Vive elle (1998)

Regie

Miriam Kruishoop

Scenario

Miriam Kruishoop

Release

05-03-1998

Studio

Argus Film Productie, Filmmuseum

Duur

75
Filminformatie

Verhaal

Het begin van de film is diffuus. Langzaamaan ontrafelt zich een verhaal. Agathe is de hoofdpersoon, een vrouw van 25 in Parijs, die worstelt met haar identiteit. Ze houdt van Smarties en James Bond. Ze is vooral op zoek naar liefde en spiegelt zich tijdens haar zoektocht aan drie vrouwen in haar omgeving: vriendin Alexandra, nichtje Eve en haar moeder. Haar bevindingen zijn niet hoopgevend. Ze voelt zich eenzaam, afgewezen en zonder levensdoel. Dan verbreekt haar vriend hun relatie. Agathe wil met haar nichtje vrijen, maar haar liefkozingen worden afgeweerd. Agathe stelt voor om nog een keer het spelletje 'wie het langst onder water kan blijven' te spelen. Springerige montage. Kadrering met afgehakte hoofden. Associatieve dialogen.

Cast

Agathe de la Boulaye (Agathe), Olivier Galfione (Olivier), Eve Creac'h (Eve), Vera Stiphout (Vivelle, imaginair ideaalbeeld), Sara Oudin, Alexandra Kallos (Alexandra)

Ontstaan

Tegen de regels in won Miriam Kruishoop in haar derde jaar aan de Gerrit Rietveld Academie met DA SILVA (1996) de CitroŽn Award, die eigenlijk voor films van vierdejaars studenten is bedoeld. De vijfduizend gulden die aan die prijs verbonden was gebruikte ze om VIVE ELLE te maken. Frans gesproken, daar Miriam vindt dat in Nederlands geen filmisch gevoel zit en het gewoon niet klinkt. In de Nederlandse pers is de film afgedaan als pretentieus en niet-origineel. 509 bezoekers.

Facts

Onder de begintitels de muziek uit ONCE UPON A TIME IN THE WEST (C'ERA UNA VOLTA IL WEST) van Ennio Morricone.

Prijzen

Aanmoedigingsprijs van de stad Amsterdam in december 1997. De film dong mee naar een VPRO Tiger Award op het International Film Festival Rotterdam 1998.

Filmuziek

Miriam Kruishoop

Camera

Miriam Kruishoop

Montage

Miriam Kruishoop

Geluid

Jean-Pierre Milhau, Daniel Laaper

Kleur

Kleur