Boefje (1939)

Regie

Detlef Sierck (=Douglas Sirk)

Scenario

Detlef Sierck, Carl Zuckmayer, Kurt Alexander

Release

04-10-1939

Studio

NV City Film

Duur

96
Filminformatie

Verhaal

Jan Grovers maakt samen met zijn vriend Pietje Puk het havenkwartier van Rotterdam onveilig. Alleen de pastoor erkent dat het kind niet slecht, maar verwaarloosd is. Hij redt hem uit vele penibele situaties, houdt hem buiten de gevangenis en bewerkt in hem een verandering ten goede.

Cast

Annie van Ees (Jan Grovers alias Boefje), Guus Brox (Pietje Puk), Albert van Dalsum (pastoor), Enny Heymans-Snijders, Piet Bron, Piet Köhler, Mien Duymaer van Twist, Nel Oosthout, G. Versteeg, Anton Roemer, Matthieu van Eysden, Jules Verstraete, Ludzer Eringa, H. van der Werf, W. van Duin, Henk van Buuren, Cor Dommelshuizen, Jan C. de Vos jr., Henri de Vries, Frits van Dijk, Johan Boezer, Theo van Vliet, Charles Braakensiek, J. Liesting, Jean Stapelveld, Emmy Arbous (vrouw op kermis), Sam de Vries, Tonny Verwey, W. Versteeg, Guus Oster, mevr. Balledux, Hélène Berthé, Philippe la Chapelle, Jan van Dommelen (viswinkelier), Herman Bouber, Erna Haffert, Jeanne Koek, Myra Ward

Ontstaan

De mannelijke hoofdrol van de 12-jarige Boefje wordt gespeeld door de 45-jarige actrice Annie van Ees, die zelf al moeder van een zoon was. Film is in eerste instantie opgezet als hommage aan Annie van Ees, die de titelrol duizenden keren op de planken heeft gespeeld, en in tweede instantie als een poging om de bewonderaars van Annie van Ees de bioscopen binnen te lokken. Op de laatste opnamedag zijn regisseur Sierck en zijn vrouw naar de VS vertrokken. Detlef Sierck heeft de film zelf nooit gezien. In Hollywood vergaarde hij roem onder de naam Douglas Sirk.

Filmuziek

Cor Steyn, Cor Lemaire

Camera

Akos Farkas

Montage

Rita Roland

Kleur

Zwart-Wit

Art director

A.H. Wegerif Gzn.