Veertiende kippetje, Het (1998)

Alternatieve titel: 14e kippetje, Het, 14th chick, The

Regie

Hany Abu-Assad

Scenario

Arnon Grunberg

Release

01-10-1998

Studio

IJswater Films, Movie Masters

Duur

88
Filminformatie

Verhaal

Daniel en Francesca gaan trouwen. Martin, hun gezamenlijke jeugdvriend, organiseert voor deze gelegenheid een feestelijk diner voor vrienden en wederzijdse ouders. Daniel en Franscesca zijn echter het adres vergeten en zwerven door de stad op zoek naar het juiste restaurant. De genodigden verdrijven ondertussen de tijd met het oefenen van het feestlied, het roddelen over het aanstaande paar, kaarten en een eetwedstrijd. Terwijl de tijd verstrijkt nemen de gesprekken verrassende wendingen aan. Zo ook bij het zoekende stel. Beetje bij beetje ontstaat een beeld van hun relatie nu en in de tijd dat zij elkaar leerden kennen. De bruidegom blijkt eigenlijk tweede keus te zijn. Zij was namelijk verliefd op een beroemde, kippetjes-jagende acteur, die haar in de steek liet. Uiteindelijk vinden zij niet alleen het restaurant, maar ook de ware liefde...

Cast

Antonie Kamerling (Daniel Ackerman), Thekla Reuten (Francesca Moorman), Dirk Zeelenberg (Martin Teitel), Peter Paul Muller (Harold Cammer), Michaël Pas (Alfred Fener), Kasper van Kooten (Philip Berman), Alice Reys (Catherine), Peer Mascini (meneer Moorman), Cecile Heuer (mevrouw Moorman), Elsje de Wijn (mevrouw Ackerman), Victor Löw (Jean, de acteur), Rifka Lodeizen (vriendin Philip), Frans van Deursen (taxichauffeur), Adrian Brine (sigarenboer), Sophie Houweling (autoverhuurster), Fabienne de Vries (serveerster 'B-Power'), Mirjam de Rooij (schoenverkoopster), Roos Ouwehand (Aafje), Ruud van Marion (restaurant-eigenaar), Edmee van Veen (lenige barkeepster), Richard Runners (brommerkoerier), Stan van Houcke (stem radiopresentator), Bianca Galesloot (stem PTT-trut), Joop Stakenburg (discotheek-portier), Arnon Grunberg (bediende kopieershop - Mario)

Ontstaan

Opnamen in Amsterdam; o.a. op de Nieuwe Keizersgracht, Amsterdamse Bos en in Studio De Wenck. Eerste zelfstandig geproduceerde lange low-budgetspeelfilm van IJswater Films. Gewenst budget: 2 miljoen gulden; uiteindelijk budget 850.000 gulden.

Debuutspeelfilm van de in Nazareth geboren (1961) en in Nederland wonende regisseur Hany Abu-Assad. De palestijnse regisseur en de joodse scenarist Arnon Grunberg spraken niet over de palestijnse kwestie, maar Hany zei als running gag tijdens het samenwerken wel telkens 'Als de film klaar is, mag je Arafat ontmoeten'.


De volgende acteurs zeiden 'nee' tegen een rol in de film: Joep Onderdelinden, Katja Schuurman, Hans Teeuwen en Kees Prins. Jaap Spijkers en Gordon waren niet beschikbaar.


De Nederlandse omroepen hebben niet meegewerkt aan de totstandkoming van de productie.


Volumia! schreef het nummer 'De ideale vrouw' speciaal voor de film. 'Hou me vast' kwam van hun album. 'De ideale vrouw' wordt gebruikt bij de aftiteling; 'Hou me vast' tijdens een van de vrijscčnes. In 1999 ontving Volumia! een Rembrandt voor de beste filmmuziek.


Hany Abu-Assad regisseerde in 1992 zijn eerste korte film PAPER HOUSE. Deze productie, die destijds door de NOS is uitgezonden, won op het Internationale Filmfestival van Jeruzalem de 2e prijs in de categorie Korte Film en tijdens de Bienale des Cinemas Arabes in Parijs de Publieksprijs. Als co-producent was Hany Abu-Assad betrokken bij de door Rashid Masharawi geregisseerde Palestijns-Nederlandse speelfilm CURFEW (1993). Deze film werd geselecteerd voor het Internationale Filmfestival van Cannes. In 1996 regisseerde hij zijn tweede korte film DE DERTIENDE, met Roeland Fernhout. In hetzelfde jaar startte hij samen met schrijver Arnon Grunberg de ontwikkeling van zijn eerste lange speelfilm HET 14E KIPPETJE.


Arnon Grunberg (1971, Amsterdam) schrijft vanaf 1991 toneelteksten en publiceert columns in onder andere NRC Handelsblad en de VPRO-Gids. In 1994 verscheen zijn eerste roman 'Blauwe Maandagen'. Zijn tweede boek, 'Figuranten', kwam in 1997 uit. Grunberg schreef het boekenweekgeschenk van 1998, 'Heilige Antonio'. In 1998 kwam van hem ook de essay-bundel 'De troost van de slapstick' uit. HET 14E KIPPETJE is zijn eerste filmscenario. Een boekuitgave volgde later in 1998 bij uitgeverij Nijgh en Van Ditmar.


IJswater Films produceerde in de afgelopen vier jaar circa 30 korte films waaronder ZAP (1994, Paul Ruven, Gouden Kalf voor Beste Korte Film). Samen met Motel Films en de VPRO was IJswater Films als co-producent verantwoordelijk voor de DE POOLSE BRUID (1998, Karim Traďdia).


Premičre: 23 september 1998 (Nederlands Film Festival)/1 oktober 1998.



29.631 bezoekers.

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Mies Rogmans

Montage

Rinze Schuurman

Kostuums

Cynthia Roosberg

Geluid

Eddy de Cloe

Kleur

Kleur

Art director

Anne Winterink, Erly Brugmans