When the light comes (1998)

Alternatieve titel: Waar blijft het licht?, Licht

Regie

Stijn Coninx

Scenario

Jean van de Velde

Release

29-01-1998

Studio

Added Films International

Duur

115
Filminformatie

Verhaal

Ellen Vanderlaan, een 18-jarig scheepsmaatje vaart op een schip met toeristen mee naar Spitsbergen. Daar ontmoet ze pelsjager Lars met wie ze de winter doorbrengt. Haar fascinatie voor het leven van pelsjagers doet Ellen besluiten om de lange poolwinter bij hem door te brengen. Lars blijkt echter een kluns te zijn, hij stinkt en het enige wat hij wil is met Ellen naar bed gaan. Ellen begint spijt te krijgen van haar besluit. Desondanks ontstaat er langzaam een relatie tussen de twee, ook al is dat grotendeels een praktische relatie. Dan, na vier lnage maanden duisternis, breekt de lentezon door op Spitsbergen. Ellen ziet Lars dan opeens in een heel ander licht...

Cast

Francesca Vanthielen (Ellen), Joachim Król (pelsjager Lars), Rick Engelkes (kapitein Robbert), Reidar Sørensen (Ragnar), Karin Lunden (Irina), Morten Røhrt (pilot), Per Skjølsvik (pilot), Marit Bolling (saleswoman), Rodney Beddall (Jaromir)

Ontstaan

Nederlands-Belgisch-Duits-Noorse coproductie. Eerder stond Jean van de Velde voor regie en scenario vermeld. Kim van Kooten heeft zich nog tijdens de voorbereiding teruggetrokken uit de film. Opnamen op Spitsbergen en in Amsterdam. Budget: circa 10 miljoen gulden, waarvan 850.000 gulden afkomstig van het Europese fonds Eurimages. De scène met de ijsbeer is door Heleen van der Laan niet meegemaakt. Rick Engelkes was niet aanwezig bij de koninklijke première, omdat hij teleurgesteld was over de grootte van zijn rol. Veel scènes bleken te zijn gesneuveld in de montage. Geplande première was kerstmis 1997, maar wegens het drukke filmaanbod werd zij uitgesteld tot 29 januari 1998. In Nederland niet gunstig ontvangen. 2.878 bezoekers.

Filmuziek

Dirk Brassé

Camera

Theo Bierkens

Montage

Ludo Troch

Geluid

Pepijn Aben

Kleur

Kleur

Art director

Karl Juliusson