde hij het verfilmen.

LEFT LUGGAGE is opgedragen aan het zoontje van scenarioschrijver Edwin de Vries, dat vlak voordat hij aanvang met schrijven overleed. 'Voor Nino' vermeldt de aftiteling dan ook. Ook Joop van den Ende staat op de aftiteling; bijna drie jaar nadat de gespannen verhouding tussen Jeroen Krabbé en Joop van den Ende was omgekeerd in een buitengewoon goede verstandhouding,fungeerde Van den Ende op persoonlijke titel als een van de medefinanciers van LEFT LUGGAGE.

242.832 bezoekers.

Facts

De voorvallen in de film zijn deels op ware gebeurtenissen gebaseerd.

Prijzen

Geselecteerd voor de competitie van het Filmfestival Berlijn. Daar won de film vier prijzen: 'Der Blaue Engel'; een prijs ingesteld door de Europese Film- en Televisie Academie om de beste Europese film in het programma te bekronen (50.000 DM). Publieksprijs van het dagblad 'Der Morgenpost'. Ook kreeg actrice Isabella Rossellini een eervolle vermelding van de jury en de film kreeg ook de Acicoa Award, een prijs van de Duitse filmhuizen. Op 24 mei 1998 werd de film gekozen tot beste film op het Filmfest Emden. Grolsch Filmprijs 1998. Audience Favourite Film Award op het Nortel Palm Springs International Film Festival in de VS, januari 1999. Andere prijzen: Humaniteitsprijs in België en 'meest commerciële film' op het festival in Fort Lauderdale, USA.

Filmuziek

Hennie Vrienten

Camera

Walther Vanden Ende

Montage

Edgar Burcksen

Geluid

Leo Franssen

Kleur

Kleur

Art director

Hemmo Sportel