Wit wint (1939)

Alternatieve titel: Zwitserland

Regie

John Kooy

Release

20-10-1939

Studio

Haghe Film

Duur

69
Filminformatie

Verhaal

Voorlichtende speelfilm over tuberculosebestrijding. Een jonge piloot leert door een auto-ongeval een meisje kennen dat als mannequin in de stad werkt. Ze laat haar verloofde voor hem zitten en solliciteert naar een baan als stewardess. Bij de keuring blijkt dat ze evenals haar broertje aan Tuberculose lijdt en ze moet keuren in een sanatorium. De piloot laat haar in de steek, maar haar ex-verloofde komt haar bezoeken en na de genezing trouwen ze. Hun kindje overlijdt aan Tuberculose. Dan blijkt de grootvader de bron van de besmetting te zijn. Intussen heeft ook de piloot door zijn ongezonde levenswijze Tuberculose opgelopen, maar na een rustkuur zal ook hij genezen. De film eindigt met de oproep de Emmabloemaktie te steunen.

Cast

Johan Schmitz, Loekie de Koning, Christine van Meeteren, A. van den Vegten, Frans Thoms, Johan Boezer, Tonny van Otterloo, Tatia Wijma, Sybilla Fiolet

Ontstaan

Dit is de derde van drie anti-tuberculosefilms geproduceerd door Haghe Film. De andere twee zijn ACHTER DE WOLKEN SCHIJNT DE ZON (1925) en WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG (1931). WIT WINT bevat beelden van het Nederlandsch Sanatorium in Davos en het Sanatorium Oranje Nassauoord.

Producent: Haghe Film, in opdracht van Nederlandsche Centrale Vereeniging tot Bestrijding der TBC. Produktieleiding: Liko Krejcik. Algehele leiding: Willy Mullens. Supervisie: dr. J.B.F.van Gils, dr. J.A. Putto, D. van Staveren.

Filmuziek

Max Tak

Camera

Otto van Neijenhoff

Geluid

G.R. Oliehoek

Kleur

Zwart-Wit

Art director

A.H. Wegerif Gzn.