Temmink: the ultimate fight (1998)

Regie

Boris Paval Conen

Scenario

Arend Steenbergen

Release

02-07-1998

Studio

Motel Films

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

2001. Mensen met een wetenschappelijk aangetoond agressie-gen kunnen als strijder worden toegelaten tot de Arena, waar gevechten op leven en dood plaatsvinden voor een uitzinnig publiek. Wie overleeft gaat naar een volgend gevecht, net zo lang tot hij verslagen wordt en sterft. Hoofdpersoon Temmink wordt toegelaten als strijder en bloeit op in de Arena waar hij zijn woede de vrije loop mag laten gaan. De omslag komt als hij verliefd wordt op één van de meisjes die de gladiatoren verzorgen. Hieruit blijkt dat hij toch over gevoel beschikt. Tenslotte verliest Temmink een gevecht. Hij heeft er vrede mee dat hij gaat sterven, maar hij is inmiddels zo populair dat men besluit zijn leven te sparen. Temmink is zeer ongelukkig met die beslissing. Voor hem wordt de Arena nu een gevangenis waar ze hem alles afnemen: liefde, vriendschap (voor een collega-gladiator) en nu ook zijn dood. De Arena laat Temmink maar één keuze.

Cast

Jack Wouterse (Temmink), Jacob Derwig (David), Herman Gillis (Meester), Will van Kralingen (Yvonne Bouhali), Joe Montana (Goliath), Martin Schwab (Saddam), Tjalling van den Bosch (Rocky), Willem de er (gevechtscoördinator), Toine van Peperstraten (verslaggever), Errol van Gemd

Ontstaan

Dit is het speelfilmdebuut van Boris Paval Conen. Eerder won hij de Tuschinski Award voor zijn eindexamenfilm HORROR VACUI en was hij een van de regisseurs van de TROS televisieserie 'Fort Alpha'.

Opgenomen in 18 dagen op o.a. Fort Honswijk in de waterlinie van Utrecht.

Scenario voor het VPRO/Het Nederlands Fonds voor de Film-project 'Route 2000'. Vereisten: Een of enkele personen moesten de hoofdrol spelen in het Nederland van de 21e eeuw en de personages moesten een ingrijpende verandering in hun leven doormaken. 238 mensen stuurden hun script in. Dit was één van de vier geselecteerde plannen (Motel Films).

In TEMMINK : THE ULTIMATE FIGHT zit volgens regisseur Boris Paval Conen één boodschap: "Agressie zit in iedereen. De één kan het controleren en de ander niet, maar we kunnen het niet ontkennen. Het onderdrukken van agressie is ook geen oplossing, maar het laten escaleren van agressie ook niet. Het is van belang om uit te zoeken wat de moraal is in Nederland. De beginscène is gelijk hardstikke politiek incorrect. Het speelt in op alle ellende die op straat voorkomt: zinloos geweld. Wat moet je er tegen doen? Toen wij aan het schrijven waren, las je in de kranten 'Stop al die mensen in een kooi. Laat ze elkaar te lijf gaan met kettingzagen. En stop ze in hete voorprogramma van Ajax-Feyenoord. Dan ben je van die agressie af.' In TEMMINK : THE ULTIMATE FIGHT hebben wij die uitspraak letterlijk genomen."

In 'Movie', nummer 5 (juli 1998) is het dagboek dat Jack Wouterse heeft bijghouden te lezen op pagina 44 tot en met 49.

1.512 bezoekers.

Première: 3 februari 1998 (International Film Festival Rotterdam)/2 juli 1998.

Facts

Jack Wouterse leek het raadzaam om voor de film wat af te vallen; van 144 kilo bracht hij zijn gewicht terug tot 133, maar tegen de tijd dat de film werd opgenomen zat alles er weer aan.

Filmuziek

Sound Palette

Camera

Danny Elsen

Montage

Jef Hertoghs

Geluid

Ludo Keeris

Kleur

Kleur

Art director

Ruben Schwartz, Robert Jasper van der Hoop