Verstekeling, De (1998)

Alternatieve titel: stowaway, The, Blinder Passagier

Regie

Ben van Lieshout

Scenario

Ben van Lieshout, Bert Bisperink

Release

16-04-1998

Studio

Egmond Film & Televisie

Duur

88
Filminformatie

Verhaal

Een jongeman die bij zijn familie woont aan het Aralmeer in Oezbekistan, ziet dat daar geen toekomst voor hem is weggelegd. Als verstekeling belandt hij op een schip, waarvan hij hoopt dat dit New York zal aandoen. In plaats daarvan wordt het echter Rotterdam, alwaar hij mee naar huis wordt genomen door Katharina, de vrouw van een zeeman. Juist als hij enigszins een bestaan heeft weten op te bouwen wordt hij als illegaal opgepakt en op het vliegtuig naar huis gezet. Is er dan nog hoop voor hem in Oezbekistan?

Cast

Behzod Mukhamedkarimov (Orazbai), Ariane Schluter (Katharina), Dirk Roofthooft (zeeman), Rick van Gastel (Maarten), Sjamoerat Oetemratov (vader van Orazbai), Gulnar Aidrjanava (Aydin), Karamat Primbetov (Iso), Lola Eltaeva (Bibigul), Roef Ragas (collega zeeman), Ad van Kempen (kapitein), Hans Magnus, Ruurt de Maesschalk (vreemdelingenpolitie), Hans Hausdörfer (havenpolitie), Tjerk Risselada (werfarbeider), Stef van der Eijnden (rozenkweker)

Ontstaan

Nederlands-Oezbekistaanse co-produktie. Nederlands en Uzbeeks gesproken. Opgenomen in o.a. Amsterdam (Pier Afrika). Première: 1 februari 1998 (International Film Festival Rotterdam)/16 april 1998.

Prijzen

International Award beste film (30.000 DM) op het 46e filmfestival van Mannheim-Heidelberg, prijs van de oecumenische jury, en prijs van de onafhankelijke bioscopen (oktober 1997). Winnaar van de eerste John Templeton-Filmprijs (5.000 gulden), toegekend door een internationale jury die is samengesteld uit interkerkelijke filmorganisaties. Publieksprijs (de zilveren Rosa Camuna) tijdens de Bergamo Film Meeting in Italië (maart 1998).

Filmuziek

Harry de Wit

Camera

Stef Tijdink

Montage

René Wiegmans

Geluid

Ben Zijlstra

Kleur

Kleur

Art director

Vincent de Pater