Veertig jaren (1938)

Alternatieve titel: De nationale film 'Veertig jaren'

Regie

Edmond T. Gréville, Johan de Meester

Scenario

Ben van Eysselsteijn

Release

28-08-1938

Studio

Initiatief Comité Veertig Jaren

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

De lotgevallen van de Amsterdamse arts Rolf van Meerle en zijn vrouw Eline en de Brabantse fabrikant Frans Maasdonk en zijn vrouw Annetje en die van hun kinderen en kleinkinderen weerspiegelen de geschiedenis van de monarchie en politieke, economische en sociale ontwikkelingen gedurende de periode 1898-1938.

Cast

Cees Laseur (Rolf van Meerle), Lily Bouwmeester (Annetje Maasdonk), Matthieu van Eysden (Frans Maasdonk), Ank van der Moer (ElineVerhulst), Eduard Verkade (Zijne Exc. Van Meerle), Adolphe Engers (Jan de Oude), Paul Steenbergen (Wim Maasdonk), Cor Treslem=Cor van der Lugt Melsert Mzn. (Dick Maasdonk), Martha Posno (Lottie van Meerle), Myra Ward (Lily Burger), W. Ohnet (Guus Maasdonk), Hans/Henri van Ees=Hendrik van Ees (Verbeek sr.), Ton van Otterloo jr. (Verbeek jr.), Piet Köhler (Van der Elst), Aaf Bouber-ten Hoope (juffrouw), Max Croiset, Josephine van Gasteren, Sarah Heyblom, Péronne Hosang, Constant van Kerckhoven jr., Lena Kley, Bob de Lange, Nel Oosthout, Minny van Ollefen, Guus Oster, Anton Roemer, Jean Stapelveld, Hans Tiemeyer, Carl Tobi, Dirk Verbeek, Anny Vergé, W. Versteeg, Johan te Wechel, Willy Hollenga

Ontstaan

VEERTIG JAREN is een film gezien door de ogen van een rechts-liberaal; Troelstra komt er niet in voor, arbeiders zuipen de helft van hun loon op en de fabrieksdirecteur zet zijn stakend personeel zonder pardon op straat. Opgenomen met groot vertoon, maar met weinig succes ter gelegenheid van het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Nederlands Oost-Indië werd ook beschouwd, daar het onverbrekelijk met Nederland was verbonden. De film kostte 112.000 gulden. VEERTIG JAREN ging met maar liefst 51 kopieën in première. Tot dan toe waren de 16 kopieën van DE JANTJES goed voor een record. De overheid zat later echter wel -door het wegblijvende publiek- met een verliespost van 120.000 gulden. Dit is de enige van de bewaard gebleven film uit de jaren dertig die in het bezit is van de Rijksvoorlichtingsdienst in Den Haag. Alle andere films worden bewaard door het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam. Vertoond op het festival van Venetië. Film mocht tijdens de Tweede Wereldoorlog niet worden vertoond.

Filmuziek

Leo P. Ruygrok, Max Tak

Camera

Otto Heller

Montage

G.J. Teunissen

Geluid

A. Leenhardt, G.R. Olierhoek

Special effects

Haghefilm

Kleur

Zwart-Wit

Art director

A.H. Wegerif