Siberia (1998)

Regie

Robert Jan Westdijk

Scenario

Robert Jan Westdijk, Jos Driessen

Release

27-08-1998

Studio

The Siberia Experience cv

Duur

91
Filminformatie

Verhaal

Hugo en Goof zijn twee studenten die jonge toeristes versieren om ze daarna te beroven. Daarbij hanteren ze de volgende spelregels: de meisjes moeten steeds van een andere nationaliteit zijn en ze mogen niet mee naar huis worden meegenomen. Als bewijs van een geslaagde actie worden de pasfoto's uit de paspoorten van de slachtoffers gescheurd. Wanneer Goof, tegen de zin van Hugo in, verliefd wordt op de Russische Lara neemt hij haar toch mee naar huis. Lara trekt in bij de twee vrienden, waarna een machtsstrijd ontbrandt over geld, vriendschap en liefde.

Cast

Hugo Metsers III (Hugo), Roeland Fernhout (Goof), Vlatka Simac (Lara), Johnny Lion (Freddy), Nicole Eggert (Kristy), Nefeli Anthopoulou (Marina), Syan Blake (Maggie), Jessica Stockmann (Beate), Alessia Sorvillo (Angela)

Ontstaan

Budget: 2,2 miljoen gulden, bijeengebracht door privé-investeerders via C.V., prijzengeld ZUSJE, Stichting Nederlands Fonds voor de Film, NPS, CoBO, distributievoorschot Warner Bros.

Op 14 juli 1997 startten de opnamen. Op locatie in Amsterdam opgenomen met vele bekende internationale mensen met oog op buitenlandse verkoop. Jessica Stockmann is de vriendin van tennisser Michael Stich, Syan Blake is bekend uit de Engelse soap 'Eastenders' en Nicole Eggert speelde de rol van Summer Quinn in tv-serie 'Baywatch'. Nefeli Anthopoulou, een Grieks actrice, vroeg om een rol in SIBERIA, omdat ze ZUSJE zo goed vond. Voor de locatie van 'Freddy's peace hotel' is de studentensociëteit SSRA omgebouwd. Andere opnamen in Grand Hotel Krasnapolsky. In drukke delen van het centrum werd soms gebruik gemaakt van een extreme telelens. De slotscènes in Siberië zijn in het voorjaar van 1998 in het Noorse plaatsje Røros opgenomen.

Voor de rol van Lara zijn alle in Nederland te vinden Oosteuropese actrices op auditie geweest. Nadat dit niets op leverde werd de casting uitgebreid naar Antwerpen, Londen en St. Petersburg. Toen dit niets opleverde werd uiteindelijk de onervaren Vlatka Simac, een jong Kroatisch-Oekraïns meisje op doorreis in Nederland, voor een tweede auditie uitgenodigd. Zij was dan wel onervaren, maar kwam -zoals gewenst- niet alleen maar vriendelijk en verlegen over.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om schelmenmomenten in zwart-wit op te nemen en emotiemomenten in kleur, maar dat kon niet consequent worden volgehouden, omdat sommige scènes niet zo eenduidig waren. 40% Nederlands gesproken, 60% Engels.

54.521 bezoekers.

Facts

Op 18 augustus 2000 ging de film in Soho in Londen in première, bijgewoond door de hoofdrolspelers Roeland Fernhout, Hugo Metsers III en producente Clea de Koning. Landelijke uitbreng door art-house distributeur Metro Tartan. Het muziekblad 'New musical Expres' was erg enthousiast: "Kruis de amorle punk van TRAINSPOTTING met de bonkende Eurodisco van RUN LOLA RUN en je krijgt Robert Jan Westdijks mescherpe portret van seksueel terrorisme in het Amsterdam van de late jaren negentig." De dagbladrecencies waren heel wat minder positief: 'The Guardian' merket op deat 'de potentiële humor en satire volkomen teniet worden gedaan door de geest van ranzige oenigheid waarvan de hele film is doortrokken'en de recensent van 'The Observer' sprak van een 'gore film'. Hij raadde Westdijk een cursus ethiek aan.

Prijzen

Special Jury Prize op het International Film Festival Sochi (Rusland) in juni 1999. Een publieksjury selecteerde SIBERIA eveneens voor vertoning in de reguliere Russische bioscoop.

Filmuziek

Junkie XL (Tom Holkenborg)

Camera

Bert Pot

Montage

Herman P. Koerts

Kostuums

Ciska Nagel

Geluid

Mark Wessner

Kleur

Kleur

Art director

Anouk Damoiseaux